search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 11:28
MENU CLOSE

Όσκαρ 2024: 5+1 ταινίες που… φλερτάρουν με το Χρυσό αγαλματίδιο (Videos)

01.12.2023 06:09
oscar-2024-tainies

Καλωσορίζοντας, σήμερα, τον Δεκέμβριο, το καθιερωμένο ραντεβού ανάμεσα στον κινηματογράφο και τον κόσμο του θεάματος δεν φαντάζει, πια, τόσο μακρινό.

Η κούρσα για τα Όσκαρ 2024 ξεκίνησε με τα περισσότερα «όπλα» να έχουν, ήδη, πέσει στο… τραπέζι και τα βλέμματα να στρέφονται, για ακόμη μια χρονιά, στη μεγαλύτερη γιορτή του σινεμά.

Η 96η απονομή των θρυλικών βραβείων της Ακαδημίας Κινηματογράφου πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Μαρτίου στο Dolby Theater, με παρουσιαστή, για τέταρτη φορά, τον Jimmy Kimmel.

Ποιες ταινίες θα διασχίσουν με δόξα το κόκκινο χαλί; Ποιοι θα κατακτήσουν το πολυπόθητο, αστραφτερό αγαλματίδιο; Ο απόλυτος κινηματογραφικός θεσμός είναι προ των πυλών κι εμείς δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε τις προβλέψεις μας για τους φετινούς υποψηφίους και γιατί όχι; Νικητές…!

Poor Things

Έχοντας, ήδη, κατακτήσει τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας, η ταινία «Poor Things» σε σκηνοθεσία Γιώργου Λάνθιμου και με πρωταγωνίστρια τη μοναδική Εmma Stone απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, βάζοντας… πλώρη για τα επικείμενα Όσκαρ!

Η υπόθεση έχει βασιστεί στο μυθιστόρημα «Χαμένα Κορμιά» (1993) με την πλοκή να ακολουθεί τη Μπέλα, μια νεαρή γυναίκα της Βικτωριανής εποχής, που έχει αναστηθεί μετά την αυτοκτονία της. Στο πλευρό ενός δικηγόρου, η… πρώην ζωντανή γυναίκα ξεκινά ένα αποκαλυπτικό ταξίδι, εξερευνώντας τα βαθύτερα μονοπάτια του υποσυνειδήτου της. Στην ουσία, πρόκειται για μια σύγχρονη διασκευή του μύθου του Φρανκεστάιν με την πανέμορφη κοπέλα να έχει δώσει τέλος στη ζωή της στην προσπάθειά της να ξεφύγει από τον βίαιο σύζυγό της. Επιστρέφει στη ζωή μέσω ενός ιδιοφυούς επιστήμονα ο οποίος της δίνει το μυαλό ενός μικρού μωρού..

«Το έργο παρουσιάζει την ιστορία ενός φανταστικού πλάσματος αλλά δεν θα υπήρχε χωρίς την Έμα Στόουν, η οποία είναι ένα άλλο φανταστικό πλάσμα. Το φιλμ αυτό είναι δικό της, χωρίς εκείνη δεν θα υπήρχε» δήλωσε ο Λάνθιμος μετά τη βράβευση στη Βενετία.

Η ιταλική La Repubblica, η New York Times, το Euronews και το Associated Press ήταν λίγες μόνο από τις εφημερίδες που έγραψαν για την ταινία, με τις κριτικές να είναι διθυραμβικές.

«Ο Έλληνας μάγος του παράδοξου κερδίζει το κορυφαίο βραβείο της Βενετίας» αναφέρει το France 24.

Το καστ συμπληρώνουν, μεταξύ άλλων, οι: Mαρκ Ράφαλο, Γουίλεμ Νταφόε, ΝταφΡαμού Γιούσεφ, Τζέροντ Καρμάικλ και Κρίστοφερ Άμποτ

Οπενχάιμερ

Η αλήθεια είναι ότι η επιστροφή του Κρίστοφερ Νόλαν στις κινηματογραφικές αίθουσες ήταν εκρηκτική με την ταινία να σημειώνει μια εντυπωσιακή πορεία στην box office διαδρομή της με εισπράξεις που ξεπέρασαν τα 950 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, κατορθώνοντας να γίνει η πιο επιτυχημένη εμπορικά βιογραφική ταινία όλων των εποχών.

Βασισμένη στο βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο “American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer” του Κάι Μπερντ και του αείμνηστου Μάρτιν Τζ. Σέργουιν, η ταινία «Oppenheimer»  σε σενάριο και σκηνοθεσία του Κρίστοφερ Νόλαν, είναι ένα επικό θρίλερ που ωθεί τον θεατή να εισχωρήσει στην παραδοξότητα ενός αινιγματικού ανθρώπου ο οποίος στην προσπάθειά του να σώσει τον κόσμο, ρισκάρει να τον… καταστρέψει!

Πρόκειται για το βιογραφικό φιλμ για τον φυσικό Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ ή αλλιώς τον «πατέρα της ατομικής βόμβας», που διαδραματίζεται στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στον ρόλο του Οπενχάιμερ απολαμβάνουμε τον Κίλιαν Μέρφι («Peaky Blinders»), ενώ στην ταινία συμμετέχουν επίσης μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του κινηματογράφου, όπως οι: Εμιλι Μπλαντ (Κίτι Οπενχάιμερ), Μάτ Ντέιμον (υποστράτηγος Λέσλι Ρίτσαρντ Γκρόουβς Τζ.), Φλόρενς Πιου ως Τζιν Τατλοκ, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ ως Λιούις Στράους, Τζακ Κουέιντ ως Ρίτσαρντ Φέινμαν, Γκάρι Ολντμαν ως Πρόεδρος Χάρι Σ. Τρούμαν κ.α.

Θεωρείται ως ένα από τα φαβορί της κούρσας των Βραβείων Όσκαρ του 2024, όχι μόνο για την Καλύτερη Ταινία, αλλά για όλες τις μεγάλες κατηγορίες.

Killers of the Flower Moon

Από τη λίστα των φετινών φαβορί στα Όσκαρ δεν θα μπορούσε να λείπει η ταινία «Killers of the Flower Moon» του Martin Scorsese.

Το νέο έργο του θρυλικού δημιουργού αποθεώθηκε στην παγκόσμια πρεμιέρα του στο φεστιβάλ Καννών, ενώ σάρωσε και στο box office.

Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Γκραν, η ταινία αφηγείται την αληθινή ιστορία των μαζικών δολοφονιών των Ινδιάνων Οσέιτζ στην Οκλαχόμα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 μέσα από το ειδύλλιο του Enerest Burkhart (Λεονάρντο Ντι Κάπριο), ανιψιό ενός ισχυρού ντόπιου ιδιοκτήτη ράντσου (Ρόμπερτ Ντε Νίρο) και της Mollie Kyle (Λίλι Γκλάντστοουν).

Πρόκειται για ένα «επικό γουέστερν, όπου η πραγματική αγάπη διασταυρώνεται με την ανείπωτη προδοσία». Το καστ συμπληρώνουν, μεταξύ άλλων, οι: Τζέσι Πλέμονς, Τάντου Κάρντιναλ, Τζον Λίθγκοου, Μπρένταν Φρέιζερ και Λούις Καντσέλμι.

Σημειώνεται ότι το «Killers of the Flower Moon» είναι η πρώτη ταινία του Scorsese μετά το «The Irishman», το οποίο ήταν υποψήφιο για δέκα Όσκαρ, το 2020, ενώ αποτελεί την έκτη συνεργασία του με τον Leonardo DiCaprio και τη δέκατη με τον Robert De Niro.

Maestro

Το «Maestro» του  Bradley Cooper κατατάσσεται σε ένα από τα κινηματογραφικά δημιουργήματα που περιμένουμε με ιδιαίτερα αυξημένες προσδοκίες.

Η ταινία έρχεται στο Netflix στις 20 Δεκεμβρίου, ενώ εκτός από τον Cooper, το σενάριο υπογράφει και ο Josh Singer, ο οποίος είχε γράψει το σενάριο για τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία Spotlight, μαζί με τον Tom McCarthy.

Το έργο αφηγείται την ιστορία αγάπης του Αμερικανού συνθέτη Leonard Bernstein και της συζύγου του, Felicia Montealegre, «παντρεύοντας» τον έρωτα με την τέχνη,  με έναν τρόπο που -κρίνοντας από τα trailer που κυκλοφορούν- θα είναι ιδιαίτερα γοητευτικός…

Bradley Cooper: «προετοιμαζόμουν έξι χρόνια για την πιο δυνατή σκηνή της ταινίας»

Μιλώντας για την προετοιμασία που έκανε για την ταινία «Maestro», ο Bradley Cooper αποκάλυψε σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι πέρασε έξι ολόκληρα χρόνια μαθαίνοντας πώς να διευθύνει κάτι περίπου έξι λεπτά μουσικής στο στυλ του ίδιου του Bernstein, ώστε να μπορέσει να ηχογραφήσει μια κρίσιμη σκηνή στην ταινία, ζωντανά στα γυρίσματα.

Η εν λόγω σκηνή αναπαριστά τη διάσημη διεύθυνση του Bernstein με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου στον Καθεδρικό Ναό του Ely το 1976. Πρόκειται για την πιο κρίσιμη στιγμή του έργου, καθώς αναδεικνύει πλήρως τη μουσική ιδιοφυΐα του Bernstein.

«Αυτή η σκηνή με ανησύχησε πολύ, επειδή την κάναμε ζωντανά. Ήταν η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου. Εγώ ηχογραφήθηκα ζωντανά. Έπρεπε να τους διευθύνω. Και πέρασα έξι χρόνια μαθαίνοντας πώς να διευθύνω έξι λεπτά και 21 δευτερόλεπτα μουσικής» δήλωσε χαρακτηρστικά ο Cooper.

Εκτός από τον Bradley Cooper που υποδύεται τον Leonard Bernstein, στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης οι: Carey Mulligan, Matt Bomer, Maya Hawke και Sarah Silverman.

Ναπολέων

Έπειτα από το «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν και το «Maestro» του Μπράντλεϊ Κούπερ, ο «Ναπολέων» του Ρίντλεϊ Σκοτ προστίθεται στις φετινές ταινίες του Χόλιγουντ που «επενδύουν» σε βιογραφίες διάσημων προσωπικοτήτων.

Η ταινία αφηγείται την ταραχώδη, σχεδόν εμμονική σχέση του Ναπολέοντα με την Ιωσηφίνα και παράλληλα, τις πράξεις ενός άνδρα ο οποίος εξαιτίας της δίψας του για εξουσία, οδήγησε στον θάνατο περίπου τρία εκατομμύρια στρατιώτες και πολίτες.

Σχολιάζοντας τις έξι μνημειώδεις σκηνές μάχης, τα βρετανικά μέσα χάρισαν στην ταινία καλές κριτικές, με τον Guardian να δίνει πέντε αστέρια, ενώ οι Times του Λονδίνου και το Empire έδωσαν τέσσερα. Οι Γάλλοι κριτικοί, ωστόσο, δεν στάθηκαν τόσο… γενναιόδωροι, εστιάζοντας σε διάφορες «ιστορικές ανακρίβειες», όπως στην ηλικία του Χοακίν Φοίνιξ που είναι μεγαλύτερος από τον στρατιωτικό ηγέτη που υποδύεται, καθώς και της Βανέσα Κίρμπι ως Ζοζεφίνα που είναι νεότερη. Επιπλέον, αρνητικά σχολίαστηκε μια σκηνή της ταινίας κατά την οποία τα κανόνια του Ναπολέοντα πυροβολούν τις αιγυπτιακές πυραμίδες, ενώ στην πραγματικότητα τα στρατεύματά του βρίσκονταν χιλιόμετρα μακριά.

«Δεν με νοιάζει» ήταν η απάντηση του Ρίντλεϊ Σκοτ στις εν λόγω κριτικές, μιλώντας στο BBC, με αφορμή την παγκόσμια πρεμιέρα του «Napoleon» στο Παρίσι, όπου έδωσε το «παρών» μαζί με τους πρωταγωνιστές του, Χοακίν Φίνιξ και Βανέσα Κίρμπι.

«Οι Γάλλοι δεν χωνεύουν τον ίδιο τους τον εαυτό» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «το κοινό στο οποίο παρουσίασε την ταινία στο Παρίσι λάτρεψε την ταινία». 

Αν και έχει υπογράψει μερικές από τις πιο διάσημες ταινίες των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, μεταξύ των οποίων ο «Μονομάχος», το «Alien», το «Θέλμα και Λουίζ» και το «Blade Runner», ο Ρίντλεϊ Σκοτ δεν έχει κατορθώσει να κερδίσει Όσκαρ Σκηνοθεσίας, παρά το γεγονός ότι είχε τρεις υποψηφιότητες.

Πάντως, ανεξάρτητα από το αν θα κερδίσει, αυτή τη φορά, το πολυπόθητο βραβείο, ο Βρετανός σκηνοθέτης έχει καταφέρει να κεντρίσει, ήδη, την προσοχή τόσο του κοινού όσο και των κριτικών.

«Barbie»

Για το τέλος αφήσαμε την ταινία «Barbie» που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και σάρωσε σε πωλήσεις εισιτηρίων ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, με την Γκρέτα Γκέργουικ να γίνεται, μάλιστα, η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης που ξεπέρασε το όριο του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων ως σόλο σκηνοθέτης, όπως δήλωσε η Warner Bros.

Η Margot Robbie και ο Ryan Gosling πρωταγωνιστούν ως οι στερεοτυπικές εκδοχές της Barbie και του Ken, οι οποίοι αφήνουν πίσω τους το Dreamhouse σε ένα ταξίδι αναζήτησης της αυτογνωσίας στον πραγματικό κόσμο.

Το σενάριο έγραψε η Gerwig, η υποψήφια για Όσκαρ σκηνοθεσίας για το «Lady Bird» και το «Little Women», μαζί με τον συνεργάτη της Noah Baumbach, ενώ το καστ συμπληρώνουν οι: Issa Rae, America Ferrera, Dua Lipa, Simu Liu, Michael Cera, Helen Mirren, John Cena και Will Ferrell.

Αν και οι απόψεις διίστανται, αν λάβουμε υπόψιν ότι η ταινία «έσπασε» τα ταμεία, δεν είναι καθόλου απίθανο να… κατακτήσει και τα Όσκαρ!

«Η “Barbie” θα μπορούσε δυνητικά να διεκδικήσει τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σχεδιασμού παραγωγής, φωτογραφίας, ενδυματολογίας, μοντάζ, μακιγιάζ και κομμωτηρίου, ήχου, οπτικών εφέ και πρωτότυπης μουσικής ή το βραβείο για το καλύτερο πρωτότυπο σενάριο» αναφέρει ρεπορτάζ του Variety.

Δεν είναι καθόλου απίθανο, επίσης, στο τραπέζι των υποψηφιοτήτων να δούμε τον Ράιαν Γκόσλινγκ ή και τη Μάργκοτ Ρόμπι για την ερμηνεία τους ως Ken και ως Barbie αντίστοιχα. Θα καταφέρει, άραγε, η ταινία για την πιο διάσημη κούκλα να… καταρρίψει τα στερεότυπα;

Σε κάθε περίπτωση, όπως όλα δείχνουν, η πορεία μέχρι τη βραδιά των Όσκαρ δεν θα είναι μια… χαλαρή βόλτα αλλά μια συναρπαστική διαδρομή, με τα θρυλικά βραβεία να διατηρούν αμείωτη τη γοητεία τους και φέτος, στην 96η απονομή τους!  

Διαβάστε επίσης:

Τζένιφερ Άνιστον: Έκανε δωρεά στο ίδρυμα του Μάθιου Πέρι – Ζήτησε το ίδιο από θαυμαστές του «Τσάντλερ»

Wonka: Ο εκκεντρικός Σαλαμέ και η… ξανθιά Ολίβια Κόλμαν στην πρεμιέρα της ταινίας (Photos/Videos)

Μάθιου Πέρι: Συγκινεί ο πατριός του ένα μήνα μετά τον θάνατό του – Τι είναι το «Matthew Perry Foundation»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 11:28