Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Στις 30 Ιουνίου λήγει η εξάμηνη παράταση που είχε χορηγηθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης για την υποχρεωτική πιστοποίηση λειτουργίας των ασανσέρ.
Ωστόσο, παρότι το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει ότι η ημερομηνία αυτή είναι καταληκτική, εντούτοις η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών-Εγκαταστατών-Συντηρητών Ανελκυστήρων (ΠΟΒΕΣΑ) εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση και ζητούν μεταξύ άλλων «να δοθεί άμεσα εξάμηνη τουλάχιστον μεταβατική παράταση της προθεσμίας καταχώρησης».
Η κοινή ανακοίνωση ΠΟΜΙΔΑ – ΠΟΒΕΣΑ για τους ανελκυστήρες αναφέρει τα εξής:
Εν όψει της λήξης την 30.6.2025, της ισχύουσας προθεσμίας περιοδικού ελέγχου και αναβάθμισης των υποχρεωτικών διατάξεων ασφαλείας και καταχώρισης των εγκατεστημένων ανελκυστήρων των κτιρίων στις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων της χώρας, σύμφωνα με την ισχύουσα ΚΥΑ 28425/2008, και της αναστάτωσης που έχει δημιουργηθεί στο κοινό από τη ρύθμιση αυτή, εμείς οι κατ’ εξοχήν εμπλεκόμενοι φορείς με την παρούσα ανακοίνωσή μας, ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους πολίτες και ζητούμε από τις αρμόδιες αρχές τα εξής:
Οι ανελκυστήρες, δημόσιοι και ιδιωτικοί, είναι και αυτοί μεταφορικά μέσα καθημερινής χρήσης από εκατομμύρια επιβάτες, γι΄αυτό και η ασφαλής λειτουργία τους δικαίως απασχολεί την Πολιτεία. Η Πολιτεία όμως δυστυχώς δεν γνωρίζει ούτε καν κατά προσέγγιση, πόσοι ανελκυστήρες, δημόσιοι και ιδιωτικοί έχουν εγκατασταθεί, και πόσοι λειτουργούν στη χώρα, ποιο είναι το έτος κατασκευής του καθενός και σε ποιους ανήκουν, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να χαραχθεί οποιαδήποτε πολιτική σχετικά με την πρόοδο και την ολοκλήρωση της εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας.
Η ίδια η προβλεπόμενη διαδικασία καταχώρισης είναι αφόρητα γραφειοκρατική και αφορά μόνον τους πιστοποιημένους ανελκυστήρες, με αποτέλεσμα να είναι ελάχιστος ο αριθμός των ανελκυστήρων για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί ο αρχικός ή ο πρώτος περιοδικός έλεγχος, η πιστοποίηση και η καταχώρισή τους.
Σε ότι αφορά την επιθεώρηση και πιστοποίηση των ανελκυστήρων, στη χώρα μας σήμερα υπάρχουν μόνον 17 ιδιωτικοί φορείς διαπιστευμένοι στο ΕΣΥΔ που παρέχουν υπηρεσίες ελέγχου και πιστοποίησης ανελκυστήρων, οι οποίοι λειτουργούν με σημαντικό εκ του νόμου περιορισμό για τον αριθμό των ελέγχων που μπορεί να διεξάγουν τα στελέχη τους ημερησίως.
Σε διαρκή εκκρεμότητα βρίσκεται αφενός η ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού «Ενιαίου Μητρώου Ανελκυστήρων», που θεσπίστηκε με το άρθρο 52 του Νόμου 4961/2022 (τροποποίηση άρθρου 11Α ν. 3982/2011) και θα λειτουργήσει υπό την εποπτεία του ΥΠΑΝ, στο οποίο θα καταχωρίζονται όλοι οι εγκατεστημένοι ανελκυστήρες, όπως επίσης και η δημοσίευση αναθεωρημένης ΚΥΑ, καρπού μακρόχρονης επεξεργασίας από τη σχετική Ομάδα Εργασίας, στην οποία οι οργανώσεις μας είχαν αδιάλειπτη συμμετοχή.
Καθοριστική παράμετρο στην αδυναμία βελτίωσης της ασφάλειας των ανελκυστήρων αποτελεί το ότι η μεγάλη πλειοψηφία στις Γενικές Συνελεύσεις των συνιδιοκτητών πολυκατοικιών δεν αποφασίζει και δεν δίνει εντολή στους διαχειριστές να προχωρήσουν στις απαιτούμενες εργασίες και πιστοποιήσεις, λόγω οικονομικής αδυναμίας τους και της ανυπαρξίας κάθε μέτρου επιδότησης της όλης διαδικασίας. Άλλος σημαντικός λόγος είναι και η πρακτική αδυναμία των τεχνικών συνεργείων ανελκυστήρων και των διαπιστευμένων φορέων ελέγχου να διεκπεραιώσουν εγκαίρως το τεράστιο αυτό έργο.
Κατόπιν των ανωτέρω και του αυξανόμενου άγχους μεγάλου αριθμού πολιτών και διαχειριστών κτιρίων λόγω της λήξης της προθεσμίας και των βαρύτατων προστίμων που απειλούνται από τη σχετική ΚΥΑ, ζητούμε σχετικά με το θέμα αυτό να δρομολογηθούν άμεσα τα εξής:
Διαβάστε επίσης
Θεσσαλονίκη: Νταλίκα τυλίχθηκε στις φλόγες στο Δερβένι
Αμαλιάδα: Διπλή διάρρηξη σε πολυκατοικία – «Διαβασμένοι» κουκουλοφόροι πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω
Πανελλαδικές 2025 – ΓΕΛ: Αυτά είναι τα θέματα σε Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.