search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 13:20
MENU CLOSE

Θεσσαλονίκη: Ένταση έξω από τα Δικαστήρια κατά τη μεταγωγή των 49 συλληφθέντων του ΑΠΘ – Δεν αφήνουν αλληλέγγυους να μπουν στο κτήριο

18.03.2024 12:15
dikastiria_ap8

Ένταση επικρατησε νωρπίτερα στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και αλληλέγγυους στους 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, οι επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. δεν αφήνουν κανέναν άλλον, πλην των συγγενών, να μπει στο κτίριο.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Δικαστικό Μέγαρο λίγο μετά τις 12 και συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Θα δικαστούν σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, με την αυτόφωρη διαδικασία.

Χθες Κυριακή, η Εισαγγελέας άσκησε σε βάρος τους ποινικές διώξεις για διατάραξη ομαλής λειτουργίας νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και για το κατά περίπτωση αδίκημα της απείθειας, καθώς μόνο ένας από αυτούς δέχτηκε να δώσει αποτυπώματα.

«Οι αστυνομικές δυνάμεις έσπασαν το κτίριο»

Σε κείμενό τους, που δημοσιεύθηκε χθες στο Infolibre.gr, οι συλληφθέντες (31 άνδρες και 18 γυναίκες, ηλικίας από 19 έως 30 ετών) αναφέρουν πως οι αστυνομικές δυνάμεις έσπασαν το κτίριο.

Αναλυτικά το κείμενό τους:

«Χθες στην κατειλημμένη από τους φοιτητικούς συλλόγους ΣΘΕ, ήρθαν αστυνομικές δυνάμεις όλων των ειδών (ΟΠΚΕ, ΔΕΛΤΑ, ΜΑΤ) και την εκκένωσαν συλλαμβάνοντας 49 άτομα.

Κατά την επιχείρηση τους έσπασαν το κτίριο, αφού πρώτα το πολιόρκησαν για ώρα.

Είναι η τρίτη εκκένωση στη σειρά κατειλημμένης σχολής μετά από δύο μήνες αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Μάλιστα αυτοί οι δύο σύλλογοι, Γεωλογίας και Φυσικού συνεχίζουν τον αγώνα ακόμα και αν έχει ψηφιστεί ο νόμος επιλέγοντας να καταλάβουν την σχολή τους.

Καταδικάζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια καταστολής στον αγώνα μας και αντιστεκόμαστε σε αυτήν.

Το πανεπιστήμιο ήταν, είναι και θα παραμείνει άσυλο στο οποίο έχουν συλλογικοποιηθεί πολλές αρνήσεις και καταφάσεις.

Αυτός ο νόμος που ψηφίστηκε αποτελεί ταξικό κόφτη για την κοινωνική βάση.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για ένα άσυλο αγώνα και ελευθεριών και γενικότερα ενάντια στην υποτίμηση των ζωών μας.

ΟΧΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ, ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ, ΟΛΑ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ».

Νεολαία ΜέΡΑ25: «Έξω η Αστυνομία από το ΑΠΘ»

Ανακοίνωση καταδίκης για την εισβολή των ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εξέδωσε η Νεολαία του ΜέΡΑ25, κάνοντας λόγο για στοχοποίηση του φοιτητικού κινήματος από την κυβέρνηση και για προσπάθεια εκφοβισμού της νεολαίας.

«Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε απερίφραστα την εισβολή ΜΑΤ και ΟΠΚΕ στην Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ με πρόσχημα τις δράσεις του Φοιτητικού Συλλόγου! Για ακόμη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες της βιαιότητας με την οποία αντιμετωπίζει το φοιτητικό κίνημα το κράτος και πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Μερικές ώρες αφότου εκκενώθηκαν οι φοιτητικές εστίες του ΕΚΠΑ και προσάχθηκαν βιαίως φοιτητά, ο κατασταλτικός κρατικός μηχανισμός ξαναεστιάζει στο επανειλημμένα στοχοποιημένο από την κυβέρνηση Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, σε μια προσπάθεια εκφοβισμού της νεολαίας που αγωνίζεται νεολαία ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση
», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

»Μάλιστα αυτή η επίθεση στοχεύει το ίδιο τμήμα του ΑΠΘ το οποίο ήταν αποδέκτης ακραίας κρατικής καταστολής πριν από μόλις δύο χρόνια, όπου είχε γίνει εκτεταμένη χρήση χημικών εντός της βιβλιοθήκης ενώ υπήρχαν φοιτητά μέσα, ενώ ο πρωθυπουργός έθετε δίλημμα “βαριοπούλας ή βιβλιοθήκης” για να στοχοποιήσει την φοιτητική κοινότητα! Στεκόμαστε στο πλάι όλων των φοιτητών/τριών και απαιτούμε την άμεση αποχώρηση όλων των αστυνομικών δυνάμεων από το άσυλο του λαού! Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, θα δώσουμε απάντηση με αγώνες μαζικούς!
Καμία σύλληψη, καμία προσαγωγή αγωνιστών και αγωνιστριών!
», επισημαίνεται.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στην Κρήτη: Ληγμένη η φωτοβολίδα που εξερράγη στα χέρια του Μανώλη – «Του διέλυσε το συκώτι»

Αργίες 2024: Πότε «πέφτουν» Πάσχα, Αγίου Πνεύματος και τα επόμενα τριήμερα

Καθαρά Δευτέρα: Πού θα πετάξετε ευκολότερα χαρταετό σήμερα – Οι περιοχές με ευνοϊκό άνεμο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 13:20