Public Issue: Οι νέοι πρωτοστατούν για τα Τέμπη - 9 στους 10 βλέπουν συγκάλυψη και ζητούν παραιτήσεις - 82% επικροτούν την Καρυστιανού
Το ζήτημα των Τεμπών παραμένει στην κορυφή της επικαιρότητας, δύο χρόνια μετά το δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου του 2023, με τις πρόσφατες μαζικότατες διαδηλώσεις να υπογραμμίζουν το κοινωνικό αίτημα για απονομή δικαιοσύνης.
Την ίδια ώρα, η Μαρία Καρυστιανού συγκεντρώνει πολύ μεγάλο ποσοστό στις θετικές γνώμες, ποσοστό που εκτινάσσεται στις νεαρότερες ηλικίες.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση την ηλικία, η Μαρία Καρυστιανού εμφανίζει δημοτικότητα 82% στις ηλικίες <35 ετών, 70% στις ηλικίες 35-44 ετών και 58% στους άνω των 55 ετών.
Η δημοτικότητα της Μαρίας Καρυστιανού εμφανίζει ποσοστά θετικών κρίσεων 70%-100%, στους πολίτες που πρόσκεινται στα 10 από τα 12 μεγαλύτερα κόμματα.
Εξαίρεση αποτελούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ, που τοποθετούνται αρνητικά σε ποσοστό 75% και της Φωνής Λογικής, που δείχνουν να διχάζονται.
Παρά τις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται, η Μαρία Καρυστιανού και στο γενικό σύνολο χαίρει αποδοχής που φτάνει σχεδόν το 70%.
Το 76%, πιστεύει ότι στην υπόθεση των Τεμπών υπήρξε από την κυβέρνηση προσπάθεια συγκάλυψης. Μάλιστα 6 στους 10 (61%) εμφανίζονται απολύτως πεπεισμένοι για αυτό.
Στους νέους έως 35 ετών το ποσοστό που πιστεύει ότι έγινε συγκάλυψει αγγίζει το συντριπτικό 90%.
Στο γενικό σύνολο το 61% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τίθεται θέμα παραίτησης του πρωθυπουργού λόγω των Τεμπών, ενώ στους έως 35 ετών το ποσοστό αγγίζει το 76%.
Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι το γεγονός πώς στο ζήτημα της παραίτησης, η εκλογική βάση της σημερινής ΝΔ είναι απόλυτα συσπειρωμένη στην αντίθετη γνώμη (97%).
Οι 6 στους 10 πολίτες (60%) πιστεύουν ότι για το δυστύχημα στα Τέμπη φταίει (πολύ/αρκετά) η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ. Πριν από 2 χρόνια, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 58%.
Πρώτη σε δημοτικότητα η Κωνσταντοπούλου
Την ίδια ώρα, στη συνείδηση της κοινής γνώμης η Πλεύση Ελευθερίας έχει αναδειχθεί ως το κόμμα που κάνει την καλύτερη αντιπολίτευση σήμερα στην κυβέρνηση της ΝΔ ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου έρχεται πρώτη σε δημοτικότητα, με τις θετικές γνώμες για εκείνη να αγγίζουν το 40%.
Διαβάστε επίσης:
Τζάκρη: Με έναν Τριαντόπουλο δεν θα ξεμπερδέψουν – Πρόταση για 10 υπουργούς ετοιμάζει το ΚΙΔΗ