search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 09:02
MENU CLOSE

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών – Αισθητός και στην Αττική, τι λένε οι σεισμολόγοι (video)

29.03.2024 09:21
seismos_kimi_1901_1920-1080_new

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής (29/3), στις 9:12, αναστατώνοντας τους κατοίκους της περιοχής.

O σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική αλλά και μέχρι την Κρήτη.

Το ακριβές επίκεντρο εντοπίζεται 17 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά των Στροφάδων και το εστιακό βάθος στα 29,1 χιλιόμετρα.

Είχε προηγηθεί στις 9:11 ένας μικρότερος σεισμός, στην ίδια περιοχή, της τάξεως των 4,5 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 34 χλμ.

Αρχικά, το αυτόματο υπολογιστικό σύστημα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, έκανε λόγο για δύο σεισμούς 5,7 Ρίχτερ, ωστόσο, λόγω λάθους του συστήματος, τελικά ο σεισμός ήταν ένας. 

Τι λένε οι σεισμολόγοι

«Ο σεισμός δεν εμπνέει ανησυχία», ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης.

Σύμφωνα με τον Άκη Τσελέντη, το επίκεντρο εντοπίζεται στην θαλάσσια περιοχή των Στροφάδων, στο Ιόνιο, ανάμεσα σε Ζάκυνθο, Μεσσηνία και Ηλεία.

«Ο σεισμός είναι ένας και έγινε αισθητός σε μεγάλη απόσταση λόγω του εστιακού βάθους του», ανέφερε, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει ακολουθία στην σεισμική δραστηριότητα με μικρότερες δονήσεις, τονίζοντας ότι το επίκεντρο είναι σε μια περιοχή που δίνει συχνά σεισμούς τέτοιου μεγέθους.

«Είναι νωρίς να πούμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό», ανέφερε στην ΕΡΤ ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Για μεγάλο σεισμό που δεν εμπνέει ανησυχία έκανε λόγο στην ΕΡΤ και o πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος ανέφερε ότι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

Πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις των σεισμολόγων, οι κάτοικοι της Πελοποννήσου εξακολουθούν να βρίσκονται στο πόδι, ενώ πραγματοποιούνται έλεγχοι στα σχολεία.

Μικροζημιές στο καστρομονάστηρο στα Στροφάδια

Μικροζημιές προκλήθηκαν στο καστρομονάστηρο στα Στροφάδια από τον ισχυρό σεισμό.

Σύμφωνα με πηγές από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, από το σεισμό αποκολλήθηκαν και έπεσαν τέσσερις πέτρες από το ταβάνι στο έδαφος χωρίς να προκληθούν περαιτέρω ζημιές.

Στο χώρο, υπήρχαν τεχνίτες εργάτες, οι οποίοι, εργάζονται για την αναστήλωση του μοναστηριού. Μετά τον σεισμό οι εργάτες απομακρύνθηκαν και είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Στη Ζάκυνθο, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί από το σεισμό.

Οι μαθητές βρίσκονται στα προαύλια των σχολείων, ενώ αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνάντηση του Δημάρχου Ζακύνθου Γιώργου Στασινόπουλου με τον αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνο Καποδίστρια για το θέμα.

Τέλος, κλιμάκια της πυροσβεστικής υπηρεσίας πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους.

Διαβάστε επίσης:

Ηλεία: Νέο επεισόδιο ενδοσχολικής βίας – Μαθήτριες Γυμνασίου πιάστηκαν στα χέρια

Πυροβολισμοί στο ΚΤΕΛ Κηφισού: Σταθερή η κατάσταση του 28χρονου τραυματία – Αναζητείται ο δράστης (video)

Καρδίτσα: Ακέφαλο πτώμα 80χρονης βρέθηκε στο Καταφύλλι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:58