search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 13:40
MENU CLOSE

Συντάξεις: Γιατί αναμένονται αυξημένες έστω και οριακά από το 2025 – Πώς γίνεται ο νέος υπολογισμός

21.05.2024 08:52
syntaxiouxoi_new

Αυξημένες συντάξεις έρχονται το 2025… Αρχικά η εθνική σύνταξη θα είναι στα 437 ευρώ, ενώ η ανταποδοτική σύνταξη θα έχει την αύξηση του δείκτη μισθών του 2024.

Ειδικοτερα η ανταποδοτική σύνταξη και αντί για τον πληθωρισμό θα αυξάνεται με τον δείκτη μεταβολής μισθών για το σύνολο της οικονομίας.

Ήδη αυτές τις ημέρες συγκροτείται η επιτροπή για την κατασκευή του δείκτη μισθών που προβλέπει η νομοθεσία,  ανέφερε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου.

Ο δείκτης αυτός θα δείχνει πόση ήταν η αύξηση του μέσου μισθού κάθε χρόνο. Από το αποτέλεσμα που θα προκύπτει θα κρίνεται εάν οι νέες συντάξεις θα είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες από τις τωρινές. Ανάλογη θα είναι και η επίδραση στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών.

Ο δείκτης μεταβολής μισθών θα αντικαταστήσει από το 2025 την τιμαριθμοποίηση των αποδοχών που θα παραμείνει για να αναπροσαρμόζονται οι συντάξιμοι μισθοί από το 2002 ως και το 2024. Έτσι ο νέος δείκτης αναμενεται  να οδηγήσει και σε μεγαλύτερες ανταποδοτικές συντάξεις, αν οι μισθοί αυξάνονται πάνω από τα επίπεδα του πληθωρισμού.

Αλλωστε για το 2024 η μέση αύξηση των μισθών εκτιμάται γύρω στο 4% ενώ ο πληθωρισμός κάτω από 3%. Με αυτή τη διαφορά της μιας μονάδας, τα κέρδη στη σύνταξη για όσους περιμένουν να βγουν το 2025, θα είναι μεγαλύτερα από τα κέρδη που θα έχουν όσοι αποχωρήσουν φέτος.

Την ίδια ωρα εκτός από τις συντάξιμες αποδοχές που θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης, με τον δείκτη μεταβολής μισθών θα γίνονται οι αναπροσαρμογές που προβλέπει η σχετική νομοθεσία στο ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών και στις εισφορές αυτοαπασχολουμένων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών.

Διαβάστε επίσης:

ΔΥΠΑ: Πάνω από 871.000 χωρίς εργασία – Δύο στους τρεις είναι γυναίκες, περισσότεροι άνεργοι στον εκπαιδευτικό κλάδο

Η ΑΑΔΕ βάζει… «φορολογικό ξυπνητήρι» για να θυμίζει στους πολίτες να πληρώσουν τις οφειλές τους

Αβάσταχτες οι νέες αυξήσεις στα ενοίκια κατοικιών, ακομα και 16 ευρώ/τμ – Πιο έντονο το φαινόμενο της συγκατοίκησης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 13:38