search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 05:57
MENU CLOSE

Δυο νέες μη επεμβατικές τεχνικές για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου παχέος εντέρου

15.03.2024 13:54
entero-ygeia-new

Δύο νέες μη επεμβατικές τεχνικές με αυξημένη ευαισθησία εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν στην προσυμπτωματική διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο New England Journal of Medicine .

Παράλληλα οι ειδικοί ευελπιστούν ότι θα αυξήσει τη συμμόρφωση των ασθενών αλλά και το ποσοστό του πληθυσμού που θα συμμετάσχει στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Σημειώνεται ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, είναι η τρίτη σε συχνότητα νεοπλασματική νόσος στην Ευρώπη και η τρίτη πιο θανατηφόρα. Ωστόσο μπορεί όμως να προληφθεί στο 90% των περιπτώσεων με την εφαρμογή προσυμπτωματικού ελέγχου.

Η καθιερωμένη πρακτική προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου περιλαμβάνει τη διενέργεια κολονοσκόπησης ανά 5-10 έτη με ηλικία έναρξης τα 45 έτη για τον γενικό πληθυσμό. Δυστυχώς όμως παρ΄ολο που η κολονοσκόπηση αποτελεί ήπια επεμβατική διαδικασία,  τα ποσοστά συμμόρφωσης με το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου είναι δυστυχώς  μικρότερα από όσο θα ήθελαν οι γιατροί προκειμένου  να επιτευχθούν οι στόχοι της προσυμπτωματικής διάγνωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ποιες είναι οι νέες μη επεμβατικές τεχνικές

Για τη βελτίωση της συμμόρφωσης, υπάρχουν διαθέσιμες μη επεμβατικές τεχνικές προσυμπτωματικού ελέγχου όπως είναι:

– ο έλεγχος της αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα

 -ο έλεγχος DNA στα κόπρανα.

Οι εξετάσεις αυτές όμως έχουν μικρότερη ευαισθησία από την κολονοσκόπηση, πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά 1-3 χρόνια και προϋποθέτουν τον έλεγχο με κολονοσκόπηση επί θετικών αποτελεσμάτων.

Στην κατεύθυνση κάλυψης της ανάγκης βελτίωσης της ευαισθησίας και της ειδικότητας των μη επεμβατικών τεχνικών ώστε να γενικευθεί ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στον πληθυσμό αξιολογήθηκαν νεότερες μη επεμβατικές διαδικασίες προσυμπτωματικού ελέγχου.

Τα δεδομένα από δύο μεγάλες προοπτικές μελέτες στις ΗΠΑ δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine . Τα στοιχεία συνοψίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Μιχάλης Λιόντος (επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (τ. πρύτανης ΕΚΠΑ, καθηγητής Ογκολογίας – Αιματολογίας και διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής).

Τεστ DNA Η πρώτη μελέτη αξιολόγησε ένα νέας γενιάς τεστ DNA στα κόπρανα και ενέταξε περίπου 20.000 άτομα ηλικία άνω των 40 ετών που είχαν προγραμματίσει να κάνουν κολονοσκόπηση στο πλαίσιο προσυμπτωματικού ελέγχου.

Οι συμμετέχοντες, πριν από την κολονοσκόπηση, υποβλήθηκαν σε έλεγχο κοπράνων τόσο με το νεότερο τεστ DNA όσο και με ανοσοϊστοχημική μέθοδο για την ανίχνευση αιμοσφαιρίνης.

Τα ευρήματα

Η μελέτη έδειξε ότι, το νέας γενιάς τεστ DNA ανιχνεύει το 94% των καρκίνων που διαγνώσθηκαν με κολονοσκόπηση και το 45% των προκαρκινικών αλλοιώσεων. Η ευαισθησία του νεότερου τεστ είναι σημαντικά ψηλότερη από το αντίστοιχο τεστ ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα αλλά η ειδικότητά του παραμένει χαμηλότερη.

Στη δεύτερη μελέτη, αξιολογήθηκε μια διαφορετική μη επεμβατική πρακτική, δηλαδή η ανάλυση κυκλοφορούντος DNA στο αίμα των συμμετεχόντων οι οποίοι επίσης ήταν προγραμματισμένο να υποβληθούν σε κολονοσκόπηση. Και η μέθοδος αυτή είχε υψηλή ευαισθησία στην ανίχνευση νεοπλασίας (83%) αλλά μικρότερη ευαισθησία (13%) για τις προκαρκινικές αλλοιώσεις.

Επιπλέον, η ειδικότητά της ήταν επίσης μικρότερη από τα αντίστοιχα δεδομένα για τον ανοσοϊστοχημικό προσδιορισμό αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα.

Διαβάστε επίσης:

Κοκτέιλ τροπικών ιών απειλεί και την Ευρώπη: Τρόμος για τη μετάδοση μέσω… καρναβαλιών – Τι λέει ο καθηγητής εντομολογίας Κολιόπουλος στο topontiki.gr

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

ΕΚΠΑ: Οδηγίες για τη διαχείριση περιστατικών μηνιγγίτιδας – Προσοχή στο καρναβάλι της Πάτρας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32