search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:29
MENU CLOSE

Υπουργείο Υγείας: Τσουχτερά πρόστιμα σε εταιρείες που δηλώνουν ψεύτικα ή ανακριβή στοιχεία για ελλείψεις φαρμάκων

28.03.2024 09:57
farmaka_new

Αυστηρά πρόστιμα που φτάνουν έως και τις 250 χιλιάδες ευρώ, και ανάκληση της άδειας λειτουργίας έως και ένα χρόνο σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου και δηλώνουν ψευδή, ελλιπή ή ανακριβή στοιχεία, προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Επίσης τα ίδια πρόστιμα θα πληρώσουν και όσες φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες ή επιχειρήσεις που απασχολούνται με τη διακίνησή σκευασμάτων, που αρνούνται να δώσουν στοιχεία για τις ελλείψεις στα φάρμακα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ΚΥΑ, εφεξής όσοι πλημμελώς ή εκ προθέσεως δεν ανταποκρίνονται στην υποχρέωση να υποβάλλουν ακριβή στοιχεία για τις διαθέσιμες ποσότητες φαρμάκων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.θα ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο και θα πληρώνουν τσουχτερά πρόστιμα.

Το Η.Σ.Πα.Δι.Φ. είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Υγείας, μέσω της οποίας θα παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο οι ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά, που τόσο συχνά ταλαιπωρούν τους πολίτες που αναγκάζονται να αναζητούν κυρίως αντιβηχικά σκευάσματα, παιδιατρικά σιρόπια και αντιβιώσεις από φαρμακείο σε φαρμακεία.

Όπως αναφέρει νέα  ΚΥΑ, που υπογράφουν ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στοιχεία στην πλατφόρμα θα πρέπει να υποβάλλουν:

α) Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ)

β) Οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων:

  1. i) Φαρμακαποθήκες,
  2. ii) φαρμακαποθήκες των προμηθευτικών συνεταιρισμών φαρμακοποιών,

iii) συνεταιρισμοί φαρμακοποιών

Στη νέα ΚΥΑ προστίθενται ακόμη,

  1. iv) φαρμακευτικές εταιρείες, αναφορικά με τα σκευάσματα τα οποία εμπορεύονται και διακινούν και οι διακινήσεις των οποίων δεν δηλώνονται στον ΕΟΦ,
  2. v) επιχειρήσεις Αποθήκευσης και Διανομής προϊόντων για λογαριασμό τρίτων (3PL «third party logistics»), αναφορικά με τα σκευάσματα τα οποία εμπορεύονται και διακινούν και οι διακινήσεις των οποίων δεν δηλώνονται στον ΕΟΦ.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες και φορείς της εφοδιαστικής αλυσίδας υποχρεούνται στην υποβολή των στοιχείων είτε διαθέτουν οι ίδιοι αποθηκευτικούς χώρους είτε αποθηκεύουν – διακινούν μέσω άλλων κατόχων άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων, είτε μέσω επιχειρήσεων Αποθήκευσης και Διανομής προϊόντων για λογαριασμό τρίτων (3PL «third party logistics») που κατέχουν άδεια χονδρικής πώλησης.

Επίσης, με τη νέα ΚΥΑ υποχρέωση υποβολής στοιχείων έχουν και οι:

γ) Οι κάτοχοι άδειας παραγωγής αποκλειστικά για τα φαρμακευτικά προϊόντα για τα οποία έχουν δικαίωμα χονδρικής πώληση, όπως ορίζεται «σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 103 της υπό στοιχεία Δ.Υ//2013 υπουργικής απόφασης «ΟΔΓ 2001/83/ΕΚ-Παραγωγή και κυκλοφορία φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση» (Β’ 1049) αναφορικά με τα σκευάσματα τα οποία εμπορεύονται και διακινούν και οι διακινήσεις των οποίων δεν δηλώνονται στον ΕΟΦ.

Διατηρούν, δεν την υποχρέωση υποβολής στοιχείων:

δ) Τα Φαρμακεία Δημόσιων Νοσοκομείων,

ε) Τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ,

στ) Η ΗΔΙΚΑ.

Τσουχτερά πρόστιμα

Η νέα απόφαση προβλέπει αυστηρότερες διοικητικές και χρηματικές ποινές για όσους υπόχρεους φορείς αρνηθεί να υποβάλει στοιχεία ή υποβάλει ψευδή, ανακριβή ή πλημμελή στοιχειά στο ΗΣΠαΔιΦ.

Ανάλογα, λοιπόν, με το βαθμό, την επαναληψιμότητα της παράβασης και το νομικό καθεστώς λειτουργιάς του κάθε φορέα, προβλέπονται πρόστιμα έως και 250 χιλιάδες ευρώ και ανάκληση άδειας λειτουργίας έως και για ένα έτος.

Η απόφαση του Δεκεμβρίου προέβλεπε: «χρηματικό πρόστιμο στον εκάστοτε υπεύθυνο 30 χιλιάδες ευρώ έως 100 χιλιάδες ευρώ ανάλογα με το βαθμό και την επαναληψιμότητα της παράβασης».

Το νέο πλαίσιο προβλέπει ότι: «σε περίπτωση που κάποιος από τους ανωτέρω υπόχρεους φορείς αρνηθεί να υποβάλει στοιχεία ή υποβάλει ψευδή, ανακριβή ή πλημμελή στοιχεία στο Η.Σ.Πα.Δι.Φ. θα επιβάλλονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας στον εκάστοτε υπεύθυνο, ανάλογα με το βαθμό, την επαναληψιμότητα της παράβασης και το νομικό καθεστώς λειτουργίας του, οι κάτωθι κυρώσεις:

α) Χρηματικό πρόστιμο πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ έως διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ,

β) ανάκληση της άδειας λειτουργίας για διάστημα τριών μηνών έως ενός έτους».

Δείτε το σχετικό ΦΕΚ:

Διαβάστε επίσης:

SOS από τους Πνευμονολόγους για την αφρικανική σκόνη: Κίνδυνος για τοξικό μίγμα, συστάσεις για τις ευάλωτες ομάδες

Η τακτική άσκηση μπορεί να σας απαλλάξει από την αϋπνία

Νέα μελέτη: Ποια βότανα της Μεσογειακής διατροφής ρυθμίζουν τον σακχαρώδη διαβήτη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:14