search
ΠΕΜΠΤΗ 13.06.2024 08:02
MENU CLOSE

Βόρεια Μακεδονία: «Ακατανόητη» η κίνηση ΣΥΡΙΖΑ, λέει η κυβέρνηση

16.05.2024 14:15
north_makedonia_new

Σε «γραμμή Μητσοτάκη», όσον αφορά στη στάση της κυβέρνησης επί της κίνησης του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει στη Βουλή προς κύρωση τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, κινήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς για την κρίση που σοβεί στις σχέσεις Αθήνας και Σκοπίων.

Ο Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε την κίνηση του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης ως «ακατανόητη», λέγοντας ότι «δεν το πιστεύαμε, δεν καταλαβαίνει κανείς τι εξυπηρετεί. Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά» και προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις στη γείτονα χώρα δικαιώνουν τη στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία μέχρι σήμερα δεν είχε προχωρήσει στην κύρωση των επίμαχων συμφωνιών και δεν προτίθεται να το κάνει στην παρούσα φάση.

«Δεν θα γίνουμε επισπεύδοντες», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ όσον αφορά στις δηλώσεις της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, ότι δημοσίως θα χρησιμοποιεί την επίσημη ονομασία της χώρας, αλλά ιδιωτικά θα χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία» χωρίς άλλο προσδιορισμό, είπε ότι πρόκειται για «διγλωσσία» και «υποκριτική στάση», τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα και ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρείται καθ’ ολοκληρία, από τη στιγμή που κυρώθηκε.

Ο Π. Μαρινάκης, απαντώντας στις «αιχμές» του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση της κυβέρνησης, επανέλαβε ότι ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εναντιωθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά είχε επισημάνει ότι, αν κυρωθεί, θα την εφαρμόσει. Επίσης, απέρριψε τη σύγκριση που έκανε ο Νίκος Κοτζιάς με τη Συνθήκη της Λωζάννης και την αμφισβήτησή της από την Τουρκία, λέγοντας ότι «δεν κατηγορούμε κανέναν αναδρομικά» αλλά ότι εξαρχής η ΝΔ είχε εκφράσει την αντίθεσή της με τη συμφωνία.

Τέλος, μετά τους κύκλους του ΥΠΕΞ, διέψευσε και ο ίδιος δημοσιεύματα που έφεραν τον Γιώργο Γεραπετρίτη να γνωρίζει το περιεχόμενο της Συμφωνίας και να ενημερώνει τον Κ. Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «ασύστολα ψεύδη» και «επιστημονική φαντασία» και διερωτώμενος «αν διακινούνται εξ αμελείας ή με δόλο». Λιγότερο οξύς, πάντως, ήταν για τις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία έχει ταχθεί υπέρ της κύρωσης των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία, λέγοντας ότι η πρώην υπουργός απλώς εξέφρασε τη θέση της και ότι η θέση της κυβέρνησης εκφράστηκε από τον πρωθυπουργό.

Διαβάστε επίσης

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο – Ζητούν επιπλέον μέτρα – «Τo panic button δεν αρκεί»

Ευρωεκλογές 2024: Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές των κοινοβουλευτικών κομμάτων – Όλα τα ονόματα

Μαρινάκης για νέα γυναικοκτονία: Υποκριτική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα – Τι ζήτησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 13.06.2024 08:01