Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλεσε τους Ρώσους «ηλίθιους» μετά την πρόταση για παύση των εχθροπραξιών σε κάποιες…περιοχές του μετώπου στην Ουκρανία. Οι όροι που θέτει η Ρωσία που στην ουσία πρόκειται για δύο επιλογές ώθησαν τον Ουκρανό πρόεδρο να τονίσει ότι χώρα δεν έχει αλλάξει την ατζέντα της σχετικα με την εκεχειρία ενώ υπογραμμίζει ότι δεν «φαίνεται από πλευράς Ρωσίας καμία πιθανότητα για κατάπαυση του πυρός».
«Όπως είπαν σχετικά με την κατάπαυση του πυρός, είναι έτοιμοι για εκεχειρία δύο ή τριών ημερών για να πάρουν τους νεκρούς από το πεδίο της μάχης στην Ουκρανία» είπε ο Ζελένσκι.
Η Ρωσία εν πολλοίς δίνει δυο επιλογες στον Ζελένσκι να… επιλέξει σύμφωνα με το σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε σύμφωνα με το TASS αλλά η δεύτερη είναι μάλλον δυσμενέστερη για τον πρόεδρο Ζελένσκι. Η πρώτη είναι η απόσυρση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από τα ρωσικά εδάφη που κατέχει η Ουκρανία στις περιοχές ΛΔΝ, Ζαπορίζια και Χερσώνα ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκλογές…στην Ουκρανία το αργότερο 100 ημέρες μετά την άρση του στρατιωτικού νόμου.
«Νομίζω ότι είναι ηλίθιοι, επειδή η εκεχειρία έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν νεκροί. Δηλαδή, για αυτούς, πρόκειται για μια σύντομη παύση στον πόλεμο», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο UNIAN, ο Ζελένσκι μίλησε σε δημοσιογράφους και είπε πως η Ουκρανία δεν έχει αλλάξει την ατζέντα στο ζήτημα της κατάπαυσης του πυρός.
Καθώς όπως σημείωσε πρόκειται για μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, ανταλλαγή κρατουμένων και επιστροφή παιδιών και αμάχων. Όμως όπως τόνισε δεν φαίνεται από πλευράς Ρωσίας καμία πιθανότητα για κατάπαυση του πυρός.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι πραγματικά επιθυμεί οι ΗΠΑ «να λάβουν ισχυρά μέτρα για να στείλουν ένα πακέτο κυρώσεων στη Γερουσία και να πιέσουν τους Ρώσους σε κατάπαυση του πυρός με ισχυρές κυρώσει.
Δεν το καταλαβαίνουν ακόμα με άλλο τρόπο. Και πιστεύουμε ότι αυτό είναι δίκαιο. Άλλωστε, έχουν περάσει πέντε μήνες από τότε που οι ΗΠΑ έδωσαν το σήμα τους για πλήρη κατάπαυση του πυρός και τους υποστηρίξαμε», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.
Ακόμη σημειώνει πως το «διήμερο ή τριήμερο παιχνίδι» της Ρωσίας είναι ένα παιχνίδι ρητορικής και πως αυτοί που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, όπως ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι είναι «άνθρωποι λάθος επιπέδου».
Τέλος τόνισε πως η ρωσική πρόταση δεν έχει καμία σχέση με κατάπαυση του πυρός καθώς «αυτή τη στιγμή, σε άλλες περιοχές, ο πόλεμος συνεχίζεται. Σε όλες τις άλλες περιοχές. Και οι πολιτικές υποδομές και οι πολίτες δέχονται επιθέσεις με πυραύλους και drones».
Η Ρωσία παρέδωσε σήμερα, Δευτέρα 2 Ιουνίου 2025 κατά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, στην ουκρανική πλευρά ένα λεπτομερές μνημόνιο που περιγράφει τους όρους της Μόσχας για μια πλήρη κατάπαυση του πυρός.
Οι όροι που θέτει η Ρωσία περιλαμβάνει την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων τόσο από το ρωσικό έδαφος, όσο και από τις περιφέρειες του Ντονμπάς (Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ), και από τις νότιες περιφέρειες Χερσώνα και Ζαπορίζια, εντός 30 ημερών.
Το ρωσικό υπόμνημα συγκεκριμένα προτείνει την πλήρη απόσυρση των μονάδων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από το ρωσικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένων του Ντονμπάς και της Νοβορωσία, εντός 30 ημερών από την κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με τις προτάσεις της Μόσχας για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.
Η Νέα Ρωσία αποτελεί ιστορικό όρο, καθώς επίσης ήταν και μια εδαφική υποδιαίρεση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας στο νότιο τμήμα της, μεταξύ της Μαιώτιδας λίμνης και κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας. Στη σημερινή εποχή τα εδάφη αυτά περιλαμβάνουν: την περιοχή του Ντονέτσκ, τμήμα της περιοχής του Λουχάνσκ, την περιοχή του Ντνιπροπετρόφσκ, την περιοχή της Ζαπορίζια, την περιοχή του Μικολάιβ, την περιοχή της Χερσώνος, την περιοχή της Οδησσού στην Ουκρανία, το Κράι Κρασνοντάρ, το Κράι Σταυρούπολης, την Περιφέρεια Ροστόφ, την Κριμαία στη Ρωσία και το νότιο τμήμα της μολδαβικής δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας.
«Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η απόσυρση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, εγκαθιδρύεται καθεστώς κατάπαυσης του πυρός 30 ημερών. Ταυτόχρονα, η πλήρης απόσυρση των μονάδων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από το ρωσικό έδαφος και η πλήρης εφαρμογή της “συμφωνίας-πακέτου” πρέπει να ολοκληρωθεί εντός αυτών των 30 ημερών», αναφέρει το έγγραφο.
διεθνής νομική αναγνώριση της ένταξης της Κριμαίας, της ΛΔΡ, των περιοχών Ζαπορίζια και Χερσώνα στη Ρωσία·
διακήρυξη της ουδετερότητας της Ουκρανίας και άρνησή της να ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες·
απαγόρευση στρατιωτικών δραστηριοτήτων άλλων κρατών στην Ουκρανία·
μη πυρηνικό καθεστώς της Ουκρανίας·
καθορισμός του μέγιστου αριθμού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας·
άρση των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας ·
διασφάλιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του ρωσόφωνου πληθυσμού, άρση των περιορισμών στις δραστηριότητες της UOC, απαγόρευση της εξύμνησης του ναζισμού·
σταδιακή αποκατάσταση των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων με την Ουκρανία·
αμοιβαία παραίτηση από αξιώσεις για ζημίες που προκλήθηκαν από στρατιωτικές επιχειρήσεις·
επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με την επανένωση οικογενειών και εκτοπισμένων.
Δύο επιλογές για κατάπαυση του πυρός:
Επιλογή 1:
Απόσυρση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από τα ρωσικά εδάφη που κατέχει η Ουκρανία στις περιοχές ΛΔΝ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.
Επιλογή 2:
απαγόρευση της αναδιάταξης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας· τερματισμός της επιστράτευσης και έναρξη της αποστράτευσης·
αποκλεισμός της στρατιωτικής παρουσίας τρίτων χωρών·
διακοπή της ξένης στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο ·
Άρνηση του Κιέβου να προβεί σε δολιοφθορά κατά της Ρωσίας·
αμοιβαία αμνηστία πολιτικών κρατουμένων και απελευθέρωση κρατουμένων πολιτών·
άρση του στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία·
εκλογές στην Ουκρανία το αργότερο 100 ημέρες μετά την άρση του στρατιωτικού νόμου.
Διαβάστε επίσης:
Δωδεκάχρονος σκοτώθηκε στη διάρκεια καταδίωξής του από την αστυνομία στο Βέλγιο
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.