Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Έμερσον Μανανγκάγκουα, ενέκρινε νόμο που καταργεί τη θανατική ποινή. Είχε προηγηθεί ψηφοφορία του κοινοβουλίου της χώρας τον Δεκέμβριο του 2024 για την κατάργησή της.
Η χώρα της Αφρικής, πραγματοποίησε την τελευταία εκτέλεση θανατοποινίτη με απαγχονισμό το 2005, ωστόσο στη νομοθεσία της εξακολουθούσε να ισχύει, αφού τα δικαστήριά της συνέχισαν να την επιβάλλουν για σοβαρά εγκλήματα. Περίπου 60 άτομα είναι καταδικασμένα σε θάνατο σήμερα στην χώρα, ωστόσο δεν έχουν εκτελεστεί.
Με τη νέα νομοθεσία θα επανα καταδικαστούν, για να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης, όπως αναφέρει η κρατική εφημερίδα Herald.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζ. Ζιγιάμπι, δήλωσε ότι η κατάργηση της θανατικής ποινής είναι «κάτι περισσότερο από μια νομική μεταρρύθμιση- είναι μια δήλωση της δέσμευσής μας για δικαιοσύνη και ανθρωπιά».
Ο πρόεδρος της χώρας, Έμερσον Μανανγκάγκουα, υπήρξε επί μακρόν επικριτής της θανατικής ποινής, επικαλούμενος τη δική του εμπειρία ότι καταδικάστηκε σε θάνατο τη δεκαετία του 1960 για την ανατίναξη ενός τρένου κατά τη διάρκεια του ανταρτοπόλεμου για την ανεξαρτησία. Η ποινή του μετατράπηκε αργότερα σε 10 χρόνια φυλάκισης.
Η απόφαση της κυβέρνησης, χαρακτηρίστηκε από την Διεθνή Αμνηστία ως μία κίνηση που δεν αποτελεί «απλώς μεγάλη πρόοδο» για τη Ζιμπάμπουε, αλλά και «σημαντικό ορόσημο» στις διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό «αυτής της έσχατης σκληρής, απάνθρωπης και εξευτελιστικής τιμωρίας».
Διαβάστε επίσης:
Πρωτοχρονιά: Τρεις νεκροί από αυτοσχέδια πυροτεχνήματα στη Γερμανία
Επίθεση της Ρωσίας με drones στο Κίεβο – Τρεις τραυματίες και υλικές ζημιές
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.