search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:03
MENU CLOSE

Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ: Υψηλές προσδοκίες, αλλά με κάμποσες «αστοχίες»

17.04.2024 06:57
mitsotakis_new

Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ την περασμένη Δευτέρα στο Ωδείο Αθηνών έγινε με εντυπωσιακό τρόπο (οι 42 υποψήφιοι ουσιαστικά παρουσίασαν ο καθένας τον εαυτό του στο εκλογικό σώμα) και ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε το σύνθημα της μάχης κατά της… χαλαρής ψήφου και υπέρ της πιστοποίησης της κυριαρχίας της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό της χώρας για άλλη μια φορά.

Ωστόσο, πίσω από τον πανηγυρικό τόνο και την αισιοδοξία για ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα που θα δώσει στην κυβέρνηση μια… ήρεμη – σε εσωτερικό επίπεδο – τριετία ως τις επόμενες εθνικές εκλογές το 2027, δεν μπορούν να κρυφτούν και κάποιες «παραφωνίες» και «αστοχίες» στην ευρω-λίστα της ΝΔ, οι οποίες θα μπορούσαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να «θολώσουν» το μήνυμα της συσπείρωσης που ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να στείλει.

Ποιες είναι αυτές;

• Ουκ ολίγο ΠΑΣΟΚ: παρότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς και κορυφαία στελέχη της ΝΔ, αλλά και οι ίδιοι οι υποψήφιοι υπερασπίζονται το «άνοιγμα» στην κεντροαριστερά, πλέον είναι καταγεγραμμένη η δυσφορία στο κόμμα για το γεγονός ότι συνεχίστηκε και στο ευρωψηφοδέλτιο η τάση να εντάσσονται άνθρωποι που στο παρελθόν είχαν εκλεγεί ή κατείχαν θέσεις ευθύνης στο ΠΑΣΟΚ. Ο Πύρρος Δήμας, η Βούλα Πατουλίδου, ο Σωτήρης Σέρμπος, ο Σπύρος Καρανικόλας και η Εύη Χριστοφιλοπούλου είναι τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πλέον έχουν ενταχθεί στην ευρω-λίστα της ΝΔ  και όσο κι αν ο Κ. Μητσοτάκης μιλάει για ανθρώπους «οι οποίοι μπορούν να συστεγάζονται κάτω από την ίδια πολιτική στέγη, η οποία συνενώνει διαφορετικά ρεύματα σε αυτή τη μεγάλη κοίτη του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού και του προοδευτικού πατριωτισμού», οι γκρίνιες εντός του κόμματος παραμένουν.

 Τα «λαμπερά» πρόσωπα: τον περασμένο Ιανουάριο, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και ερωτηθείς για τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου, ο Κ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε να καταρτίσουμε ψηφοδέλτια με κριτήριο τα πρόσωπα να μπορούν να είναι σε θέση να επιτελέσουν τον σημαντικό ρόλο ως Έλληνες ευρωβουλευτές. Αυτό είναι, θα έλεγα, το αποκλειστικό μου κριτήριο: ποιοι μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά την επόμενη μέρα και από αυτό το κριτήριο απορρέουν όλες οι επιλογές μου. Δεν θα είναι “ψηφοδέλτιο lifestyle”». Ωστόσο, τα λεγόμενα «λαμπερά πρόσωπα» ήτοι άτομα που είναι πολύ γνωστά στο ευρύ κοινό (Γιώργος ΑυτιάςΕλεονόρα ΜελέτηΝόνη ΔούνιαΠύρρος ΔήμαςΒούλα ΠατουλίδουΒίκη Φλέσσα) κάθε άλλο παρά απόντα είναι από την ευρω-λίστα, ενώ διάφορα σχόλια έλαβε και η ατάκα του Γ. Αυτιά: «Για την Πατρίδα τη γλυκιά! Για τα 20 μέτρα για την οικογένεια του προέδρου. Και πάνω απ’ όλα αυτό το σύνθημα που τσάκισε τους πάντες: “Πατρίδα – Θρησκεία – Οικογένεια” πάμε! Πάμε όλοι μαζί! Δυνατά! Για την Ελλάδα!».

 Μπελέρης – Δήμας: με το caveat ότι ο Πύρρος Δήμας θεωρείται πλέον «δικός μας», μετά από τα τόσα χρόνια που βρίσκεται στην Ελλάδας, ορισμένες εκτιμήσεις θεωρούν ότι η υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη, η οποία αποφασίστηκε κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» της ανακοίνωσης του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, ενδεχομένως «αδυνατίζει» την υποψηφιότητα του Ολυμπιονίκη της άρσης βαρών, έστω κι αν φαινομενικά απευθύνονται σε διαφορετικά κομμάτια του εκλογικού σώματος.

Τέλος, αν και αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν ως «παραφωνίες», θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ τελικά ενέταξε στο ευρωψηφοδέλτιο όλους τους νυν ευρωβουλευτές (πλην της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, για τους γνωστούς λόγους), παρότι οι πληροφορίες ήθελαν τον Κ. Μητσοτάκη να «κόβει» κάποιους από αυτούς. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γιώργου Μουρούτη αντιμετωπίστηκε με ψυχρότητα από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά, του οποίου ήταν επί μακρόν ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες.

Διαβάστε επίσης:

Στα δύο η ΝΔ για την αμφιλεγόμενη υποψηφιότητα Μπελέρη στις ευρωεκλογές

ΠΑΣΟΚ: Στόχος η δεύτερη θέση «έστω και με μία ψήφο διαφορά» – Το νέο αφήγημα και οι σκέψεις Ανδρουλάκη 

Σπαρτιάτες: Εν αναμονή του υπομνήματος για «μπλόκο» στις ευρωεκλογές, ετοιμάζονται να βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 08:57