Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Φαίνεται ότι ο Μεσαίωνας βρήκε τους συνεχιστές τους και στην Θεσσαλονίκη, εκτός από την Αθήνα όταν βανδαλίστηκαν τα έργα του Χριστόφορου Κατσαδιώτη στην Εθνική Πινακοθήκη από τον νταή, τότε βουλευτή της Νίκης, Νίκο Παπαδόπουλου.
Ειδικότερα, στον δήμο Νεάπολης Συκεών ακροδεξιοί και παραθρησκευτικοί εισέβαλαν σε εκδήλωση όπου ομιλητής ήταν ο εικαστικός Χριστόφορος Κατσαδιώτης.
Ο γνωστός εικαστικός που βρέθηκε στο στόχαστρο ακροδεξιών και φανατικών εξαιτίας των έργων του που εκτέθηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη, βανδαλίστηκαν, κατέβηκαν και στη συνέχεια εκτέθηκαν ξανά βρέθηκε στην πόλη για να συμμετέχει σε ένα σεμινάριο.
Ένα σεμινάριο που διοργάνωσαν στο δημοτικό θέατρο της περιοχής ο δήμος Νεάπολης Συκεών και η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων και το οποίο απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν εικαστικά στα σχολεία της Βορείου Ελλάδας.
Την Παρασκευή, πρώτη ημέρα του σεμιναρίου, κι ενώ ο κ. Κατσανιώτης έδινε το «παρών» κανονικά στο σεμινάριο ομάδα ακροδεξιών και παραθρησκευτικών εισέβαλε στο θέατρο, τον προπηλάκισαν και εκτόξευσαν ύβρεις εναντίον του.
Παρευρισκόμενοι κάλεσαν την αστυνομία και φυγάδευσαν τον εικαστικό, κλείνοντάς τον σε ένα δωμάτιο για να τον προστατεύσουν, ενώ στο σημείο έσπευσε και ο δήμαρχος της περιοχής.
Η αστυνομία μετέβη στον χώρο και απομάκρυνε την ομάδα των φανατικών, οι οποίοι συνέχισαν τη διαμαρτυρία τους έξω από το δημοτικό θέατρο της περιοχής.
Η ομιλία του Χριστόφορου Κατσανιώτη πραγματοποιήθηκε κανονικά.
Είχε προηγηθεί η αποστολή επιστολής από την επιτροπή Ορθόδοξων Χριστιανών Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως στον μητροπολίτη Βαρνάβα καλώντας τον να παρέμβει για την αντικατάσταση του «βλάσφημου» Χριστόφορου Κατσανιώτη.
«Σεβασμιώτατε Χριστός Ανέστη!
Ως Ορθόδοξοι χριστιανοί της Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως θα θέλαμε να απευθυνθούμε σε εσάς, ως τον πλέον αρμόδιο και υπεύθυνο, για θέματα και πρόσωπα που βλασφημούν και εξυβρίζουν την πίστη μας στο πρόσωπο του Χριστού, της Παναγίας και των Αγίων μας.
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο Δήμος Νεάπολης Συκεών σε συνεργασία με την Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Mαθημάτων θα φιλοξενήσει στο χώρο του Δημοτικού θεάτρου Νεάπολης τριήμερο σεμινάριο, το οποίο απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν τα μαθήματα εικαστικών στα σχολεία της Βορείου Ελλάδας από 15-17/5 με θέμα: «Η Εικαστική Παιδεία στα σχολεία σήμερα.»
Αυτό που μας ενόχλησε ως ορθόδοξους χριστιανούς είναι η παρουσία του Χριστόφορου Κατσαδιώτη (ο οποίος το πιο σωστό θα ήταν να αλλάξει το όνομά του, αφού το ντροπιάζει, και αντί για Χριστόφορος να λέγεται Δαιμονόφορος που του ταιριάζει καλύτερα), ο οποίος με τις βλάσφημες και χυδαίες κακοτεχνίες του στην Εθνική Πινακοθήκη βλασφημεί τα πιο ιερά πρόσωπα της Ορθοδοξίας μας τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, την Παναγία, τον Άγιο Γεώργιο, τον Άγιο Χριστόφορο, τους Αρχαγγέλους και το πιο ιερό σύμβολο μας τον Τίμιο Σταυρό.
Ο εθνομάρτυρας Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός μας λέει στις διδαχές του:
«Ένας άνθρωπος να με υβρίσει, να φονεύσει τον πατέρα μου, την μητέρα μου, τον αδελφό μου και ύστερα το μάτι να μου βγάλει έχω χρέος σαν χριστιανός να τον συγχωρήσω. Το να υβρίσει τον Χριστό μου και την Παναγία μου δεν θέλω να τον βλέπω.»
Ως ορθόδοξα μέλη της τοπικής εκκλησίας θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να προβείτε στην παρακάτω ενέργεια.
Να δηλώσετε στην Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων (Στοιχεία επικοινωνίας: ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
Παπαναστασίου 49 104 45 ΑΘΗΝΑ Τηλ. Φαξ.: 210 8321783 / 6977904185 e-mail: enosieem@gmail.com) και στον δήμαρχο κ. Δανιηλίδη, ότι ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης είναι ανεπιθύμητος στην μητρόπολη σας και να ζητήσετε την αντικατάσταση του από άλλο ομιλητή.
Με εκτίμηση
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ »
Εξ αφορμής του που θορύβου δημιουργήθηκε, για τον προγραμματισμό Εικαστικού Παιδαγωγικού Σεμιναρίου εντός των ορίων της Επαρχίας της, η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως επιθυμεί να δηλώσει ότι: Η Εκκλησία παραμένει πιστή στο πνεύμα και τον λόγο του Ιδρυτή της και αναγνωρίζει όλους τους ανθρώπους ως δημιουργήματα του Θεού της αγάπης και ως παιδιά της, ανεξάρτητα από τις επιμέρους πεποιθήσεις τους.
Γι’ αυτόν τον λόγο κηρύττει την ενότητα και την καταλλαγή και παραμένει αντίθετη σε κάθε λόγο διχασμού, κάθε πράξη βίας προς τον συνάνθρωπο και κάθε προσβολή προς αυτά που πιστεύει, σέβεται και τιμά. Οι πιστοί της Δυτικής Θεσσαλονίκης, των οποίων φέρει την ποιμαντική ευθύνη, κατάγονται στην πλειονότητά τους από πρόσφυγες που έφεραν μαζί τους από τις πατρογονικές εστίες τις ματωμένες ιερές Εικόνες τους. Αυτή την παρακαταθήκη διατηρούν και θλίβονται για κάθε εγχείρημα ευτελισμού των ιερών της πίστης τους.
Η Εκκλησία μας σέβεται ακέραια και έμπρακτα τα ιερά σύμβολα και μνημεία όλων των ανθρώπων. Αναγνωρίζει την ελευθερία της τέχνης, θεωρεί όμως ότι ο αυθεντικός πολιτισμός έγκειται στην έκφραση που δεν επιδιώκει να πληγώσει την ευαισθησία του πλησίον..
Διαβάστε επίσης:
Ο Πιερρακάκης ζητά έγγραφες εξηγήσεις μετά το σάλο για τα drone στην Ακρόπολη – Αλλάζει η νομοθεσία
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.