Η κατανάλωση ρεύματος θα αποκαλύπτει ακίνητα που δηλώνονται κενά αλλά αποφέρουν έσοδα
Σε εντατική καταγραφή και διασταυρώσεις στοιχείων ακινήτων προχωρά το οικονομικό επιτελείο, με αιχμή του δόρατος την αποκάλυψη ακινήτων που δηλώνονται «κενά», αλλά κάθε άλλο παρά αχρησιμοποίητα είναι. Η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να περάσει σε νέα εποχή ελέγχων, αξιοποιώντας τόσο τις ψηφιακές δυνατότητες όσο και τα δεδομένα από τον ΔΕΔΔΗΕ για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
Κατανάλωση ρεύματος, το νέο «μάτι» της Εφορίας
Το βασικό εργαλείο στις διασταυρώσεις θα είναι η κατανάλωση ρεύματος. Αν ένα ακίνητο δηλώνεται ως κενό, αλλά φαίνεται να έχει σταθερή ή αυξημένη κατανάλωση, τότε θεωρείται πολύ πιθανό να χρησιμοποιείται – είτε από τον ιδιοκτήτη είτε από ενοικιαστή – χωρίς να δηλώνεται το σχετικό εισόδημα.
Στην πράξη, η ΑΑΔΕ θα συγκρίνει τα στοιχεία από τη φορολογική δήλωση (έντυπο Ε2) με τα δεδομένα του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας. Αν υπάρχουν αναντιστοιχίες, τότε θα ακολουθεί έλεγχος. Δεν αποκλείονται μάλιστα και αναδρομικές φορολογικές επιβαρύνσεις, αν διαπιστωθεί απόκρυψη εσόδων.
Τι «κερδίζουν» όσοι εμφανίζουν ψευδώς τα ακίνητα ως κενά
Το κίνητρο για τις ψευδείς δηλώσεις είναι ξεκάθαρο: η φοροαποφυγή. Όταν ένα ακίνητο δηλώνεται ως κενό, ο ιδιοκτήτης απαλλάσσεται από:
- Τεκμήρια διαβίωσης
- Δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού
- Φόρο εισοδήματος, αν πρόκειται για ενοικιαζόμενο ακίνητο που δεν έχει δηλωθεί
Για να γίνει αποδεκτή η δήλωση ενός ακινήτου ως κενό, η εφορία απαιτεί αποδείξεις ότι αυτό δεν χρησιμοποιείται – όπως λογαριασμοί ρεύματος και ύδρευσης με μηδενική ή ελάχιστη κατανάλωση. Αν όμως αυτά τα στοιχεία λείπουν ή δείχνουν χρήση, τότε το «κουβάρι» αρχίζει να ξετυλίγεται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από την τελευταία απογραφή, σχεδόν 800.000 ακίνητα στη χώρα δηλώνονται ως κενά. Από αυτά, πάνω από 250.000 βρίσκονται στην Αττική και άλλες εκατοντάδες χιλιάδες σε Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, αλλά και στα νησιά. Αν και ένα μέρος τους είναι όντως παλιά ή μη κατοικήσιμα, η Πολιτεία εκτιμά πως αρκετά απλώς «βαφτίζονται» κενά για να αποφευχθεί η φορολόγηση.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική ψηφιακού ελέγχου της ακίνητης περιουσίας. Η ΑΑΔΕ προσπαθεί να περιορίσει τις εστίες φοροδιαφυγής που εδώ και χρόνια παραμένουν στο απυρόβλητο. Οι ιδιοκτήτες που τηρούν τις υποχρεώσεις τους δεν έχουν να ανησυχούν, ενώ εκείνοι που εκμεταλλεύονταν τα κενά του συστήματος ενδέχεται να βρεθούν προ εκπλήξεων.
Με το νέο ψηφιακό μητρώο και τη βοήθεια των παρόχων ενέργειας, η Πολιτεία φιλοδοξεί να μετατρέψει τη δηλωμένη «ακινησία» ορισμένων ακινήτων… σε ορατή κίνηση προς τα κρατικά ταμεία.
Διαβάστε επίσης:
Αγορά ακινήτων: Η επιστροφή της ελληνικής διασποράς – Οι ομογενείς επενδύουν στην πατρίδα