search
ΤΡΙΤΗ 01.07.2025 20:02
MENU CLOSE

Γερμανία: Ο Σολτς «πήρε το όπλο του» κατά του Μασκ – «Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν το αποφασίζουν οι ιδιοκτήτες social media»

31.12.2024 14:00
scholz_habeck

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ κατήγγειλαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξη του αμερικανού δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ προς το ακροδεξιό κόμμα της χώρας Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

«Εσείς, οι πολίτες, αποφασίζετε (το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας). Δεν το αποφασίζουν οι ιδιοκτήτες μέσων κοινωνικής δικτύωσης», υπογραμμίζει ο καγκελάριος στην ομιλία του για το νέο έτος που πρόκειται να μεταδοθεί απόψε.

«Το τι θα συμβεί στη συνέχεια στη Γερμανία δεν θα το καθορίσει αυτός που φωνάζει πιο δυνατά, αλλά μάλλον η μεγάλη πλειοψηφία των αξιοπρεπών και λογικών ανθρώπων», τόνισε ακόμα ο σοσιαλδημοκράτης επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ο αντικαγκελάριός του, υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ του κόμματος Συμμαχία ’90/Οι Πράσινοι, επέκρινε επίσης στο δικό του μήνυμα για το Νέο Έτος τη «λογική» και το «σύστημα» του Έλον Μασκ.

«Ο Μασκ ενισχύει αυτούς που εξασθενούν την Ευρώπη. Μια αδύναμη Ευρώπη είναι προς το συμφέρον αυτών για τους οποίους οι κανονιστικές ρυθμίσεις αποτελούν ένα όριο που δεν αρμόζει στην εξουσία τους», λέει ο υποψήφιος των Πρασίνων για την καγκελαρία.

Το Σάββατο, η εφημερίδα Welt δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο ο πολυδισεκατομμυριούχος επικεφαλής της X, της SpaceX και της Tesla, που πρόκειται να τεθεί επικεφαλής ενός «υπουργείου κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριξε ότι το AfD είναι «η τελευταία αναλαμπή ελπίδας» για τη Γερμανία.

Τη Δευτέρα, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου εξέφρασε και πάλι την υποστήριξή του προς την AfD δηλώνοντας στο X, με το ψευδώνυμο Kekius Maximus, ότι η AfD «θα καταγάγει μια επική νίκη» στις εκλογές.

To AfD πιστώνεται με το 20,5% της πρόθεσης ψήφου και καταγράφει άνοδο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Insa που δημοσιεύθηκε από την Bild – βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τη συντηρητική αντιπολίτευση, που είναι επικεφαλής με 31%.

Ο Έλον Μασκ χαρακτήρισε επίσης τη Δευτέρα, το βράδυ στο X τον γερμανό πρόεδρο «αντιδημοκρατικό τύραννο», σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο τον ψευδή ισχυρισμό μιας influencer υποστηρίκτριας της AfD, σύμφωνα με την οποία ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊμάιερ θα ακυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών.

Την Παρασκευή, ο αρχηγός του κράτους είχε προειδοποιήσει εναντίον «της έξωθεν επιρροής», η οποία αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, «κίνδυνο για τη δημοκρατία», ιδιαίτερα όταν εκφράζεται «απροκάλυπτα και όχι συγκαλυμμένα, όπως συμβαίνει τώρα, με τρόπο ιδιαίτερα εντατικό, στην πλατφόρμα Χ».

Διαβάστε επίσης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 01.07.2025 20:00