search
ΠΕΜΠΤΗ 18.09.2025 09:03
MENU CLOSE

Και η Γερμανία θέλει ακόμα πιο ισχυρό στρατό – Ο Μερτς λέει «ναι» στο 5% για τις αμυντικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ

22.05.2025 16:37
MERTS
AP

Ακόμα πιο ισχυρό στρατό επιδιώκει η Γερμανία, ίσως τον πιο ισχυρό στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τις νέες δηλώσεις του Καγκελάριου της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς. Ισχυρό στρατό φαίνεται να θέλει ωστόσο και η Λιθουανία η οποία δείχνει έτοιμη να αυξήσει και εκείνη τις αμυντικές της δαπάνες στο 5%.

Αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από τις δηλώσεις του νέου Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόχαν Βάντεφουλ, ο οποίος δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί την απαίτηση του Ντόναλντ Τραμπ να επενδύσει το 5% του ΑΕΠ της χώρας στην άμυνα όσο από τις νέες δηλώσεις του Φρίντριχ Μερτς σύμφωνα με όσα μεταδίδει το AP.

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ταξίδεψε στο Βίλνιους της Λιθουανίας για την τελετή της 45ης γερμανικής ταξιαρχίας και εκεί τοποθετήθηκε τόσο για το ΝΑΤΟ με αφορμή την αμφισβήτηση που υφίσταται η συμμαχία, αλλά και για τις ανθρωπιστικές εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Γερμανία επενδύσει μαζικά στις δικές της Ένοπλες Δυνάμεις. Με τον τρόπο αυτό στέλνουμε ένα μήνυμα στους συμμάχους μας. Ας επενδύσουμε τώρα με αποφασιστικότητα στην ασφάλειά μας» πρόσθεσε. «Μαζί με όλους τους συμμάχους μας είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα εδάφη μας απέναντι σε κάθε απειλή. Η ασφάλεια των βαλτικών μας συμμάχων αποτελεί και δική μας ασφάλεια» είπε σύμφωνα με το AP.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη σύμβαση όπλων στην ιστορία της χώρας του και τόνισε ότι η Λιθουανία θα επενδύσει το πέντε τοις εκατό της οικονομικής της δύναμης στην άμυνα ήδη από το επόμενο έτος. Ο Μερτς υπόσχεται επίσης να αυξήσει τη χρηματοδότηση για τις ένοπλες δυνάμεις.

Τον Ιανουάριο η Λιθουανία δήλωσε ότι θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες ανάμεσα στο 5% με 6% του ΑΕΠ της από την από τον επόμενο χρόνο ενώ ήδη βρίσκεται στο 3%,. Είναι η πρώτη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που φτάνει το 5%, γεγονός που ήθελε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνάντηση των υπ. Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια την περασμένη Πέμπτη, ο Βάντεφουλ δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει την πρόταση του ΝΑΤΟ να διατεθεί το 3,5% για κλασικούς στρατιωτικούς σκοπούς και ακόμα 1,5% για υποδομές που σχετίζονται με την άμυνα.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας – έτσι ώστε να μην χρειαστεί ποτέ να το κάνουμε», δήλωσε ο Μερτς κατά τη διάρκεια τελετής της 45ης γερμανικής ταξιαρχίας στο Βίλνιους της Λιθουανίας, προσθέτοντας ότι τα μέλη γνωρίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις ευθύνες τους σύμφωνα με το euronews.

Η Γερμανία ενισχύει την ταξιαρχία στρατιωτικών τεθωρακισμένων στη χώρα, προκειμένου να ενδυναμώσει την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, εν μέσω της κινητικότητας που καταγράφεται στην Ευρώπη στο θέμα της άμυνας, απέναντι στους γεωπολιτικούς κινδύνους ενώ η Ρωσία παραμένει κορυφαία πηγή ανησυχίας για την περιοχή.

Η Γερμανία σχεδιάζει να ολοκληρώσει την ανάπτυξης της ταξιαρχίας μέχρι το τέλος του 2027, με έως και 5.000 στρατιώτες επί τόπου.

Σημειωτέον ότι θα είναι η πρώτη μόνιμα ανεπτυγμένη ταξιαρχία αρμάτων μάχης της Γερμανίας στο εξωτερικό μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η γερμανική κυβέρνηση, άλλωστε, έχει δεσμευτεί να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην άμυνα της Ευρώπης, αποσκοπώντας μεταξύ άλλων στην ενίσχυση του στρατού της.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι αν η Γερμανία αυξήσει τελικά τις αμυντικές της δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ, θα πρόκειται για μια ιστορική στροφή στην πολιτική ασφαλείας όπως επισημαίνει δημοσίευμα της DW.

Διαβάστε επίσης:

Λιμός και βομβαρδισμοί «γονατίζουν» τη Γάζα– 29 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, πέθαναν απο πείνα – Σταγόνα στον ωκεανό τα φορτηγά που πέρασαν

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Φρουροί πυροβόλησαν άνδρα έξω από τα κεντρικά γραφεία της CIA

WSJ: Ο Τραμπ είπε σε ευρωπαίους ηγέτες ότι ο Πούτιν δεν είναι έτοιμος να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία – Το σχόλιο του Κρεμλίνου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.09.2025 09:02