ΔΕΥΤΕΡΑ 01.09.2025 09:39
MENU CLOSE

Όρος Όρβηλος: Δορυφορικές απεικονίσεις «φωτογραφίζουν» το μέγεθος της καταστροφής

16.08.2024 19:49

Την εικόνα της καταστροφής αποτυπώνουν οι δορυφορικές καταγραφές που δημοσιεύει η Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι δορυφορικές εικόνες μαρτυρούν την εξέλιξη των καμένων εκτάσεων από τη δασική πυρκαγιά στο όρος Όρβηλος, στα σύνορα των Σερρών με τη Βουλγαρία.

Η καμένη έκταση φτάνει τα 12.000 στρέμματα

Στο πρόσφατο βίντεο (animation) που δημιούργησε το METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, απεικονίζεται η εξέλιξη των καμένων περιοχών από την ημέρα που ξεκίνησε η πυρκαγιά έως και τις 15 Αυγούστου 2024. Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά της Υπηρεσίας Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus, η συνολική καμένη έκταση φτάνει τα 12.000 στρέμματα (έως τις 15/08/2024, 12:15 τοπική ώρα). Από αυτήν την έκταση, περίπου 8.900 στρέμματα καταγράφονται στην Ελλάδα, ενώ τα υπόλοιπα 3.100 στρέμματα βρίσκονται στη Βουλγαρία.

Εχθές, ο Γιώργος Τάτσιος, δήμαρχος Σιντικής Σερρών, μιλώντας στην ΕΡΤ3 δήλωσε: «Για 20 ημέρες πετούσαν καθημερινά εναέρια μέσα στην περιοχή με αποτέλεσμα να ανασχέσουν τη φωτιά αλλά να μην μπορούν να τη σβήσουν ολοσχερώς με αποτέλεσμα τις συνεχείς αναζωπυρώσεις».

«Σήμερα [εχθές, 15/8/24] οι πυροσβέστες με τη βοήθεια των τοπικών αρχών έχουν δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες και περιμένουν να φτάσει εκεί η φωτιά για να σβήσει, όπως ήδη έχει γίνει στην περιοχή του Αχλαδοχωρίου», επισήμανε ο κ. Τάτσιος.

Διαβάστε επίσης:

Στρεπτόκοκκος: Καλή η κατάσταση δύο ασθενών που νόσησαν στην Ηλεία – 48 κρούσματα και 12 θάνατοι από την αρχή του έτους

Άνδρος: Αναστολή των δρομολογίων του πλοίου που σήκωσε όχημα στον αέρα – «Συνελήφθη ο καπετάνιος, δεν μπορεί να συνεχίσει το πλοίο»

Σεπόλια: Προφυλακίστηκε η 29χρονη δικηγόρος που συνελήφθη με κοκαΐνη στο αυτοκίνητο

ΔΕΥΤΕΡΑ 01.09.2025 09:39
Exit mobile version