search
ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 09:29
MENU CLOSE

Νέο καπέλο 10 λεπτών στα καύσιμα – Αυτή τη φορά λόγω… κλιματικής κρίσης

15.05.2024 11:10
kafsima_1505_1460-820_new

Χαράτσι 10 λεπτών σε όλους στα καύσιμα φέρνει από το 2027 η κλιματική κρίση! Βέβαια οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα δεν χρειάζονται και πολλές αφορμές για να αυξηθούν – και να παραμείνουν σε δυσθεώρητα επίπεδα ακόμα κι αν το διεθνές περιβάλλον είναι θετικό. Αλλά πλέον προκύπτουν και πιο… θεσμικοί τρόποι για να προκύψουν κάθε είδους ανατιμήσεις.

Συγκεκριμένα, η νέα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τιμολογηθούν οι ρύποι των καυσίμων στις οδικές μεταφορές και τη θέρμανση (ETS2) πρόκειται να εφαρμοστεί από το 2027, οδηγώντας σε άνοδο των τιμών τους.

Μέχρι σήμερα, οι ρύποι τιμολογούνταν μονάχα στην περίπτωση συγκεκριμένων κλάδων, όπως της βιομηχανίας. Αυτό, όμως, αλλάζει πλέον και διευρύνεται ώστε να πετύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση τον κλιματικό της στόχο.

Όπως αναφέρει σχετικά το Euractiv, η νέα ρύθμιση συμφωνήθηκε πέρυσι με στόχο οι τιμές των ρύπων να παραμείνουν κάτω από τα 45 ευρώ/τόνο CO2, που μεταφράζεται σε ένα «καπέλο» περίπου 10 λεπτών στην τιμή της βενζίνης ή του ντίζελ στην αντλία.

Η αύξηση ισως να είναι ανεκτή σε χώρες της Ευρώπης με σχετικά χαμηλές τιμές καυσίμων, ωστόσο στην Ελλάδα όπου οι τιμές των καυσίμων είναι ήδη υψηλές και υπερφολογημενες θα δημιουργήσουν ενα νέο ντόμινο «οικονομικής κρίσης», αφού η ανατίμηση αυτή θα μετακυλίσει και σε αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων καθώς το κόστος παραγωγής και μεταφοράς συνεχίζει θα αυξηθεί  πλήττοντας τους καταναλωτές!

Θυμίζουμε οτι παρά τη διεθνή πτώση τιμών οπου στις 12/4 η διεθνής τιμή πετρελαίου ήταν 91,83$, η τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα ήταν 1,96€/λίτρο.

Στις 26/4 οπου η διεθνής τιμή πετρελαίου ήταν 89,37$, δύο μέρες αργότερα (28/4) η τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα ήταν 1,98€/λίτρο.

Στις 12/5 η διεθνής τιμή πετρελαίου ήταν 82,72$, όμως την ίδια ημερομηνία η τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα ήταν 1,96€/λίτρο.

Διαβάστε επίσης:

Σοκολάτα: Νέες αυξήσεις έως και 30% – Ανατιμήσεις και στον καφέ

Πάγια ρύθμιση: «Τσουρουφλίζει» τους πολίτες η αύξηση στο επιτόκιο, διαμορφώθηκε στο 8,18% – Νομοθετική παρέμβαση προαναγγέλει ο Χατζηδάκης

Υπουργείο Οικονομίας: Νέοι κανόνες για επιτάχυνση των δημοσίων επενδύσεων και ταχύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 09:28