Οι πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων μετά το... μπουρλότο Τραμπ για δασμούς 50% στην ΕΕ - «Δεν βοηθούν στις συνομιλίες»
Ισχυρούς κραδασμούς στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά και στη Wall Street, προκάλεσε η προαναγγελία δασμών 50% στα ευρωπαϊκά προϊόντα από 1ης Ιουνίου από τον Ντόναλντ Τραμπ και ήδη οι κυβερνήσεις της Γηραιάς Ηπείρου άρχισαν να αντιδρούν στην κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου από τον Αμερικανό προεδρο.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Γιόχαν Βάντεφουλ δήλωσε ότι η απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς στο εμπόριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν βοήθησε κανέναν και ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον.
Μιλώντας μαζί με τον Ινδό ομόλογό του στο Βερολίνο, ο Βάντεφουλ δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία ελπίζει ότι η ΕΕ να καταλήξει σε συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την Ινδία μέχρι το τέλος του έτους.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σχόοφ, επεσήμανε ότι αναμένει μια ήρεμη και σθεναρή αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανακοίνωση πιθανών νέων εμπορικών δασμών των ΗΠΑ.
Ο Σχόοφ δήλωσε ότι η απάντηση στην ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, όπως είπε, πιθανότατα θα θεωρήσει την κίνηση αυτή ως μέρος των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων.
Ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, δηλώνει ότι ελπίζει ότι η ΕΕ θα μπορέσει να καταλήξει σε εμπορική συμφωνία μαζί μας, «στόχος μας παραμείνουν μηδενικοί οι δασμοί».
O Γάλλος υπουργός Laurent Saint Martin, ανέφερε ότι οι νέες απειλές για αυξήσεις δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ δεν βοηθούν καθόλου κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Διατηρούμε την ίδια στάση: αποκλιμάκωση, αλλά είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε.
Το εμπορικό έλλειμμα ΗΠΑ – Ευρώπης στο στοχαστρο του Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε φύρδην-μίγδην «τα εμπόδια στο εμπόριο, τον ΦΠΑ, τις γελοίες κυρώσεις κατά των επιχειρήσεων, τα μη δασμολογικά εμπόδια, τις χειραγωγήσεις νομισμάτων, τις αδικαιολόγητες και άδικες διώξεις των αμερικανικών επιχειρήσεων, που έχουν οδηγήσει σε εμπορικό έλλειμμα πάνω από 250 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, που είναι εντελώς απαράδεκτο».
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταγγείλει κατ΄επανάληψη το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Ευρώπη, το οποίο υπολογίζει ότι βρίσκεται στα 300-350 δισεκ. δολάρια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εκπροσώπου του Λευκού Οίκου για το Εμπόριο (USTR), το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την ΕΕ έφθασε μάλλον τα 235 δισεκ. δολάρια το 2024, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί αυτά τα στοιχεία, μιλώντας για 150 δισεκ. ευρώ (περίπου 160 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ) για τα αγαθά και μόνο 50 δισεκ. ευρώ αν συμπεριληφθεί το αμερικανικό εμπορικό πλεόνασμα στις υπηρεσίες.
Οι δασμοί στα ευρωπαϊκά προϊόντα ανέρχονται σήμερα στο 12,5% κατά μέσο όρο, με το 2,5% να αντιστοιχεί στο επίπεδο πριν από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, στους οποίους προστέθηκε ένα 10% από τις αρχές Απριλίου μετά την ανακοίνωση «αμοιβαίων» δασμών.
Ο Λευκός Οίκος είχε προβλέψει αρχικά να επιβάλει δασμούς 20% στα ευρωπαϊκά προϊόντα προτού ανακοινώσει στη συνέχεια αναστολή 90 ημερών στους δασμούς πέραν του 10% ώστε να δοθεί χρόνος στις διαπραγματεύσεις.
Η αναστολή αυτή αναμένεται θεωρητικά να λάβει τέλος στις αρχές Ιουλίου.
Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς έχει συναντηθεί αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες με τους Αμερικανούς ομολόγους του, τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, τον υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ και τον αντιπρόσωπο για το Εμπόριο Τζέιμισον Γκριρ, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος.
Τραμπ: «Οι συζητήσεις είναι αδιέξοδες, προτείνω δασμούς 50% στην ΕΕ»
Πυρά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαπέλυσε εκ νέου ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζοντας τις συζητήσεις με τη ηγεσία της αδιέξοδες και προτείνοντας άμεσους δασμούς 50%, «αρχής γενομένης από την 1η Ιουνίου 2025», καθώς παρουσιάστηκαν «ισχυρά εμπορικά εμπόδια».
Με ανάρτησή του στο Truth Social, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε οτι η ΕΕ «δημιουργήθηκε με πρωταρχικό σκοπό να επωφεληθεί από τις ΗΠΑ στο εμπόριο», κλιμακώνοντας τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για ισχυρά εμπορικά εμπόδια στις συζητήσεις με τις ΗΠΑ, τα οποία ευθύνονται για το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν να συνάψουν συμφωνία. «Οι φόροι ΦΠΑ, οι γελοίες εταιρικές κυρώσεις, τα μη νομισματικά εμπορικά εμπόδια, οι νομισματικές χειραγωγήσεις, οι άδικες και αδικαιολόγητες αγωγές κατά αμερικανικών εταιρειών και πολλά άλλα, έχουν οδηγήσει σε εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ άνω των 250.000.000 δολαρίων ετησίως, αριθμός που είναι εντελώς απαράδεκτος», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Τραμπ, «δεν υπάρχει δασμός εάν το προϊόν χτίζεται ή κατασκευάζεται στις ΗΠΑ».
Αναλυτικά η ανάρτηση Τραμπ
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δημιουργήθηκε με πρωταρχικό σκοπό να εκμεταλλευτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα του ΕΜΠΟΡΙΟΥ, έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολος αντίπαλος. Τα ισχυρά εμπορικά εμπόδια, οι φόροι ΦΠΑ, οι γελοίες εταιρικές κυρώσεις, τα μη νομισματικά εμπορικά εμπόδια, οι νομισματικές χειραγωγήσεις, οι άδικες και αδικαιολόγητες αγωγές κατά αμερικανικών εταιρειών και άλλα έχουν οδηγήσει σε εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ που υπερβαίνει τα 250.000.000 δολάρια ετησίως, ένα ποσό που είναι εντελώς απαράδεκτο. Οι συζητήσεις μας μαζί τους δεν οδηγούν πουθενά! Ως εκ τούτου, προτείνω την επιβολή άμεσου δασμού 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με έναρξη ισχύος την 1η Ιουνίου 2025. Δεν θα επιβληθεί δασμός εάν το προϊόν κατασκευάζεται ή παράγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα!».
Διαβάστε επίσης:
Βόρεια Κορέα: Νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν το «καμάρι του Κιμ» κατεστραμμένο
Με ανταλλαγή 390 αιχμαλώτων ξεκίνησε η πρώτη φάση της συμφωνίας Ρωσίας – Ουκρανίας
Πολωνία: Aναχαιτίστηκε, με εντολή του ΝΑΤΟ, ρωσικό μαχητικό που «εκτελούσε επικίνδυνους ελιγμούς»