Maritozzi, τα διάσημα ιταλικά μπριοσάκια, σύμβολο δέσμευσης της ρωμαϊκής αγάπης
Τα maritozzi (μαριτότσι) είναι ελαφριά, αφράτα ψωμάκια μπριός, παραγεμισμένα με άγλυκη σαντιγί και πασπαλισμένα με αχνοζάχαρη και αποτελούν το ιδανικό συνοδευτικό για τον καφέ, αλλά και ένα αγαπημένο απογευματινό σνακ των Ιταλών.
Υλικά για τη Συνταγή
Για το προζύμι
½ φλιτζάνι (65 γραμμάρια) αλεύρι για τσουρέκι
1 ½ κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά
½ φλιτζάνι γάλα πλήρες, χλιαρό
Για τα μπριός
2 φλιτζάνια (260 γραμμάρια) αλεύρι για τσουρέκι
1/3 φλιτζανιού ζάχαρη κρυσταλλική
2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
¼ φλιτζανιού (60 ml) ελαφρύ ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας μέλι
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για το σιρόπι
¼ φλιτζανιού ζάχαρη κρυσταλλική
¼ φλιτζανιού νερό
Για την γέμιση
2 φλιτζάνια (480 ml ) κρέμα γάλακτος πλήρης, παγωμένη και χτυπημένη σε σφικτή σαντιγί
Αχνοζάχαρη
Εκτέλεση
1.Ετοιμάστε ένα πρόχειρο προζύμι. Βάλτε σε ένα μπολ το αλεύρι και τη μαγιά και ανακατέψτε τα με το χλιαρό γάλα. Καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 60 λεπτά.
2. Στο μπολ του μίξερ βάλτε το προζύμι, τα αυγά, την κρυσταλλική ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το μέλι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το ξύσμα λεμονιού και το εκχύλισμα βανίλιας. Χτυπήστε τα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
Προσθέστε το αλεύρι (εκτός από ½ φλιτζάνι) και συνεχίστε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα για λίγο. Αυξήστε την ταχύτητα σε μέτρια και χτυπήστε για ακόμα 5 λεπτά. Ξύστε τα πλαϊνά και τον πάτο του μπολ με μια σπάτουλα και προσαρμόστε τον γάντζο ζυμώματος. Προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι και ζυμώστε σε χαμηλή ταχύτητα για άλλα 5 λεπτά μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή και ελαστική. Αλείψτε τα χέρια σας με ελαιόλαδο, μεταφέρετε τη ζύμη σε λαδωμένο πάγκο και κάντε μερικά διπλώματα όπως με το τσουρέκι. Επαναφέρετε σε λαδωμένο μπολ, σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε να τριπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 2 ώρες.
3. Χωρίστε τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη. Πλάστε κάθε μερίδα σε ένα ελαφρώς μακρόστενο, οβάλ σχήμα και τοποθετήστε τα σε ταψί με λαδόκολλα. Ψεκάστε ελαφρά την επιφάνεια της ζύμης με λάδι και καλύψτε χαλαρά με πλαστική μεμβράνη. Αφήστε τα να φουσκώσουν ξανά μέχρι να διπλασιαστούν, περίπου 1 ώρα.
4. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C, αλείψτε τα ψωμάκια με διάλυμα αυγού και ψήστε τα για 12-14 λεπτά μέχρι να ροδίσουν όμορφα και να σκουρύνουν ελαφρά.
5. Βγάλτε τα από το φούρνο, αλείψτε τα με το σιρόπι (ζάχαρη και νερό βρασμένο για 2 λεπτά και κρύο) και ξαναβάλτε τα στο φούρνο, για να δέσει το σιρόπι πάνω τους.
6. Αφήστε τα να κρυώσουν και με ένα οδοντωτό μαχαίρι κάντε τους μια εγκοπή διαγώνια και όχι μέχρι το τέρμα. Ανοίξτε τα προσεκτικά χωρίς να τα χωρίσετε και με τη βοήθεια ενός κορνέ, βάλτε άφθονη χτυπημένη σφικτή σαντιγί. Ισιώστε τη σαντιγί στο άνοιγμα με το βοήθεια ενός μαχαιριού επάλειψης, βάλτε τα στο ψυγείο και πασπαλίστε με αχνοζάχαρη όταν θέλετε να τα σερβίρετε.
Διαβάστε επίσης: