search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 23:58
MENU CLOSE

Υπάρχουν δεινόσαυροι σε άλλους πλανήτες; Ναι, μπορεί, λένε οι επιστήμονες!

15.11.2023 15:56
jurassic

Μια πολύ ιντριγκαδόρικη θεωρία αναπτύσσουν  οι επιστήμονες που αναζητούν ζωή σε άλλους πλανήτες, εκτιμώντας ότι οι «εξωγήινοι» μπορεί να κρύβονται σε έναν μυστηριώδη «κόσμο Τζουράσικ», με άλλα λόγια σε έναν κόσμο όπου μπορεί να υπάρχουν δεινόσαυροι, ή κάτι σαν δεινόσαυρους.

Η θεωρία βασίζεται στην εκτίμηση πως η εξωγήινη ζωή μπορεί να παραπέμπει στην εποχή του … Τζουράσικ παρκ. Άρα, μπορούμε να εντοπίσουμε εξωγήινη ζωή αν ψάξουμε να βρούμε στοιχεία που δεν υπάρχουν σήμερα στην Γη, αλλά υπήρχαν τότε που κυριαρχούσαν στον πλανήτη οι δεινόσαυροι- περίπου πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια.

Στην περίοδο εκείνη στην Γη υπήρχαν υψηλότερα επίπεδα οξυγόνου σε σύγκριση με τις μέρες μας. Τότε, το 30% της ατμόσφαιρας αποτελείτο από οξυγόνο, που ήταν απαραίτητο για να αναπτυχθούν πλάσματα όπως οι δεινόσαυροι. Με την πάροδο του χρόνου τα επίπεδα του οξυγόνου μειώθηκαν στο 21%, όπως είναι σήμερα.

Τα επίπεδα οξυγόνου μπορεί να είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για να εντοπιστεί ζωή σε άλλους πλανήτες, λένε τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

«Το αποτύπωμα της σύγχρονης Γης ήταν το πρότυπο για τον εντοπισμό δυνητικά κατοικήσιμων πλανητών, αλλά υπήρχε εποχή που αυτό το αποτύπωμα ήταν πιο έντονο, καλύτερο στο να δείχνει τα σημάδια της ζωής», ανέφερε σε ανακοίνωση η Λίζα Καλτενέγκερ, που συμμετείχε στην σύνταξη του άρθρου στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. «Αυτό μας δίνει ελπίδες ότι ίσως είναι λίγο πιο εύκολο να εντοπίσουμε ίχνη ζωής, ακόμα και μεγάλων, σύνθετων οργανισμών, κάπου αλλού στον κόσμο», πρόσθεσε.

Τα επίπεδα του οξυγόνου σε άλλους πλανήτες μπορούν να εντοπιστούν με ειδικά τηλεσκόπια.

Η νέα θεωρία θα οδηγήσει κάποιους επιστήμονες να είναι πιο ανοιχτοί σχετικά με τα γεωλογικά στάδια στα οποία μπορεί να βρίσκεται ένας πλανήτης και τις διαφορετικές μορφές ζωής που ίσως τον συνοδεύουν σε κάθε στάδιο.

Οι επιστήμονες που έγραψαν το άρθρο στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, λένε ότι αυτές οι μορφές ζωής μπορεί να είναι και «πλάσματα τόσο μεγάλα και περίπλοκα, όπως ο μεγαλόσαυρος, ή τα μικροαρπακτικά που κάποτε κυριαρχούσαν στην Γη».

Όταν υπήρχαν οι δεινόσαυροι, η Γη ήταν στην περίοδο που αποκαλείται Φανεροζωική. «Η Φανεροζωική περίοδος αποτελεί μόλις το πιο πρόσφατο 12% της ιστορίας της Γης, αλλά περιλαμβάνει σχεδόν όλο το διάστημα κατά το οποίο η ζωή ήταν πιο περίπλοκη από τα μικρόβια και τα σφουγγάρια», δήλωσε η Ρεβέκα Πέιν, επικεφαλής της συντακτικής ομάδας που έκανε τη δημοσίευση και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Cornell, προσθέτοντας: «Τέτοιου είδους αποτυπώματα είναι αυτά που πρέπει να αναζητείς αν θέλεις να δεις κάτι πιο αναπτυγμένο από έναν μονοκύτταρο οργανισμό».

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μπορεί να εντοπίσουν και σε άλλους πλανήτες κάποιες παράξενες μορφές ζωής. «Ελπίζουμε ότι θα βρούμε πλανήτες που μπορεί να έχουν περισσότερο οξυγόνο απ ό, τι η Γη σήμερα και αυτό θα κάνει κάπως πιο εύκολη την έρευνα για τον εντοπισμό ζωής», δήλωσε η Κάλτενέγκερ, προσθέτοντας : «Ποιος ξέρει, ίσως να υπάρχουν άλλοι δεινόσαυροι, που περιμένουν να τους εντοπίσουμε».

Διαβάστε επίσης:

Συμφωνία Χαμάς – Ισραήλ για απελευθέρωση 50 ομήρων και τριήμερη κατάπαυση πυρός

Λαμπεντούζα: Άφιξη 1.200 μεταναστών και προσφύγων σε ένα 24ωρο – «Ασφυξία» στο κέντρο κράτησης (video)

Ζευγάρι θέλει να αγοράσει τα δικαιώματα του Last Christmas και να το «σβήσει από τον χάρτη» (photo/video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 23:56