search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 13:21
MENU CLOSE

Καρκίνος του πνεύμονα: Αυξάνονται τα ποσοστά και στους μη καπνιστές

13.03.2024 10:40
ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΦΩΤΟ (1)

Περίπου 20% των γυναικών με καρκίνο πνεύμονα δεν έχουν καπνίσει ποτέ ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών είναι 9%. Τα ποσοστά διάγνωσης καρκίνου πνεύμονα στις γυναίκες έχουν αυξηθεί κατά 84% τα τελευταία 40 χρόνια, ενώ έχουν μειωθεί κατά 36% στους άνδρες. Ωστόσο οι γυναίκες φαίνεται να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ογκολογικές θεραπείες καρκίνου πνεύμονα έναντι των ανδρών χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη ερμηνεία γι’ αυτό.

Τα παραπάνω ανέφερε η Γεωργία Χαρδαβέλλα, MD, MSc, PhD, Πνευμονολόγος, Επιμελήτρια Α’ στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», στην ημερίδα « Γυναίκα και καρκίνος» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» στο Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 Ημερα της Γυναίκας.

Σύμφωνα με την Δρ. Χαρδαβέλλα, η αλλαγή των επιδημιολογικών δεδομένων καρκίνου πνεύμονα είναι ανησυχητική για τις γυναίκες ωστόσο φαίνεται να ωφελούνται περισσότερο από τον προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου πνεύμονα έναντι των ανδρών. Παράλληλα, βρίσκονται αντιμέτωπες με το ευαίσθητο ζήτημα διατήρησης γονιμότητας το οποίο δεν προσφέρεται πάντα σαν εναλλακτική από τα υπάρχοντα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Φωφώ Καλύβα, εκπροσωπώντας την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κα Ειρήνη Αγαπηδάκη, εξήρε το έργο του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. για την πολυεπίπεδη υποστήριξη των γυναικών με καρκίνο και αναφέρθηκε εκτενώς στο σχέδιο δράσης του 2024 καθώς και στο ψηφιακό μετασχηματισμό, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου για τον καρκίνο.

Οι γυναίκες ασθενείς αναφέρθηκαν στις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τα προβλήματα των ασθενών. Η συντονίστρια κα Φωτεινή Φλουρή επισήμανε την ανάγκη η ιατρική να γίνει πολύ πιο ανθρωποκεντρική. Η κα Στέλλα Ρουμελιώτη αναφέρθηκε στο φόβο που ένιωσε στο άκουσμα της διάγνωσης, στην ανάγκη της για βοήθεια και στη συμπαράσταση που πήρε από το Σύλλογο Κ.Ε.Φ.Ι.

Η Γυναικολόγος-Μαιευτήρας, MD, PHD, MSc, MBA, Ιωάννα Τσιαούση, Πρόεδρος της «Women’s Health First» Fellow of the European Committee of Sexual Medicine (FECSM), μίλησε για την HPV λοίμωξη και τη σημασία του εμβολίου, καθώς η εν λόγω λοίμωξη, είναι η μοναδική αιτία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Για τον καρκίνο της μήτρας ο υπέρηχος είναι ικανός να τον ανιχνεύσει και μια μικρή επέμβαση έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Για τον καρκίνο των ωοθηκών πρέπει να γίνεται συχνός έλεγχος ιδανικά ανά εξάμηνο με υπέρηχο και συνδυασμό δεικτών, καθώς μπορεί να γίνει θανατηφόρος.

Η κα Μαρία Θεοχάρη, Παθολόγος – Ογκολόγος, Γ.Ν.Α. «Λαϊκό», αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην ογκολογία, επισημαίνοντας την πιο γρήγορη διάγνωση στην Αγγλία αλλά την πιο γρήγορη αντιμετώπιση στην Ελλάδα. Ωστόσο είπε: « Λείπει, όμως, η ενσυναίσθηση που να οδηγήσει τον ασθενή από τη διάγνωση στη θεραπεία, ιδιαίτερα για τις γυναίκες που έχουν έναν ιδιαίτερα πολύπλευρο ρόλο».

Η κα Δέσποινα Κατσώχη, Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος, Πρόεδρος ΑΚΟΣ, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου RWTH Aachen-Germany FEBU, ανέφερε ότι οι γυναίκες με τον προληπτικό έλεγχο διαγιγνώσκεται εγκαίρως περί το 70%. Μίλησε αναλυτικά στην ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ενώ επισήμανε την αξία της βραχυθεραπείας ως συμπλήρωμα εκ του εγγύς, για να συμπληρώσει τα σημεία υψηλού κινδύνου με δόσεις ακτινοθεραπείας είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με την εξωτερική ακτινοθεραπεία.

Την Ημερίδα προλόγισε η κα Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι.,  και το Προεδρείο τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Αλέξανδρος Αρδαβάνης, Παθολόγος – Ογκολόγος, Διευθυντής Α’ Παθολογικό Τμήμα, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» και ο κ. Αντώνης Χαρλαύτης, Χειρούργος Μαστού Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας».

Διαβάστε επίσης:

Πανελλαδική έρευνα: Πετάμε κάθε χρόνο 40 εκατομμύρια κουτιά με φάρμακα στα σκουπίδια

Αυτοκτονία καρκινοπαθούς στην Κρήτη: «Είχαμε λύσει το πρόβλημα του φαρμάκου, δεν προσήλθε στο ραντεβού» λέει ο Γεωργιάδης – Τι απαντά ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος

Πρεμιέρα για τα απογευματινά χειρουργεία με φιέστα πάνω από τα κρεβάτια ασθενών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 13:21