Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Η εξέχουσα εφημερίδα Chicago Sun-Times του Ιλινόις κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να δημιουργήσει και να δημοσιεύσει μια καλοκαιρινή λίστα ανάγνωσης που περιλαμβάνει αρκετές προτάσεις για βιβλία που δεν υπάρχουν.
Την Τρίτη άρχισαν να κυκλοφορούν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επικρίνουν την εφημερίδα για τη φερόμενη χρήση του λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT για τη δημιουργία ενός άρθρου με προτάσεις βιβλίων για την επερχόμενη καλοκαιρινή σεζόν με τίτλο «Λίστα θερινής ανάγνωσης για το 2025». Καθώς τέτοια chatbots είναι γνωστό ότι επινοούν πληροφορίες, ένα φαινόμενο που συχνά αναφέρεται ως «παραίσθηση τεχνητής νοημοσύνης», το άρθρο περιέχει αρκετούς ψεύτικους τίτλους που συνδέονται με πραγματικούς συγγραφείς.
«Μπήκα στη βάση δεδομένων της βιβλιοθήκης μου με τις εφημερίδες της περιοχής του Σικάγο για να επιβεβαιώσω ότι αυτό δεν είναι ψεύτικο, και δεν είναι», αναφέρει μια ανάρτηση στο Bluesky από την συντάκτρια του Book Riot, Kelly Jensen. «Γιατί στο καλό χρησιμοποιείτε το ChatGPT για να επινοείτε τίτλους βιβλίων; Παλιά είχατε προσωπικό βιβλιοπωλείου. Απολύτως καμία επαλήθευση γεγονότων;».
I went into my library's database of Chicago area newspapers to confirm this isn't fake, and it's not. @chicago.suntimes.com Why the hell are you using ChatGPT to make up book titles? You used to have a books staff. Absolutely no fact checking?
— kelly jensen (@heykellyjensen.bsky.social) 20 Μαΐου 2025 στις 2:47 μ.μ.
[image or embed]
Μέχρι νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, η ανάρτηση είχε περισσότερα από 1.000 likes και σχεδόν 500 reposts.
Μεταξύ των ψεύτικων τίτλων βιβλίων είναι το Hurricane Season του Brit Bennett, το Nightshade Market του Min Jin Lee, το The Longest Day του Rumaan Alam, το Boiling Point της Rebecca Makkai, το Migrations της Maggie O’Farrell και το The Rainmakers του Percival Everett. Όλοι αυτοί οι συγγραφείς που αναφέρονται είναι πραγματικά καταξιωμένοι μυθιστοριογράφοι – αλλά τα βιβλία που τους συνοδεύουν δεν είναι γνήσιοι τίτλοι που έχουν εκδώσει.
Επιπλέον, το άρθρο περιλαμβάνει περιγραφές για καθένα από τα ψεύτικα βιβλία, καθώς και λόγους για τους οποίους οι αναγνώστες μπορεί να τα απολαύσουν.
Το άρθρο περιλαμβάνει μερικούς πραγματικούς τίτλους, όπως το «Εξιλέωση» του Ian McEwan.
Άλλοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν επισημάνει ότι η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης φαίνεται να εντοπίζεται σε όλες τις σελίδες της ενότητας του καλοκαιριού 2025 των Chicago Sun-Times. Στιγμιότυπα οθόνης ενός άρθρου με τίτλο «Τάσεις στο φαγητό του καλοκαιριού» δείχνουν ότι το άρθρο παραθέτει μια υποτιθέμενη ανθρωπολόγο τροφίμων του Πανεπιστημίου Cornell, την Catherine Furst. Αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανείς με αυτό το όνομα στο Cornell.
Σε ένα άλλο άρθρο σχετικά με ιδέες για να φρεσκάρετε την αυλή σας, παρατίθεται ένας υποτιθέμενος συντάκτης του FirepitBase.com ονόματι Daniel Ray. Δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιος ιστότοπος.
Το πρωί της Τρίτης, ο επίσημος λογαριασμός της Chicago Sun-Times στο Bluesky ασχολήθηκε με την αντιπαράθεση. «Εξετάζουμε πώς αυτό έγινε», έγραψε ο λογαριασμός. «Δεν αποτελεί συντακτικό περιεχόμενο και δεν δημιουργήθηκε ούτε εγκρίθηκε από το γραφείο σύνταξης της Sun-Times. Εκτιμούμε την εμπιστοσύνη σας στην δημοσιογραφία μας και το λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν σύντομα».
Οι ιστορίες που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται επίσης να έχουν μεταφερθεί και εκτός Σικάγο. Μια ανάρτηση στο Threads από την AngelaReadsBooks κατηγόρησε την Philadelphia Inquirer ότι δημοσίευσε την ίδια ψεύτικη λίστα ανάγνωσης.
«Σε μια εποχή που οι βιβλιοθήκες και οι προϋπολογισμοί τους απειλούνται καθημερινά, αυτό αποτελεί ένα χαστούκι στο πρόσωπο οποιουδήποτε στο επάγγελμα», αναφέρει η ανάρτηση. «Πού είναι η δημοσιογραφική ακεραιότητα;;;»
Η Chicago Sun-Times, που προέκυψε από συγχώνευση το 1948, κατέχει εδώ και καιρό τη δεύτερη μεγαλύτερη κυκλοφορία μεταξύ των εφημερίδων στην Πόλη των Ανέμων. Ακολουθεί μόνο την Chicago Tribune.
Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν άλλες τοπικές εφημερίδες κυκλοφόρησαν τα άρθρα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η άνοδος του περιεχομένου τεχνητής νοημοσύνης είναι ένα συνεχιζόμενο ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουν τα ειδησεογραφικά γραφεία. Ορισμένες εφημερίδες έχουν χρησιμοποιήσει ανοιχτά την τεχνολογία και μάλιστα έχουν δημοσιεύσει αγγελίες εργασίας για δημοσιογράφους με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Διαβάστε επίσης:
Έρωτας με φωτοστέφανο ξανά στην κορυφή τηλεθέασης της Δευτέρας (19/5)
Στον Alpha με talk show η Μαρία Σολωμού – Μέσω Youtube
Netflix: «Χτύπησε» τη θρυλική «Sesame Street» και τη γλίτωσε από Τραμπικό «αφανισμό» (videos)
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.