search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 02:33
MENU CLOSE

Ουκρανία: Η νέα γενιά ηρώων που θυσίασε ένα κομμάτι του εαυτού της για την ελευθερία – Η συγκλονιστική φωτογράφιση για τη Vogue ua

16.11.2023 10:30
Πηγή: vogue_ukraine

Παρουσιάζουμε μια γενιά νέων ανθρώπων και παιδιών με ακρωτηριασμένα μέλη που έχουν αντικατασταθεί από προσθετικά, αλλά με μεγάλα αποθέματα γενναιότητας. Μια γενιά θαυμαστή και σεβαστή. Η ουκρανική Vogue φιλοξενεί φωτογραφίες νεαρών μαχητών που πλήρωσαν το τίμημα για την ελευθερία τους. Τους ήρωες του σήμερα φωτογράφισε ο Stepan Lisovsky. Ήρωες με όλη τη σημασία της λέξης.

Έντεκα από αυτούς πήγαν στο φωτογραφικό στούντιο του Lisovsky. Οι 17χρονες Olexandra Pascal και η Maryna Ponomaryova έχασαν τα πόδια τους από ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους. Η Olexandra συνεχίζει απτόητη τη ρυθμική γυμναστική, το κολύμπι και τον χορό. Η Μαρίνα δουλεύει καθημερινά με φυσιοθεραπευτή που τη βοηθάει στην αποκατάσταση. Είναι έτοιμη να επιστρέψει στην πισίνα και να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα πριν τον ακρωτηριασμό. Ένας ψυχολόγος τη βοήθησε διαχειριστεί τον φόβο του ακρωτηριασμού και να δει πιο θετικά τη θεραπεία.  Η 20χρονη αθλήτρια Anastasia Shestopal, η οποία έχασε το πόδι της από βομβαρδισμούς στο Kramatorsk, συνεχίζει ακάθεκτη τις προπονήσεις της με το προσθετικό της μέλος. Η 32χρονη χορεύτρια Karina Stashchyshchak ακρωτηριάστηκε, όμως δεν το έβαλε κάτω, συνέχισε να χορεύει και μάλιστα το 2023 συμμετείχε στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στο Λίβερπουλ. Ο Andriy Holopapa, ο Olexander Chayka, ο Artem Kuzmych και ο Daniil Melnyk τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και ακρωτηριάστηκαν – όλοι τους.

Δεν είναι μόνο ο θαυμασμός μας για το πόσο γενναία ανταποκρίθηκαν στις προκλήσεις που τους έφερε η ζωή αλλά και για να τονίσουμε πόσο λίγοι είναι οι ακρωτηριασμένοι άνθρωποι που έχουν έναν χώρο στα social media και τα μέσα γενικότερα. Όταν, δε, ζεις σε μια χώρα όπου καθημερινά πέφτουν ρουκέτες, τη βομβαρδίζουν, δέχεται επιθέσεις με μπαζούκας και ακόμα αναγκάζεται να καθαρίζει τις νάρκες που αφήνουν πίσω τους οι επιτιθέμενοι Ρώσοι, οι ακρωτηριασμοί είναι κάτι το συνηθισμένο. Μόνο πέρυσι, σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης, 404 πολίτες τραυματίστηκαν από νάρκες ξηράς. Η βρετανική υπηρεσία ειδήσεων Sky News αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 25.000 ακρωτηριασμένοι στην Ουκρανία λόγω του πολέμου. Η Wall Street Journal ανεβάζει τον αριθμό σε 50.000  και η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε στοιχεία της Ottobock, του μεγαλύτερου κατασκευαστή προσθετικών στον κόσμο.

Ο ακρωτηριασμός είναι από μόνος του εφιαλτικός. Όταν συμβαίνει σε έναν αθλητή, που η υγεία του είναι η ζωή του, η προσαρμογή είναι πιο δύσκολη. Χρειάζονται συνεχώς αλλαγές μελών και κυρίως να μάθουν να ζουν στη νέα τους πραγματικότητα και  να την αποδεχτούν. Η εγκατάσταση «βιονικών» μελών τον πρώτο χρόνο του ακρωτηριασμού θεωρείται λάθος. Το σώμα κι ο εγκέφαλος πρέπει σταδιακά να συνηθίσουν τη νέα πραγματικότητα και να κατακτήσουν τις νέες δυνατότητες σταδιακά. Τα πρόσθετα μέλη πρέπει να τοποθετούνται σταδιακά και χρειάζεται καθημερινή εκπαίδευση με έναν ειδικό.  Στην Ουκρανία, το πρόγραμμα προσθετικής εγκρίνεται και χρηματοδοτείται από το κράτος.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε κάποιον που είναι ακρωτηριασμένος; Η μοναδική απάντηση είναι με σεβασμό. Πολλοί –κι είναι φυσιολογικό– τα χάνουμε στη θέα ενός ανθρώπου με προσθετικά μέλη, προσποιούμαστε ότι δεν τα βλέπουμε, σπεύδουμε να βοηθήσουμε.

«Καταλαβαίνουμε με τι συναισθήματα μας κοιτούν», λέει η Ruslana Danilkina, η οποία εντάχθηκε στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων σε ηλικία 18 ετών και έχασε το πόδι της στα 19. «Με περιέργεια, συμπάθεια ή αηδία». Μερικές φορές πονάει. Η Ruslana λέει ότι στο Κέντρο Προσθετικής, Επανορθωτικής Χειρουργικής, Αποκατάστασης και Ψυχολογικής Υποστήριξης Θυμάτων Πολέμου Superhumans Lviv, όπου αυτή τη στιγμή βοηθά τους τραυματίες να αναρρώσουν, οργανώνονται πρακτικά μαθήματα για παιδιά, όπου μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται το γεγονός ότι οι άλλοι μπορεί να μην έχουν άκρα.

Ο 20χρονος Andriy Holopapa, με το ψευδώνυμο «Πατέρας», πήγε στον πόλεμο 18 χρονών φοιτητής και έχασε το αριστερό του πόδι στη μάχη κοντά στο Horlivka στην περιοχή του Ντόνετσκ τον Οκτώβριο του 2022, λέει ότι μερικές φορές ενοχλείται με την ερώτηση: «Πώς το έπαθες»; Όπως λέει σύντομα θα έρθει η στιγμή που θα αρχίσει να απαντά: «Έπεσα από την αχλαδιά»…

Η εικόνα του σώματος που είναι αποδεκτή στην κοινωνία αλλάζει: οι άνθρωποι σταδιακά συνηθίζουν στο γεγονός ότι τα σώματα μπορεί να είναι διαφορετικά και ότι είναι απαραίτητο να τα αποδεχόμαστε σε όλες τους τιε εκφάνσεις. Οι ακρωτηριασμένοι θα αυξηθούν εξαιτίας του πολέμου και είναι απαραίτητη η εκπαίδευση πάνω σε αυτά τα θέματα. Δεν είναι μακριά η εποχή που οι δικοί μας παππούδες και γιαγιάδες γυρνούσαν από το μέτωπο ακρωτηριασμένοι αλλά «πανύψηλοι» και υπερήφανοι. Σεβασμός και ευγνωμοσύνη σε όσους παραμένουν αμετακίνητοι, ανοίγοντας τον δρόμο για έναν ελεύθερο και πραγματικά διαφορετικό κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

Επελαύνει ο… «πολιτισμός»: Οι Ισραηλινοί ανατίναξαν το κοινοβούλιο της Γάζας, αφού έβγαλαν selfie

Κολομβία: Μητέρα δυο παιδιών σκοτώνεται από κεραυνό σε παραλία (video)

Υπάρχουν δεινόσαυροι σε άλλους πλανήτες; Ναι, μπορεί, λένε οι επιστήμονες!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09