ΤΡΙΤΗ 08.07.2025 23:26
MENU CLOSE

Καιρός: Μπόρες, χαλάζι και κεραυνοί το Σαββατοκύριακο - Πρωτομαγιά χωρίς κοντομάνικα

26.04.2025 06:40

Με τον έντονα άστατο καιρό να επιμένει θα οδηγηθούμε μέχρι και την Κυριακή οπότε και στη συνέχεια η αστάθεια θα περιοριστεί, ενώ οι βοριάδες στο Αιγαίο θα ενισχυθούν σημαντικά οδηγώντας τον υδράργυρο σε πιο χαμηλές τιμές.

Τσατραφύλλιας: Πρωτομαγιά χωρίς κοντομάνικα

Για «Πρωτομαγία χωρίς κοντομάνικα» κάνει λόγο σε ανάρτησή του ο Γιώργος Τσατραφύλλιας, ενώ σε ότι αφορά τον καιρό του Σαββατοκύριακου σημειώνει πως θα κυλήσει με μεσημεριανές μπόρες, χαλάζι και κεραυνούς για την ηπειρωτική Ελλάδα, σε αντίθεση με τα νησιά που οι συνθήκες θα είναι καλύτερες.

«Από την Κυριακή το βράδυ αλλάζει ο καιρός. Συγκεκριμένα ενισχύονται οι βοριάδες στα 7-8 μποφορ στο Αιγαίο και πέφτει 5-6 βαθμούς η θερμοκρασία. Η μόνη περιοχή που θα βρέχει θα είναι η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Με αυτό τον καιρό θα πάμε μέχρι και την Πρωτομαγιά! Ρίξτε και κάτι ελαφρύ πάνω σας…», αναφέρει ο μετεωρολόγος του Alpha σε ανάρτησή του.

Σχεδόν 5.000 ηλεκτρικές εκκενώσεις την Παρασκευή – Σημαντικά ύψη βροχής σε Κρήτη και Ρόδο

Τοπικές βροχές και καταιγίδες εκδηλώθηκαν σε μεγάλο μέρος της χώρας την Παρασκευής 25/04 με έμφαση την Κρήτη και τη Ρόδο. Η ανάλυση δεδομένων από τον Ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο τρίτης γενιάς Meteosat-12 και το Lightning Imager (LI) όργανο που φέρει, έδειξε ότι μέχρι τις 18:10 της Παρασκευής 25/04 έχουν καταγραφεί σχεδόν 5.000 ηλεκτρικές εκκενώσεις, με τις περισσότερες να καταγράφονται σε Κρήτη και Ρόδο, όπως διακρίνεται και στον παρακάτω χάρτη. Σημειώνεται ότι ως ηλεκτρικές εκκενώσεις ορίζουμε το σύνολο αυτών που συμπεριλαμβάνει τους κεραυνούς (εκκενώσεις μεταξύ νεφών και εδάφους), τις ηλεκτρικές εκκενώσεις μεταξύ νεφών καθώς και τις ηλεκτρικές εκκενώσεις μεταξύ νεφών και του περιβάλλοντος αέρα.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, έως τις 18:10 της Παρασκευής 25/04, το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφηκε στο μετεωρολογικό σταθμό στη Λίνδο και ήταν ίσο με 79 mm, ενώ τοπικά σημαντικά ύψη βροχής καταγράφηκαν και στην Κρήτη με το μεγαλύτερο ύψος βροχής να σημειώνεται στο μετεωρολογικό σταθμό στον Πλακιά Ρεθύμνου με 61 mm. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ύψης βροχής έως τις 18:10 της Παρασκευής 25/04.

Ο καιρός σήμερα

Αναμένονται νεφώσεις παροδικά πιο αυξημένες με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά. Πιθανότητα για τοπικές βροχές ή και καταιγίδες υπάρχει στην Κρήτη και στη Ρόδο. Οι καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 7 έως 18 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 5 έως 25 βαθμούς Κελσίου, στη Θεσσαλία από 5 έως 23 βαθμούς Κελσίου, στην Ήπειρο από 5 έως 21 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 7 έως 23 βαθμούς Κελσίου, στα Επτάνησα από 9 έως 20 και στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 8 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ, ενώ στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές-βορειοδυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ και τοπικά στα νότια τμήματα έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 21-23 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα για τοπικές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 21-22 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Κυριακή (27/04)

Αστατος καιρός με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά περιόδους αρχικά στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και το κεντρικό Αιγαίο και αργότερα κατά τόπους στα ηπειρωτικά και την Κρήτη. Τα φαινόμενα πιθανόν κατά τόπους να είναι ισχυρά και δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από πρόσκαιρες χαλαζοπτώσεις. Βαθμιαία βελτίωση αναμένεται από τις βραδινές ώρες στις περισσότερες περιοχές. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 με βαθμιαία ενίσχυση από το μεσημέρι στο Αιγαίο στα 6 με 7 και τοπικά στα βόρεια 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά και θα φτάσει στα δυτικά τους 22 με 23, τοπικά τους 24 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας τους 19 με 21 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε επίσης:

Εκτέλεση στο Χαλάνδρι: Το καρτέρι θανάτου, οι δολοφονίες στις τάξεις της Greek Mafia και το ταξίδι του Μοσχούρη στο Ντουμπάι

Σεισμός 2,2 Ρίχτερ αισθητός στην Αθήνα – Στη Μεταμόρφωση το επίκεντρο

Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος του Alpha Σούζυ Καζαντζίδου

ΤΡΙΤΗ 08.07.2025 23:18
Exit mobile version