search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 07:01
MENU CLOSE

Ουγγαρία: Ο πρόεδρος υπέγραψε το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

05.03.2024 19:42
OUGGARIA_SOUDEIA_NATO2
AP

Ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Τάμας Σούλιοκ υπέγραψε σήμερα το πρωτόκολλο για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του. Την ίδια ώρα ωστόσο διευκρινίζει ότι δεν επιθυμεί τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μάρκ Ρούτε στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στις 26 Φεβρουαρίου. Η κίνηση αυτή πρόκειται για ιστορικό βήμα της σκανδιναβικής χώρας, που τήρησε ουδετερότητα κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων και του Ψυχρού Πολέμου.

Η Στοκχόλμη εγκατέλειψε την πολιτική της ουδετερότητας αναζητώντας ασφάλεια στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το 2022.

Ολοκληρώθηκαν τα διαδικαστικά για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Με την έγκριση της ένταξης από την Ουγγαρία ολοκληρώθηκε η διαδικασία. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον στη Βουδαπέστη, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο χώρες υπέγραψαν μια αμυντική συμφωνία.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου υπέγραψε την επικύρωση του πρωτοκόλλου την περασμένη εβδομάδα και το προώθησε για έγκριση στο γραφείο του προέδρου της χώρας. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δεχόταν πιέσεις από τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ να επισφραγίσει την ένταξη της Σουηδίας σύντομα.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας Παλ Γιόνσον χαρακτήρισε «πολύ θετική εξέλιξη» την έγκριση του πρωτοκόλλου από τον πρόεδρο της Ουγγαρίας.

Η Βουδαπέστη δεν θέλει τον Ρούτε στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα η Ουγγαρία εξέφρασε σήμερα τη διαφωνία της για την πιθανότητα ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε να αναλάβει γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, διαδεχόμενος τον Γενς Στόλτενμπεργκ, ένα αξίωμα κρίσιμης σημασίας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Δεν μπορούμε κατηγορηματικά να στηρίξουμε την υποψηφιότητα ενός γενικού γραμματέα που ήθελε στο παρελθόν να γονατίσει την Ουγγαρία» είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βουδαπέστη ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο. «Θα ήταν απροσδόκητο εκ μέρους μας», πρόσθεσε.

Ο Μαρκ Ρούτε επέκρινε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία του εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Το 2021, οργισμένος με έναν ουγγρικό νόμο που τον θεωρούσε ομοφοβικό, είπε ότι η Ουγγαρία «δεν έχει πλέον θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και αν δεν του ταιριάζουν οι αξίες της ΕΕ, ο ‘Ορμπαν δεν είχε παρά να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης «που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό» και να αποχωρήσει από το μπλοκ.

Το όνομα του απερχόμενου πρωθυπουργού της Ολλανδίας ακούγεται ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Για τον διορισμό του ωστόσο απαιτείται ομοφωνία των χωρών μελών. Ο 57χρονος Ρούτε στηρίζεται από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Βρετανία. Ο ίδιος ανακοίνωσε πέρσι ότι σκοπεύει να αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή της Ολλανδίας, ωστόσο παραμένει στη θέση του μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων συνεχίζονται μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, τις οποίες κέρδισε ο ακροδεξιός Χέερτ Βίλντερς. Ο Όρμπαν είχε τότε χαιρετίσει τον «άνεμο αλλαγής» στην Ολλανδία.

Διαβάστε επίσης:

Politico: Το βασιλικό κενό της Βρετανίας με τον βασιλιά Κάρολο και την Κέιτ Μίντλετον να αποσύρονται από τη δημόσια ζωή

Βρετανία: Σκότωσε τον 6 μηνών γιο του χτυπώντας τον στο κεφάλι

Μόσχα και Πεκίνο πρόκειται να κατασκευάσουν πυρηνικό σταθμό στην Σελήνη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31