search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 12:53
MENU CLOSE

Συντριβή ρωσικού μεταγωγικού: Πανηγύριζαν οι Ουκρανοί για τη «βάρβαρη ενέργεια» – Η Μόσχα καταγγέλλει ότι καταρρίφθηκε από πυραύλους του Κιέβου

24.01.2024 16:24
ukraine new

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε το «καθεστώς του Κιέβου» για την κατάρριψη του ρωσικού μεταγωγικού αεροσκάφους Il-76 το οποίο συνετρίβη σήμερα, λέγοντας ότι τα ραντάρ του κατέγραψαν την εκτόξευση δύο ουκρανικών πυραύλων. Όταν έγινε γνωστή η είδηση πανηγύριζαν τα ουκρανικά μέσα πριν… εξαφανιστούν για να ανέβουν… διορθωμένα.

Οι ρωσικές αρχές της περιοχής του Μπέλγκοροντ ανέφεραν ότι σκοτώθηκαν και οι 74 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος, το οποίο όπως ανακοίνωσε η Μόσχα μετέφερε Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου που θα αντάλλασσαν με Ρώσους αιχμαλώτους.

«Το αεροπλάνο καταστράφηκε από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις από την περιοχή Liptsy, στην περιοχή Kharkiv, χρησιμοποιώντας ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. «Ο εξοπλισμός ραντάρ των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων παρατήρησε την εκτόξευση δύο ουκρανικών πυραύλων» πρόσθεσε.

Παράλληλα, κατηγορεί την Ουκρανία για «παραμέληση της ζωής των πολιτών της» και λέει ότι η ανταλλαγή συμφωνήθηκε για το απόγευμα στο σημείο ελέγχου Kolotilovka στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Η ουκρανική ηγεσία γνώριζε ότι το ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό θα μεταφερόταν με στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη, προσθέτουν οι Ρώσοι.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «βάρβαρη ενέργεια» από την Ουκρανία.

Εξάλλου ο κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ Βιάτσεσλαβ Γκλαντκόφ δήλωσε ότι όλοι οι επιβαίνοντες στο Il-76 είναι νεκροί. «Όλοι οι άνθρωποι που επέβαιναν (στο αεροσκάφος) είναι νεκροί», έγραψε ο Γκλαντκόφ στο Telegram.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε επισημάνει ότι στο Il-76 επέβαιναν 74 άνθρωποι, ανάμεσά τους 65 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου, οι οποίοι θα συμμετείχαν σε ανταλλαγή αιχμαλώτων, έξι μέλη πληρώματος και τρεις συνοδοί.

«Περίπου στις 11:00 ώρα Μόσχας (10:00 ώρα Ελλάδας) ένα αεροσκάφος Il-76 συνετρίβη στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ (…) Σε αυτό επέβαιναν 65 αιχμάλωτοι στρατιώτες του ουκρανικού στρατού που μεταφέρονταν στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ ενόψει ανταλλαγής (αιχμαλώτων), έξι μέλη του πληρώματος και τρεις συνοδοί», είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα το υπουργείο.

«Επιτροπή της Πολεμικής Αεροπορίας έχει αναχωρήσει για το σημείο όπου έπεσε το αεροπλάνο προκειμένου να εξακριβώσει τα αίτια της καταστροφής», είχε προσθέσει.

Ήδη ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν κατηγόρησε το Κίεβο ότι κατέρριψε το αεροσκάφος χρησιμοποιώντας αμερικανικούς και γερμανικούς πυραύλους, χωρίς να προσφέρει στοιχεία για τον ισχυρισμό αυτό.

«Σκότωσαν στον αέρα τους δικούς τους στρατιώτες, τις μητέρες τους, τα παιδιά τους που τους περίμεναν», κατήγγειλε ο Βιάτσεσλαβ Βολόντιν. «Σκότωσαν τους πιλότους μας που πραγματοποιούσαν ανθρωπιστική αποστολή (…) με αμερικανικούς και γερμανικούς πυραύλους», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους Ρώσους βουλευτές.

Αντίστοιχη άποψη εξέφρασε και ο Ρώσος βουλευτής και απόστρατος στρατηγός Αντρέι Καρταπόλοφ, επισημαίνοντας ότι το αεροσκάφος επλήγη από τρεις πυραύλους.

«Οι Ουκρανοί ηγέτες γνώριζαν πολύ καλά για την επικείμενη ανταλλαγή και είχαν ενημερωθεί για τον τρόπο που θα παραδίδονταν οι αιχμάλωτοι», πρόσθεσε. Ο Καρταπόλοφ πρόσθεσε ότι οι ερευνητές θα ανακαλύψουν αν οι πύραυλοι αυτοί ήταν Patriot ή IRIS-T.

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν να διαψεύσουν, ωστόσο, την πληροφορία ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν Ουκρανοί αιχμάλωτοι και ισχυρίζονται ότι το αεροσκάφος μετέφερε πυραύλους αεράμυνας S-300.

Aν και αρχικά η εφημερίδα Ukrainskaya Pravda επικαλέστηκε πηγές του γενικού επιτελείου της Ουκρανίας, που ανέφεραν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της κατέρριψαν το ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Ilyushin-76, ωστόσο λίγο αργότερα απέσυραν τον… πανηγυρισμό και υποστήριξαν αυτή τη φορά ότι δεν φαίνεται να υπάρχει εμπλοκή της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης:

«Παρένθετη μητέρα» σώζει με εξωσωματική ρινόκερους υπό εξαφάνιση (Photos / Video)

Μεσανατολικό: Πώς επικοινωνούν οι ηγέτες της Χαμάς, παρά την ισοπέδωση της Γάζας – Το επίγειο δίκτυο και τα χειρόγραφα μηνύματα (video)

Γαλλία: «Βράζουν» οι αγρότες μετά τον θάνατο κτηνοτρόφου και της κόρης της από αυτοκίνητο που «έσπασε» μπλόκο (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 12:51