Η διαμάχη των μειονοτικών βουλευτών, οι εθνικιστικοί ανταγωνισμοί κι ο μαρασμός της Θράκης
Ένταση ανάμεσα στα κόμματα αλλά και ανάμεσα στους μειονοτικούς βουλευτές του νομού Ροδόπης προκάλεσε η πρόσφατη άρση ασυλίας του Βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Οζγκιούρ Φερχάτ. Η άρση αφορά σε μήνυση που έχει υποβληθεί σε βάρος του από τοπικό παράγοντα που τον κατηγορεί για σχέσεις με το Τουρκικό Προξενείο, ενώ ο έτερος μειονοτικός βουλευτής, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ, υπερθεματίζει στο πλαίσιο και του εσωτερικού ανταγωνισμού. Από την πλευρά του ο Οζγκιούρ Φερχάτ χαρακτηρίζει «γυρολόγο» τον Ιχλάν Αχμέτ, μεταξύ άλλων κατηγοριών για ευκαιριακή και επιλεκτική ευαισθησία.
Από την άλλη, ο Ογζκιούρ Φερχάτ είναι γιος ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, υπήρξε διευθυντής του πλέον ιστορικού μειονοτικού βουλευτή στη Θράκη, του Μουσταφά Μουσταφά, απέτυχε να εκλεγεί το 2019 με τον ΣΥΡΙΖΑ και το κατάφερε το 2023, δεχόμενος και αυτός κριτική ότι συμμάχησε με το Τουρκικό Προξενείο. Μετά τη διάσπαση, όπως και ο Βουλευτής Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, βρέθηκε στη Νέα Αριστερά (αν και λέγεται ότι αποτελεί υποστηρικτή της επαναπροσέγγισης των δύο κομμάτων).
Αν θέλουμε να δούμε την πραγματικότητα, με εξαίρεση τον Μουσταφά Μουσταφά που τήρησε ιστορικά μια αυτόνομη και πάντα αριστερή στάση (μακριά από τους δύο εθνικισμούς), δεν υπάρχει προηγούμενο βουλευτή που να μην υπήρξε κοντά στο Τουρκικό Προξενείο. Πράγματι ο Ιλχάν Αχμέτ ήρθε σε ρήξη τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό ερμηνεύεται και ως αποτέλεσμα της εσωτερικής κατανομής ισχύος εντός της μειονότητας. Σε κάθε περίπτωση, αν ισχύει ότι συμπαρατάσσεται με πλειονοτικούς ακροδεξιούς κύκλους, τότε πρόκειται για μια διπλά προβληματική στάση και λειτουργία.
Το πρόβλημα είναι ότι το πασιφανές έλλειμμα σοβαρής εκπροσώπησης της μειονότητας, σε συνδυασμό με το επίσης σοβαρό έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας συνολικά στην περιοχή της Θράκης, έχει οδηγήσει στον απόλυτο οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα της περιοχής. Σε αυτό προσθέτουμε και το γεγονός ότι λόγω εκλογικής μηχανικής και περιχαράκωσης (άρα και λόγω Προξενείου) έχει πλέον παγιωθεί ότι η μειονότητα εκλέγει τέσσερις από τους έξι βουλευτές των νομών Ξάνθης και Ροδόπης (παρότι πληθυσμιακά υπολείπεται αισθητά) στον προοδευτικό χώρο και η συντηρητική παράταξη εκλέγει τους μόνους δύο μη μειονοτικούς βουλευτές . Ο έντονος διαχωρισμός αποδείχτηκε και από την πρόσφατη παρέμβασή των βουλευτών της ΝΔ (και για λόγους εσωτερικής δυσαρέσκειας όμως μετά τον ανασχηματισμό) για το επιθετικό τουρκικό real estate στην περιοχή. Όμως η παρέμβαση «βλέπει» μόνο μία διάσταση ενός συνολικού αναπτυξιακού προβλήματος στη Θράκη και δυσαναλογίας στην εισροή κεφαλαίων.
Το συμπέρασμα όλων αυτών των προσωπικών στρατηγικών πραγματικά είναι ότι τα μεγαλύτερα και πιο παραγωγικά τμήματα του πληθυσμού στη Θράκη ΔΕΝ έχουν πολιτική εκπροσώπηση. Και στην αναμπουμπούλα, θεριεύουν οι εθνικισμοί…
Διαβάστε επίσης: