search
ΠΕΜΠΤΗ 31.07.2025 10:43
MENU CLOSE

Χιλιάδες διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες ενάντια στο «λουκέτο» σε εργοστάσιο της Audi

16.09.2024 19:30
audi-vrikselles-123

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στις Βρυξέλλες για να στηρίξουν τους εργαζόμενους ενός εργοστασίου της Audi που απειλείται με κλείσιμο στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων, «Belga», το εργοστάσιο της Audi στις Βρυξέλλες, το οποίο απασχολεί περίπου 3.000 άτομα για την κατασκευή ενός μοντέλου ηλεκτρικού αυτοκινήτου υψηλής τεχνολογίας, είναι πιθανό να βάλει «λουκέτο» εντός του 2025.

Σήμερα το πρωί, χιλιάδες εργαζόμενοι – 5.500 σύμφωνα με την αστυνομία, «περισσότεροι από 10.000» σύμφωνα με τους διοργανωτές – διαδήλωσαν ζητώντας μεγαλύτερες επενδύσεις για την «προστασία των βιομηχανικών θέσεων εργασίας». Εν μέσω κροτίδων και καπνογόνων, οι διαδηλωτές κρατούσαν πανώ που κατήγγειλαν τις κλιμακωτές περικοπές θέσεων εργασίας στη βιομηχανία. Στο πλευρό των βελγικών συνδικάτων βρέθηκαν αντιπροσωπείες από τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Η διαδήλωση πραγματοποιείται τη στιγμή που το «καυτό» ζήτημα του ανταγωνισμού από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα διχάζει την ΕΕ ως προς τη σκοπιμότητα επιβολής προσαυξήσεων με κίνδυνο να προκληθούν εμπορικά αντίποινα από το Πεκίνο, σχολιάζει το πρακτορείο Belga.

«Οι Ευρωπαίοι έχουν παραμελήσει την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων μεσαίας κατηγορίας, ενώ οι Κινέζοι έρχονται να εισβάλουν με πολύ φθηνότερα μοντέλα που παίρνουν μερίδιο αγοράς», δήλωσε ο Υπουργός Απασχόλησης της περιφέρειας των Βρυξελλών, Μπερνάρ Κλερφότ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οργή των εργαζομένων της Audi είναι «πολύ θεμιτή, πολύ κατανοητή, ειδικά τη στιγμή που η διοίκηση δεν είναι ξεκάθαρη ως προς τα σχέδιά της» και επιπλέον «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι οικονομικές της προοπτικές δεν είναι καλές». Η διοίκηση των Βρυξελλών της θυγατρικής του ομίλου VW ανέφερε εναλλακτικά σενάρια για το εργοστάσιο στο «Forest» και συνεχείς συζητήσεις με «δυνητικούς επενδυτές», χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Για τον Γιαν Μπάετενς, επικεφαλής του βελγικού συνδικάτου χριστιανικής ένωσης CSC, η ανησυχία προέρχεται από την προθεσμία του 2035, η οποία κατ’ αρχήν θα σηματοδοτήσει το τέλος των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες στην ΕΕ, υπέρ των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων. «Πιέζουμε τον κόσμο να αγοράσει ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ όσον αφορά τις υποδομές δεν είμαστε έτοιμοι», ανέφερε ο συνδικαλιστής.

Σημειώνεται, τέλος, ότι τα βελγικά συνδικάτα είχαν κηρύξει για σήμερα εθνική διαδήλωση και πραγματοποιήθηκαν απεργίες σε αρκετούς τομείς, όπως στις αστικές συγκοινωνίες στις Βρυξέλλες, όπου διακόπηκε η κυκλοφορία στο δίκτυο του τραμ, των λεωφορείων και του μετρό.

Διαβάστε επίσης:

Ναυάγιο στη Σικελία: Κρίσιμο εξοπλισμό ανέκτησαν οι δύτες – Θα δώσει απαντήσεις στο μυστήριο;

Ισπανία: Τον πρώτο πρεσβευτή της Παλαιστίνης δέχθηκε ο βασιλιάς Φελίπε, μετά την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Αποδεκτή η παραίτηση – «βόμβα» του Τιερί Μπρετόν  – Πιθανώς την Τρίτη η νέα σύνθεση της Κομισιόν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 31.07.2025 10:43