Κυβερνητικές συσκεψεις για τους δασμούς Τραμπ - Σε αχαρτογράφητα η οικονομία, φόβοι για αποκλίσεις στα δημοσιονομικά
Στην σκιά των ανακοινώσεων που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τις αυξήσεις των δασμών στα προϊόν που εισάγονται στις ΗΠΑ – απόφαση που θα φέρει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία – συνεδριάζει σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο στόχος στην σημερινή συνεδρίαση αφ ενός να εκτιμηθούν οι συνέπειες που θα υπάρξουν για την χώρα μας εξ αιτίας αυτής της κατάστασης και αφ ετέρου να εξεταστούν τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να προστατευτεί η ελληνική οικονομία.
Παράλληλα αναμένεται να καθοριστούν οι θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει η Ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες καθώς όλα δείχνουν ότι και σε αυτό το θέμα υπάρχει πολυγνωμία δεδομένου ότι η κάθε χώρα κοιτάει τα δικά της συμφέροντα. Η Ιταλία για παράδειγμα εμφανίζεται επιφυλακτική απέναντι στα αντι-μέτρα που θέλει λάβει η Ε.Ε. ενώ η Ιρλανδία είναι και αυτή επιφυλακτική.
Αντίθετα η Ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται απέναντι στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν για οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, τα προβλήματα που θα έχουμε στον τουρισμό, αλλά και στις αυξήσεις που θα υπάρξουν στην αγορά εξ αιτίας της μετακύλισης των μέτρων από χώρα σε χώρα.
Οι επιπτώσεις και για την Ελλάδα θα είναι πολυεπίπεδες σημειώνουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες προσθέτοντας ότι «δυστυχώς ακόμη δεν μπορούν να αποτιμηθούν».
«Η άνοδος του πληθωρισμού διεθνώς οδηγεί σε παγκόσμια ύφεση και αυτό είναι εφιάλτης για κάθε χώρα. Μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά…» έλεγε γαλάζιος παράγοντας αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν στα χρηματιστήρια, και τις αγορές χρήματος τις τελευταίες ημέρες .
Οι πληροφορίες λένε ότι σήμερα θα εξεταστεί η προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων, αλλά και η περαιτέρω απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος (μείωση των διοικητικών βαρών κατά 25%, κίνητρα για καινοτομία κ.α. παρεμβάσεις), ώστε οι επενδύσεις να γίνουν πιο ελκυστικές.
Επίσης θα εξεταστεί και η διείσδυση στις δυο πολύ μεγάλες αγορές της Ινδίας και της Κίνας, με τη θέσπιση κινήτρων για εξαγωγές και απλοποίηση και περαιτέρω ψηφιοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών.
Συζητείται ακόμα η αξιοποίηση όλων των κοινοτικών εργαλείων (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, πόροι από Αναπτυξιακή Τράπεζα) για τη στήριξη ιδιαίτερα της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Φυσικά το βλέμμα του οικονομικού επιτελείου είναι στραμμένο στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην ελληνική οικονομία καθώς εκτός από τον περιορισμό των ελληνικών εξαγωγών στις Η.Π.Α., η Αθήνα ανήσυχη για τα προβλήματα που θα προκύψουν από το ντόμινο των επιπτώσεων σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.
Όπως έλεγαν μάλιστα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης “ οι αυξήσεις των τιμών σε προϊόντα θα οδηγήσει σε άνοδο του πληθωρισμού, προκαλώντας «σκιές» στη θετική εικόνα της οικονομίας, πάνω στην οποία βασίζεται η κυβέρνηση για προχωρήσει στα νέα μέτρα στήριξης των πολιτών, που σχεδιάζει να εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Δ.Ε.Θ..”
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα τον περασμένο χρόνο πραγματοποίησε εξαγωγές στις Η.Π.Α. ύψους 2,4 δις ευρώ. Ωστόσο οι εισαγωγές είναι σημαντικά μικρότερες, κάτι που οδήγησε σε πλεόνασμα 268 εκατ. ευρώ το 2024.
Την συγκεκριμένη στιγμή η Αθήνα εκτιμά ότι η μείωση των ελληνικών εξαγωγών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα επηρεάσει το ελληνικό ΑΕΠ, στην καλύτερη περίπτωση 0,4% και στη χειρότερη 0,8%.
Η κυβέρνηση αναμένεται στις τοποθετήσεις της στις Βρυξέλλες, να επιμείνει στο ότι η Ε.Ε. οφείλει να αλλάξει άμεσα την αντίληψη της για πως στέκεται απέναντι στις Η.Π.Α. και πώς αλληλεπιδρά ότι μόνο στα θέματα της άμυνας αλλά και σε οικονομικό επίπεδο.
“Η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει όχι μόνο τη στρατηγική της, αμυντική αυτονομία, αλλά και την αυτονομία της σε τομείς, όπως η ενέργεια, οι πρώτες ύλες κ.α., ώστε να μειωθεί η έκθεση σε διεθνείς οικονομικές διαταραχές” ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί παράγοντες.
Διαβάστε επίσης:
Πιερρακάκης: «Επενδύσεις 584 εκ. ευρώ από τα μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια»