search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 13:35
MENU CLOSE

Φροντιστήρια και οπισθοδρομικές υποκρισίες

18.01.2024 06:08
dimitris-stoumpos

Ένα σχετικά πρόωρο καρναβάλι ξεδιπλώνεται αυτές τις ημέρες στην πολύπαθη χώρα μας με αφορμή και αιτία το περιβόητο πλέον νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ. για τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, ένα παρατεταμένο καρναβάλι χαμηλής προπαγάνδας και οπισθοδρομικής φασαρίας από πολλούς, πολλές στην κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και από αρκετούς στην ευρύτερη αντιπολίτευση.

Με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να «αφήνει» στη δημόσια συζήτηση να τρέχει το θέμα από… πριν απ’ τις γιορτές, να διαρρέουν «χρονοδιαγράμματα» για την κοινοβουλευτική του παρουσίαση πριν ή ακόμη και μετά… τις επερχόμενες ευρωεκλογές και τώρα να διαφαίνεται η επιτάχυνσή του κοινοβουλευτικά στα τέλη του μήνα ή στις αρχές του Φεβρουαρίου, προκλήθηκε παραπάνω πολιτικός αλλά και κοινωνικός σαματάς, που πρόσθεσε εν πολλοίς αχρείαστους φανφαρονισμούς, φανατισμούς και υποκρισίες στο όλο σκηνικό.

Ένα σοβαρό θέμα ισότητας, ισονομίας και δικαιωμάτων, για το οποίο είναι ανάγκη να προχωρήσει μπροστά και η δημοκρατική χώρα μας, όπως τόνισε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, έχει πολλές φορές γίνει υπερπαραγωγή θεάματος και κραυγών που μόνο στην ουσία της συζήτησης δεν βοηθούν και προκαλούν ακραίες περιχαρακώσεις στην κοινωνία μας.

Πραγματικά η προσπάθεια του πρωθυπουργού για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου (περιμένουμε ακόμη να… βγει από τον «φούρνο» της εσωκυβερνητικής, νεοδημοκρατικής ζύμωσης για να είναι πιο συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη η συζήτηση από όλους) είναι μεταρρυθμιστικό βήμα μπροστά για την κεντροδεξιά κυβέρνηση και το κεντροδεξιό κόμμα της Ν.Δ. και γι’ αυτό προκλήθηκε τέτοια σεισμική αναστάτωση σε κυβέρνηση και κόμμα!

Ορισμένοι είναι πλέον προφανές ότι «δοκιμάζουν» τις αντοχές του στενού κυβερνητικού, κομματικού πυρήνα και δεν εκφράζουν απλώς τις βαθιές πεποιθήσεις τους (σε συνάφεια και συχνά υπό τη σκέπη ορισμένων της εκκλησιαστικής ιεραρχίας). Σε λίγους μήνες συμπληρώνουμε πενήντα χρόνια δημοκρατίας από τη Μεταπολίτευση και, ενώ θα μπορούσαμε να προσεγγίζουμε τέτοια ζητήματα με λιγότερη πολιτική υποκρισία και οπορτουνισμό, βλέπουμε να ανασύρονται από το βαθύ παρελθόν διαμάχες τύπου εικονολατρών – εικονοκλαστών που ξέρουμε τι πληγές άνοιξαν και άφησαν.

Τα έκτακτα «φροντιστήρια» ανά… ομάδες βουλευτών της Ν.Δ. στα κομματικά γραφεία περισσότερο έδειξαν «ανησυχία» παρά έδειξαν προωθητικό τρόπο επεξεργασίας, άλλωστε το νομοσχέδιο δεν έρχεται από τους θεσμικά αρμόδιους υπουργούς (Δικαιοσύνης, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας). Βέβαια το γεγονός ότι το βάρος αναλαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας Α. Σκέρτσος αποδεικνύει την απόλυτη πρωθυπουργική «σφραγίδα» για το νομοσχέδιο και αυτό «στριμώχνει» περισσότερο υπουργούς, βουλευτές που τελικά θα διαφοροποιηθούν παρά τη διακηρυγμένη από τον Κ. Μητσοτάκη μη επιβολή κομματικής πειθαρχίας.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ έχουν «προηγηθεί» με κατάθεση πρότασης νόμου με περισσή προχειρότητα, ο Στ. Κασσελάκης μίλησε… για κομματική πειθαρχία (αδειάζοντας και την εκπρόσωπο Τύπου) και στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. με την υπενθύμιση της φυσιογνωμίας του κόμματος, με ύφος αυστηρού καρδιναλίου, «προκαλούσε» τυχόν διαφωνούντα «να το πει» (τουλάχιστον πολιτικά προβληματική η… σιωπή που ακολούθησε). Τώρα αν στις Σπέτσες οι εργασίες θα είναι εποικοδομητικές η ελλειμματικές θα το δούμε.

Αλλά και στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δηλώσεις βουλευτών προκαλούν τριγμούς και στη συνέχεια θα φανεί πόσο συνολική είναι η αποδοχή της θετικής προσέγγισης που εκφράζει ο πρόεδρος Ν. Ανδρουλάκης (μετά την προχειρότητα για τα «κορδόνια» του Μητσοτάκη).

Περιμένουμε στη Βουλή η συζήτηση για το ζήτημα αυτό να ανεβάσει ποιότητα και να αποτυπώσει τις (αναμενόμενες) συγκλίσεις των βασικών δημοκρατικών δυνάμεων, μεγαλύτερων και μικρότερων (εκλογικά), απομονώνοντας τις σκοταδιστικές δυνάμεις των άκρων προς όφελος της πορείας της χώρας και των συμπολιτών μας προς το αύριο…

Διαβάστε επίσης:

Γολγοθάς για τους συνταξιούχους: Αναβάλλονται οι εκκρεμείς δίκες για τα δώρα και τα αναδρομικά

Ο στρατηγός που δεν παραιτήθηκε ποτέ

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην διάθεση των αμυντικών Συστημάτων και των Επιχειρησιακών Σχεδίων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 13:34