search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:42
MENU CLOSE

Νέα μελέτη: Ποια βότανα της Μεσογειακής διατροφής ρυθμίζουν τον σακχαρώδη διαβήτη

27.03.2024 12:33
kanela new

Τα βότανα και τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται συνήθως στη μεσογειακή διατροφή, όπως το μαύρο κύμινο, η κανέλα, το τζίντζερ, η κουρκουμίνη και το σαφράν, συνδέθηκαν με τη ρύθμιση του σακχάρου αίματος, σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nutrients”.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ιατρική Εταιρία Παχυσαρκίας, η μετανάλυση 45 μελετών με 3.050 ενήλικες, έδειξε ότι η κατανάλωση μαύρου κύμινου, κανέλας και τζίντζερ μείωσε σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας, ενώ το τζίντζερ είχε αντίκτυπο στη μείωση των επιπέδων HbA1C, γλυκόζης νηστείας και ινσουλίνης.

Συγκεκριμένα, το συμπλήρωμα κανέλας μείωσε σημαντικά τη γλυκόζη νηστείας σε 6 από τις 11 μελέτες, με μέση μείωση 18,67 mg/dL σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, αλλά η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Η λήψη συμπληρωμάτων κουρκουμίνης σε 7 μελέτες έδειξε σημαντική μείωση της γλυκόζης νηστείας σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Τα συμπληρώματα τζίντζερ σε 10 μελέτες κατέδειξαν σημαντική μείωση της γλυκόζης νηστείας κατά 17,12 mg/dL σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Η λήψη συμπληρωμάτων μαύρου κύμινου σε 8 μελέτες οδήγησε σε σημαντική μείωση της γλυκόζης νηστείας σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Η χρήση συμπληρωμάτων σαφράν είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της γλυκόζης, ένα αποτέλεσμα πιο έντονο όταν συνδυάζεται με φυσική δραστηριότητα.

Συνολικά, το μαύρο κύμινο έδειξε την πιο ουσιαστική μείωση της γλυκόζης νηστείας, ακολουθούμενο από την κανέλα και το τζίντζερ.

Συμπερασματικά, η μελέτη δείχνει πιθανά θεραπευτικά οφέλη στη διαχείριση του διαβήτη από διάφορα αρωματικά βότανα και μπαχαρικά.

Ωστόσο απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον καθορισμό των βέλτιστων δόσεων και την αξιολόγηση της επίδρασης των ενεργών συστατικών των βοτάνων και των μπαχαρικών, διευκολύνοντας την εφαρμογή τους σε στοχευμένες παρεμβάσεις για τον γλυκαιμικό έλεγχο σε ασθενείς με ΣΔ2.

Διαβάστε επίσης

H ΕΛΕΑΝΑ στην εκστρατεία «Vote4Patients» στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών

Καρκίνος του μαστού: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο – Η σημασία της πρόληψης

Στα όριά του το ΕΣΥ: Έως και 150% η πληρότητα στις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:39