search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:14
MENU CLOSE

Δύο αγκάθια «μυρίζουν» κόστος για την κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2315
4/1/2024
06.01.2024 06:23
mitsotakis-new

Ανάμεσα στα «πρέπει» και τα «θέλω» του κινείται ο πρωθυπουργός, αφού από τη μία πλευρά εμφανίζεται να επιθυμεί να περάσει κάποιες μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με το φιλελεύθερο προφίλ της κυβέρνησής του και από την άλλη μετράει το πολιτικό κόστος που θα έχουν οι κινήσεις που θα κάνει.

Δύο από τα θέματα που απασχολούν το Μέγαρο Μαξίμου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι το νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και η κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την Ακροδεξιά και τη δημοσκοπική ενίσχυσή της, αλλά και με την ατζέντα του Αντώνη Σαμαρά.

Με δεδομένο μάλιστα ότι το καλοκαίρι έχουμε ευρωεκλογές, στις οποίες για πρώτη φορά η κυβέρνηση θα μετρήσει τη φθορά που έχει υποστεί, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εμφανίζονται να αξιολογούν τις συνέπειες όλων των θεμάτων προκειμένου να αποσοβήσουν τυχόν μεγαλύτερα προβλήματα.

Διότι μπορεί η Νίκη του Δημήτρη Νατσιού να εμφανίζεται με μειωμένη επιρροή και οι Σπαρτιάτες στα όρια της εισόδου στο Κοινοβούλιο, ωστόσο ο Κυριάκος Βελόπουλος εμφανίζει μία θεαματική αύξηση στα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης. Τα ποσοστά αυτά μπορεί να γίνουν και μεγαλύτερα, αν η κυβέρνηση – όπως λένε κάποιοι – υποστεί φθορά από τη διαχείριση του μεταναστευτικού (ήδη γύρω από αυτό το θέμα υπάρχει μεγάλη συζήτηση), του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Όπως προείπαμε, τόσο τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονίας όσο και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών έχουν να κάνουν άμεσα με το αφήγημα του Σαμαρά, ο οποίος το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται να «δείχνει τα δόντια του» προκαλώντας προβλήματα στον Μητσοτάκη.

Η Βόρεια Μακεδονία

Τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία έχουν μπει στον πάγο από το 2021 και, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να ξεπαγώσουν σύντομα δεδομένου ότι οποιαδήποτε κίνηση γύρω από αυτό το θέμα θα πυροδοτούσε νέες μεγαλύτερες εντάσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. Οι πληροφορίες λένε ότι τα μνημόνια θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή μετά τις ευρωεκλογές, καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί με τις κινήσεις της να τροφοδοτηθεί η αντισυστημική ψήφος, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα.

Όπως είναι γνωστό, από τα… Τέμπη και πάνω τα μικρότερα κόμματα δεξιά της Ν.Δ. εμφανίζονται να έχουν ισχυρό εκλογικό αποτύπωμα, το οποίο κυρίως έχει τις ρίζες του στο κίνημα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ωστόσο υπάρχει άλλος ένας λόγος που η κυβέρνηση εμφανίζεται να μην θέλει να μπει τώρα σε μία τέτοια συζήτηση. Τον Μάιο η Βόρεια Μακεδονία έχει εθνικές εκλογές και, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, το εθνικιστικό κόμμα VMRO, το οποίο «πολέμησε» με σφοδρότητα τη Συμφωνία των Πρεσπών, εμφανίζεται να προηγείται κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες. Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην κύρωση των μνημονίων, τότε δεν αποκλείεται το ζήτημα αυτό να αξιοποιηθεί προεκλογικά από το εθνικιστικό κόμμα.

Άλλοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι η παράταση της εκκρεμότητας δίνει τη δυνατότητα στο VMRO να κατηγορεί την Αθήνα ότι δεν εφαρμόζει πτυχές της συμφωνίας που αφορούν τόσο τις σχέσεις της χώρας μας με τη Βόρεια Μακεδονία όσο όμως και τον αντίκτυπο στο διεθνές στερέωμα.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το θέμα αποτελεί μεγάλο αγκάθι για τη χώρα μας, αφού οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν μπορούν να κατανοήσουν πώς ο φιλελεύθερος Μητσοτάκης και το κόμμα του δεν θέλουν να εφαρμόσουν στην ολότητά της τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας την έχει αποδεχθεί.

Δεκάδες βουλευτές στα… όπλα

Σε ό,τι αφορά το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας εκ μέρους τους, η κυβέρνηση εμφανίζεται μπλοκαρισμένη, καθώς ο Μητσοτάκης θέλει να προχωρήσει γρήγορα το θέμα, αλλά οι αντιδράσεις που υπάρχουν στο κόμμα του περιπλέκουν την κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι μέχρι και την τελευταία ημέρα του 2023 το ρεπορτάζ που υπήρχε από την κυβέρνηση έλεγε ότι μέσα στον Ιανουάριο το σχετικό νομοθέτημα θα ερχόταν για ψήφιση στη Βουλή, ενώ μέσα στις τρεις πρώτες μέρες του νέου έτους κάτι φαίνεται να έχει αλλάξει.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου,ο οποίος,όταν ρωτήθηκε σχετικά με την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, απάντησε ότι το νομοθέτημα θα ψηφιστεί και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει μπρος – πίσω. Ο πρωθυπουργός δεν νομοθετεί με βάση τις ευρωεκλογές ή το πολιτικό κόστος» είπε, συμπληρώνοντας πως «δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένη ημερομηνία, δεν υπήρξε ανακοίνωση χρόνου, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μία σειρά μεταρρυθμίσεων που θα ψηφιστούν σε βάθος τετραετίας. Δεν έχει υπάρξει χρονοδιάγραμμα».

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση… πηγαινοέρχεται σ’ αυτό το θέμα, αφού από τη μία ο Μητσοτάκης θέλει να προχωρήσει την εν λόγω μεταρρύθμιση χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες, από την άλλη ωστόσο προσμετρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν στους ψηφοφόρους της Ν.Δ., αλλά και στους βουλευτές του κόμματός του.

Οι πληροφορίες λένε ότι περισσότεροι από 140 βουλευτές είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν τον νέο νόμο – εφόσον συμπεριλαμβάνει το θέμα της τεκνοθεσίας. Γι’ αυτό άλλωστε ο πρωθυπουργός συζητάει το ενδεχόμενο να μην βάλει θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές, αλλά μόνο στους υπουργούς της κυβέρνησής του.

Διαβάστε επίσης:

Διακριτικό «άδειασμα» Μαρινάκη στον Συρίγο: Να προσέχουμε τι λέμε δημοσίως

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόσκληση Κασσελάκη στους βουλευτές για τριήμερη συνάντηση εργασίας στις Σπέτσες

Υγειονομικοί Νέας Αριστεράς για Άδωνι στο Υγείας: Ο καταλληλότερος στην κατεδάφιση δημόσιων αγαθών υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:13