ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 14:17
MENU CLOSE

Πρόωρη αποπληρωμή δανείων του πρώτου μνημονίου από την Ελλάδα

15.12.2023 16:39

Η Ελλάδα προχώρησε σήμερα στην πρόωρη εξόφληση δανείων του Greek Loan Facility, συνολικού ύψους 5,29 δισ. ευρώ που έληγαν το 2024 και το 2025.

Είναι η δεύτερη πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς είχε προηγηθεί η πρόωρη αποπληρωμή δανείων του GLF και το 2022.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Η πρόωρη αποπληρωμή δανείων πιστοποιεί την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας και συμβάλει στη δημιουργία ακόμη πιο θετικών προοπτικών για τα επόμενα χρόνια. Η μείωση του χρέους τόσο ως ποσοστό του ΑΕΠ όσο και σε απόλυτα μεγέθη και κατ’ επέκταση ο περιορισμός του κόστους εξυπηρέτησής του, μειώνει αντίστοιχα τις δαπάνες του προϋπολογισμού για τόκους και απελευθερώνει πόρους για την ανάπτυξη. Ακόμη πιο σημαντική συνέπεια είναι η βελτίωση του προφίλ του ελληνικού χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και, σε συνδυασμό με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου από τις διεθνείς αγορές».

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 η Ελλάδα εξόφλησε πλήρως, επίσης πριν τη λήξη τους, το σύνολο των δανείων του ΔΝΤ.

Διαβάστε επίσης:

«Έπεσαν» οι υπογραφές για το deal της Attica Group με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

ΤΑΙΠΕΔ: Προέγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής

Συντάξεις Ιανουαρίου 2024: Την Τρίτη ξεκινούν οι πληρωμές – Ποιοι θα πάνε ταμείο την Πέμπτη

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 14:17
Exit mobile version