search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:20
MENU CLOSE

Στα όριά του το ΕΣΥ:  Έως και 150% η πληρότητα στις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές

26.03.2024 15:25
nosokomeio-new

Στενάζουν στα δημόσια νοσοκομεία ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό, καθώς η πληρότητα στις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές φτάνει έως και το 150% και τα ράντζα είναι καθημερινή εικόνα, στις εφημερίες των μεγάλων νοσηλευτικών θεραπευτηρίων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα αναπόφευκτη είναι η διασπορά των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, καθώς δεκάδες ασθενείς μεταφέρονται συχνά σε κλινικές άλλων παθήσεων. Παράλληλα, η αναμονή ξεπερνάει τις οκτώ ώρες στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, δημιουργώντας συχνά, εκρηκτικές καταστάσεις από τους ταλαιπωρημένους και εξοργισμένους ασθενείς και συνοδούς τους που ξεσπούν στο υγειονομικό προσωπικό. Η ίδια δραματική κατάσταση επικρατεί και σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία.

Τα παραπάνω καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, περιγράφοντας ενδεικτικά την εικόνα που αντίκρισε στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» που επισκέφτηκες πρόσφατα στην Πάτρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «στις παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας» νοσηλεύονται 50 έως 60 υπεράριθμοι ασθενείς και οι εργαζόμενοι θεωρούν πως είναι αδύνατη η διαχείριση με ασφάλεια των παθολογικών περιστατικών, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας».

Όπως αναφέρει, η έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η αποτυχία του θεσμού του προσωπικού γιατρού, οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία που έχουν μετατραπεί σε κέντρα διακομιδών, δημιουργούν «συνθήκες ασφυξίας» στα μεγάλα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας.

«Η ταλαιπωρία των ασθενών στα επείγοντα απίστευτη, καθώς μπορεί να περιμένουν 8 με 10 ώρες για να εξυπηρετηθούν. Για τους ασθενείς και το προσωπικό είναι «Γολγοθάς», η εξεύρεση κλίνης για περιστατικά με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα στις μέρες της εφημερίας, στις οποίες η πληρότητα ξεπερνάει το 150% επί των διαθέσιμων κλινών».

Για τα ράντζα

Οι υπεράριθμοι ασθενείς, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, παραμένουν επί μέρες στα επείγοντα, πάνω σε φορεία, νοσηλεύονται σε ράντζα στις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές, ενώ προστίθενται κρεβάτια ή φορεία στους θαλάμους των παθολογικών και πνευμονολογικών κλινικών με το προσωπικό να μη χωράει να κάνει νοσηλεία.

«Οι υπεύθυνοι των νοσοκομείων  εφαρμόζουν την τακτική να μεταφέρουν τους ασθενείς στη «διασπορά», δηλαδή σε χειρουργικές, ορθοπεδικές, ΩΡΛ, οφθαλμολογικές, γυναικολογικές και άλλες κλινικές, μεγιστοποιώντας, ωστόσο, τον κίνδυνο μετάδοσης νοσοκομειακών λοιμώξεων» τονίζει.

Μάλιστα ο κ. Γιαννάκος επισημαίνει πως στα νοσοκομεία της Πάτρας «Άγιος Ανδρέας» και Πανεπιστημιακό Ρίου διακομίζονται ασθενείς από όλες τις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, τα οποία συχνά δεν μπορούν να περιθάλψουν ούτε απλά παθολογικά περιστατικά:  «Στο νοσοκομείο Αμαλιάδας έκλεισε εδώ και χρόνια η Παθολογική κλινική και στο νοσοκομείο Πύργου δεν υπάρχει κανένας παθολόγος. Η Παθολογική κλινική καλύπτεται με γιατρούς παθολόγους από μετακινήσεις. Προκηρύξεις γίνονται συνεχώς αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Υποστελεχωμένα και πολλά άλλα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας».

Λόγω της εικόνας αυτής, πληθώρα ασθενών από όλη τη Δυτική Ελλάδα διακομίζονται στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας και ολόκληρης της χώρας, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι να “σηκώνουν τα χέρια”.

Στο Λεκανοπέδιο, τα μεγάλα νοσοκομεία αναπτύσσουν ράντζα, στα οποία νοσηλεύονται δεκάδες ασθενείς στην εφημερία: «Οι Παθολογικές κλινικές είναι γεμάτες πριν ξεκινήσει η εφημερία στο ΑΧΕΠΑ και στο Ιπποκράτειο. Στο τέλος της εφημερίας, γεμίζουν όλες οι κλινικές με παθολογικά περιστατικά», σημειώνει. 

Γιαννάκος: «Δεν φτάνουν οι κλίνες»

«Στην Ελλάδα, διαθέτουμε 3,5 νοσοκομειακές κλινες ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 5,3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους. Ταυτόχρονα, έχουμε γεωγραφικές υγειονομικές ανισότητες. Πολλά νοσοκομεία της Περιφέρειας υπολειτουργούν, λόγω έλλειψης παθολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο χρειάζονται, προσλήψεις, καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτεροι μισθοί, προκειμένου να αλλάξει αυτή η εικόνα στα δημόσια νοσοκομεία.

Διαβάστε επίσης:

Σχέδιο Δράσης για την τροπική λοίμωξη του Ιού του Δυτικού Νείλου – 651 κρούσματα και 86 νεκροί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα

Γιατί ο μπακαλιάρος είναι τόσο καλός για την υγεία

Πώς οι Έλληνες γιατροί της Επανάστασης του 1821 έσωσαν τον Καραϊσκάκη και χιλιάδες αγωνιστές με τα φάρμακα του… Ιπποκράτη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15