search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 02:56
MENU CLOSE

Στενά τα περιθώρια των «πρώην» να παίξουν ρόλο στα κόμματά τους

21.01.2024 06:05
xristakopoulos 123- new

Η μοίρα των πρώην προέδρων κομμάτων και πρωθυπουργών είναι, θα λέγαμε, κοινή: μετά την απομάκρυνση εκ του θώκου, ουδέν θετικόν αναγνωρίζεται. Αυτή η σκέψη μας ήρθε βλέποντας τρεις τέως και πρώην να βρίσκονται στην επικαιρότητα – για διαφορετικούς λόγους ο καθένας – και, με κάποιον τρόπο, να αποτελούν… πονοκέφαλο για τους νυν.

1. Ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζεται από κάποιους εδώ και καιρό σαν… προξενήτρα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία μιας μεγάλης Κεντροαριστεράς την ώρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης αρνείται… διαρρήδην κάθε ενδεχόμενο συνένωσης των δύο κομμάτων.

2. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο αρχηγός των «ατάκτων» της Ν.Δ. που προβάλλουν σοβαρές αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών και απειλούν με καταψήφιση, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

3. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται από ρεπορτάζ του «Βήματος» διατεθειμένος να ιδρύσει νέο κόμμα πριν καν ο Στέφανος Κασσελάκης – που προεδρεύει εν μέσω τριγμών, αμφισβητήσεων και δικών του κακών χειρισμών – καταφέρει να ελέγξει τον τρικυμισμένο ΣΥΡΙΖΑ.

Πόσες πιθανότητες έχουν όμως οι πρώην να καθορίσουν πράγματα στα κόμματα στα οποία προήδρευσαν, οδηγώντας τα μάλιστα στην εξουσία; Αν βασιστούμε στα παραδείγματα της μεταπολιτευτικής Ιστορίας, μάλλον μικρά έως ελάχιστα.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, παρότι ισχυρός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ουδέποτε κατάφερε να επηρεάσει την απόπειρα «μητσοτακοποίησης» της Ν.Δ. από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος κυριάρχησε πλήρως στο κόμμα στη διάρκεια της δικής του προεδρίας.

Ο Μητσοτάκης παρέδωσε στον Μιλτιάδη Έβερτ, που πέρασε απαρατήρητος μέχρι να δώσει τη σκυτάλη στη νέα εκδοχή καραμανλισμού υπό τον Κώστα Καραμανλή τον νεότερο, ο οποίος, μετά τη δική του πρωθυπουργία, ούτε καν αποπειράθηκε να ελέγξει τις εξελίξεις στην Κεντροδεξιά. Σταδιακά δε η Ν.Δ. αποκαραμανλοποιήθηκε και ο καραμανλισμός αποτελεί πλέον έναν ιστορικό – και μόνον – όρο…

Ο Ανδρέας Παπανδρέου έφυγε από τη ζωή πολύ σύντομα αφότου παρέδωσε την πρωθυπουργία στον Κώστα Σημίτη, ο οποίος, ύστερα από τη δική του αποχώρηση, ουδέποτε ήλεγξε το παραμικρό στο ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου περιθωριοποιήθηκε, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε στην άκρη και πλέον ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει τη χαρά να χρησιμοποιεί τη στήριξή τους για να ελέγχει το ΠΑΣΟΚ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος άλλαξε τη ρότα του παλαιού Συνασπισμού και του Νίκου Κωνσταντόπουλου, έγινε θύμα (πολιτικής) πατροκτονίας από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με τη σειρά του βιώνει τώρα τη στενότητα του περιθωρίου παρεμβάσεων και καθορισμού των εξελίξεων, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης αποκαθηλώνει σε κάθε ευκαιρία την προεδρία και την πρωθυπουργία του.

Εν τέλει οι δυνατότητες παρέμβασης και των τριών πρώην προέδρων και πρωθυπουργών φαίνεται να είναι ελάχιστες – για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Και, μέχρι αποδείξεως του εναντίου, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι μπορεί στο μέλλον να διαδραματίσουν πρωτεύοντα πολιτικό ρόλο. Ο Τσίπρας πάντως είναι ο νεότερος…

Διαβάστε επίσης:

Η Ευρώπη πληρώνει τις γερμανικές αμαρτίες

Φροντιστήρια και οπισθοδρομικές υποκρισίες

Ο στρατηγός που δεν παραιτήθηκε ποτέ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09