search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 15:49
MENU CLOSE

Το πρώτο φάρμακο που σώζει ασθενείς σε αιμορραγικό σοκ, έχει ελληνική υπογραφή – Τι λέει στο topontiki.gr ο ερευνητής Δρ. Χαλκιάς που έκανε τη μελέτη στις ΗΠΑ

28.03.2024 12:54
aima new

Χιλιάδες ασθενείς χάνουν καθημερινά τη ζωής από ακατάσχετη αιμορραγία εξαιτίας τροχαίων ή άλλων ατυχημάτων και αιτιών όπως πεπτική αιμορραγία. Και αυτό συμβαίνει διότι τα συνήθη αγγειοδιασταλτικά φάρμακα αδυνατούν να αναστείλουν το αιμορραγικό σοκ καθώς έχουν πολλές παρενέργειες, τα οποία πολλές φορές προσβάλουν ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά.

Αυτή η εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη αναμένεται σύντομα να αλλάξει με το αγγειοσυσπαστικό φαρμάκο, σενθακίνη, που δεν επηρεάζει τον πηκτικό μηχανισμό του ανθρώπου, όπως ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας Μάλιστα αυτή η μελέτη έχει ελληνική υπογραφή.

Ο δρ. Αθανάσιος Χαλκιάς, MD, MSc, PhD, FESC, FAcadTM, FCP, FESAIC, και Κύριος Ερευνητής στην Αναισθησιολογία και Εντατική Θεραπεία, στο Ινστιτούτο Μεταφραστικής Ιατρικής και Θεραπευτικής, Ιατρική Σχολή Perelman, Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ με την επιστημονική του ομάδα, μελέτησε την σενθακίνη και ανακάλυψε ότι είναι το πρώτο αγγειοσυσπαστικό φάρμακο που σταματάει την ακατάσχετη αιμορραγία. Ο Δρ. Χαλκιάς μιλάει στο topontiki.gr, για να σημαντικά οφέλη αυτού του φαρμάκου το οποίο αναμένεται να σώσει χιλιάδες ζωές, που σήμερα έχουν λίγες πιθανότητες επιβίωσης.

Το νέο αγγειοσυσπαστικό φάρμακο, έχει πάρει άδεια για χρήση σε ασθενείς με αιμορραγικό σοκ (χαμηλή πίεση λόγω αιμορραγίας) ανεξάρτητα αιτιολογίας όπως για παράδειγμα τραυματίες από τροχαία, πτώσεις, εργατικά ή άλλα ατυχήματα αλλά και παθολογικές αιτίες όπως  αιμορραγία πεπτικού κ.α. Σύντομα θα εξεταστεί και σε άλλα είδη σοκ, όπως στο σηπτικό σοκ, (χαμηλή πίεση λόγω λοίμωξης).

«Αν και πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών, βάσει των πειραματικών παρατηρήσεων, θα βοηθήσει και εκεί» μας είπε ο ερευνητής.

Δρ. Χαλκιά τι είναι τα αγγειοσυσπαστικά φάρμακα;

«Πρόκειται για φάρμακα που χρησιμοποιούν οι ιατροί για να κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται σε άτομα με χαμηλή αρτηριακή πίεση όταν η τελευταία δεν μπορεί να διατηρηθεί με τη χορήγηση υγρών. Συχνά, πρόκειται για άτομα σε κατάσταση σοκ που δεν μπορούν να μεταφέρουν ή να διανέμουν αρκετό αίμα στα ζωτικά τους όργανα. Χωρίς αίμα πλούσιο σε οξυγόνο, τα όργανά δεν μπορούν να λειτουργήσουν, κάτι που μπορεί να είναι θανατηφόρο» εξηγεί στο topontiki.gr. ο ερευνητής Dr. Χαλκιάς.

Ποιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γιατροί;

«Τα συνήθη αγγειοσυσπαστικά (κατεχολαμίνες)  που χρησιμοποιούνται σήμερα έχουν πολλές ανεπιθύμητες βιολογικές επιδράσεις, ως αποτέλεσμα της παρουσίας των υποδοχέων τους σε όλο σχεδόν το ανθρώπινο σώμα και προκαλούν ανεπιθύμητες δράσεις σε πολλά συστήματα του ανθρωπίνου σώματος, όπως στα όργανα που εμπλέκονται στο ανοσοποιητικό σύστημα, στο καρδιαγγειακό σύστημα και/ή στον μεταβολισμό/παραγωγή ενέργειας» μας λέει ο ερευνητής.

Επίσης μπορούν να προκαλέσουν βρογχοδιαστολή, ταχυκαρδία, φλεγμονή, ανοσοκαταστολή, αντίσταση στην ινσουλίνη, ελάττωση της κινητικότητας του εντέρου, ενεργοποίηση του ενδοθηλίου, υπερπηκτικότητα κ.α. που, ιδίως σε μεγάλες δόσεις, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη θεραπεία, αναφέρει ο ίδιος.

Επιπλέον, επηρεάζουν την αιμόσταση και την ισορροπία πήξης-ινωδόλυσης με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν τη διαχείριση των ασθενών και να οδηγούν σε επιπλοκές.

Η έρευνα

Η έρευνα αφορά τους τομείς «Αναισθησιολογία και Εντατική Θεραπεία» και «Μεταφραστική Μοριακή Βιολογία».

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Μεταφραστικής Ιατρικής και Θεραπευτικής της Ιατρικής Σχολής Perelman της Πενσυλβάνια, του Κολλεγίου Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Midwestern του Σικάγο και του Τμήματος Βιομηχανικής του Πανεπιστημίου του Ιλινόις μελέτησαν τον νέο αγγειοσυσπαστικό παράγοντα «σενθακίνη» (2-[2-(4-(3-μεθυφαινυλ)-1-πιπεραζινυλ)] αιθυλοκινολίνη) και τις επιδράσεις του στην πήξη του αίματος σε φυσιολογικές συνθήκες και σε σοβαρή αιμορραγία χρησιμοποιώντας πολυφασική μεταφραστική έρευνα (ex vivo και in vivo) σε διαφορετικά είδη.

Τα ευρήματα της μελέτης

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η σενθακίνη δεν επηρεάζει το σχηματισμό ινώδους, τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και τον χρόνο λύσης του θρόμβου, ούτε μεταβάλλει την αντιθρομβωτική δράση της ασπιρίνης και της ηπαρίνης υπό κανονικές συνθήκες.

Στο αιμορραγικό σοκ, η σενθακίνη δεν επηρεάζει δυσμενώς την πήξη του αίματος, αλλά, αντίθετα, αυξάνει τη δύναμη του θρόμβου και μειώνει την απώλεια αίματος και τις απαιτήσεις σε υγρά.

«Γενικά, τα αποτελέσματα της παρούσας μεταφραστικής έρευνας αποδεικνύουν ότι η σενθακίνη είναι ο πρώτος αγγειοσυσπαστικός παράγοντας που δεν επηρεάζει την πήξη και μπορεί να διευκολύνει τη θεραπευτική διαχείριση των βαρέως πασχόντων και άλλων ασθενών. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στις ευνοϊκές αιμοδυναμικές επιδράσεις της, αλλά και στην ιδιότητά της να διατηρεί μια σταθερή ροή και καθόλου ή ελάχιστη παλμικότητα στις φλέβες, εκμεταλλευόμενη τις ιδιότητες των φλεβικών ενδοθηλιακών κυττάρων τα οποία είναι λιγότερο θρομβογόνα από τα αρτηριακά ενδοθηλιακά κύτταρα, ενώ, ταυτόχρονα, σχεδόν εξαφανίζει την παθολογική διατμητική τάση στις αρτηρίες αφού δεν επηρεάζει άμεσα την αρτηριακή πλευρά της κυκλοφορίας» εξηγεί στο toponitki.gr ο ερευνητής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της μελέτης της ερευνητικής ομάδας του Δρ. Χαλκιά σχετικά με την αποσαφήνιση των επιδράσεων της σενθακίνης και του μηχανισμού δράσης της, έγινε από τον ίδιο στις 22 Σεπτεμβρίου 2023.

«Εκανα την  ανακοίνωση των αρχικών παρατηρήσεων μας ως προσκεκλημένος ομιλητής στο 20ο Διεθνές Συνέδριο της European Shock Society στη Βιέννη, με ομιλία με τίτλο «Shear stress and endothelial mechanotransduction: Hidden pro-coagulopathy pathways in massive trauma».

Επίσης στις 15 Δεκεμβρίου 2023 ο ερευνητής παρουσίασε της αλλοιώσεις της μικροκυκλοφορίας που προκαλούνται από τη διατμητική τάση και που μπορούν να αντιμετωπιστούν ή να προληφθούν με την ανάπτυξη και τη χρήση καινοτόμων φαρμακολογικών στρατηγικών που στοχεύουν αποτελεσματικά τη σχετική ενδοθηλιακή δυσλειτουργία.

Ο δρ. Αθανάσιος Χαλκιάς, είναι απελθών Πρόεδρος της Επιτροπής “Scientific Writing & Task Forces” της Αμερικανικής Εταιρείας Αναισθησιολόγων – Εντατικολόγων (SOCCA), ΗΠΑ Μέλος της Επιτροπής Κατευθυντήριων Οδηγιών και του Επιστημονικού Φόρουμ Τραύματος και Αναζωογόνησης της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας (ESAIC). Μέλος του Τομέα Καρδιαγγειακής Δυναμικής και του Τομέα Μεταφραστικής Βιολογίας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ESICM).

Διαβάστε επίσης

Υπουργείο Υγείας: Τσουχτερά πρόστιμα σε εταιρείες που δηλώνουν ψεύτικα ή ανακριβή στοιχεία για ελλείψεις φαρμάκων

SOS από τους Πνευμονολόγους για την αφρικανική σκόνη: Κίνδυνος για τοξικό μίγμα, συστάσεις για τις ευάλωτες ομάδες

Οι ελλείψεις φαρμάκων και υγειονομικού προσωπικού στο επίκεντρο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 15:46