search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 00:20
MENU CLOSE

Σαρώνουν οι νέες «έξυπνες» απάτες με SMS και e-mail από την ΑΑΔΕ: Έτσι θα καταλάβετε ότι είναι fake τα μηνύματα

13.02.2024 17:45
psishing
pixabay

Ολοένα και πληθαίνουν οι απόπειρες εξαπάτησης πολιτών, με δήθεν μηνύματα από την Εφορία και τα ΕΛΤΑ. Όπως φαίνεται οι διαδικτυακές απάτες όσο περνάει ο καιρός γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα εντοπίσιμες καθώς οι επιτήδειοι βρίσκουν νέους έξυπνους τρόπους παγίδευσης. Η νέα μόδα θέλει να στέλνουν οι απατεώνες μηνύματα που φαίνεται ότι έχει στείλει η ... ΑΑΔΕ. Τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής.

Διαπιστώνοντας ότι τα αντανακλαστικά των καταναλωτών έχουν ατονήσει αλλά και ότι οι μέθοδοι των κυκλωμάτων τελειοποιούνται σε ανησυχητικό βαθμό, οι ελληνικές τράπεζες σε συνεργασία με τη Mastercard ξεκίνησαν νέα εκστρατεία ενημέρωσης και αφύπνισης, ενώ και η ΑΑΔΕ, εν όψει των νέων φορολογικών δηλώσεων, συμβουλεύει τους φορολογούμενους πώς να αποφύγουν τις παγίδες.

«Ψάρεμα» με δόλωμα επιστροφή φόρου

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τον όρο «phishing» ορίζεται η απόπειρα υποκλοπής προσωπικών στοιχείων, όπως όνομα, ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης, τραπεζικοί λογαριασμοί ή κωδικοί πρόσβασης πολιτών με παραπλανητικά e-mails ή μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο από υποτιθέμενες έμπιστες οντότητες, όπως η Εφορία. Τα πλαστά αυτά μηνύματα συνήθως περιέχουν κάποιο link προς έναν παραπλανητικό ιστότοπο. Το δόλωμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι κάποια επιστροφή φόρου, που πρέπει να πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του φορολογούμενου, ενώ έχουν καταγραφεί και απόπειρες εκφοβισμού με δήθεν δεσμεύσεις λογαριασμών από την Εφορία λόγω χρεών.

Πώς θα εντοπίσετε ότι πρόκειται για «μαϊμού» μηνύματα: 2+1 tips

– Αποστολέας: Τα συγκεκριμένα μηνύματα φαίνεται να αποστέλλονται από την ΑΑΔΕ, αλλά ο πραγματικός αποστολέας είναι άγνωστη ή παραφρασμένη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προσομοιάζει με πραγματικές διευθύνσεις υπηρεσιών (ιδίως με αλλαγή ή προσθήκη χαρακτήρων). Επίσης, συχνά το όνομα αποστολέα κρύβει άλλη διεύθυνση, άσχετη με την υπηρεσία από την οποία φαίνεται να αποστέλλεται το μήνυμα.

– Γλώσσα: Χαρακτηριστικά της απόπειρας εξαπάτησης είναι η παραλλαγή των μηνυμάτων με εμφανή λάθη στη χρήση της ελληνικής γλώσσας και η προτροπή να αποκαλύψετε προσωπικά σας στοιχεία. Εδώ απαιτείται, πάντως, ακόμα μεγαλύτερη προσοχή, καθώς καταγράφονται περιπτώσεις εξαπάτησης όπου τέτοιου είδους γραμματικά ή συντακτικά λάθη δεν εντοπίζονται εύκολα.

 Αυτό που επισημαίνει η ΑΑΔΕ είναι ότι δεν πρόκειται να σας ζητήσει, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με κανέναν τρόπο και για κανέναν λόγο να αποκαλύψετε προσωπικά σας στοιχεία, όπως επίσης δεν θα σας αποστείλει ποτέ μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με προσωπικά φορολογικά σας δεδομένα (π.χ. ποσά οφειλών ή επιστροφών).

Άρα, δεν πρέπει να πατήσετε το link που λάβατε με ένα τέτοιο μήνυμα.

Διαβάστε επίσης:

BBC: Ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τις υποκλοπές, τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ και την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα

Στον ιντερνετικό «αέρα» το web radio του Παναθηναϊκού

Ανεκδιήγητη δήλωση Παπαδημητρίου για Μακρόνησο: «Έβαζαν τους εξόριστους σε σάκο μαζί με γάτες και τα κακόμοιρα τα ζώα πανικοβάλλονταν» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 00:16