Πίνακας τριακοσίων ετών στην Ουφίτσι υπέστη ζημιές από επισκέπτες που προσπαθούσαν να «φτιάξουν ένα meme» (Video)
Ένας πίνακας 300 ετών στην Πινακοθήκη Ουφίτσι της Φλωρεντίας φέρεται να υπέστη ζημιές, όταν ένας επισκέπτης σκόνταψε ενώ πόζαρε για μια φωτογραφία με το έργο τέχνης.
Πλάνα από κάμερα ασφαλείας που κυκλοφόρησαν από ιταλικά μέσα ενημέρωσης το Σαββατοκύριακο έδειχναν έναν επισκέπτη να γέρνει προς τα πίσω και να πέφτει πάνω στον πίνακα, με ένα κοντινό πλάνο να αποκαλύπτει ένα σκίσιμο στον καμβά.
Το μουσείο δήλωσε στο BBC ότι το άτομο είχε ταυτοποιηθεί από την αστυνομία και είχε παραπεμφθεί στις δικαστικές αρχές.
Ο πίνακας έχει αφαιρεθεί για επισκευή και η έκθεση στην οποία συμμετείχε – η οποία περιλαμβάνει περίπου 150 αριστουργήματα του 18ου αιώνα από καλλιτέχνες όπως οι Γκόγια, Τιέπολο και Καναλέτο – έχει κλείσει μέχρι τις 2 Ιουλίου, μετά την οποία αναμένεται να ανοίξει ξανά με τον πίνακα να εκτίθεται ξανά.
Η διευθύντρια του μουσείου, Σιμόνε Βέρντε, δήλωσε: «Το πρόβλημα των επισκεπτών που έρχονται στα μουσεία για να δημιουργήσουν memes ή να βγάλουν selfies για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αχαλίνωτο».
Είπε ότι η Ουφίτσι εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στη συμπεριφορά των επισκεπτών: «Θα θέσουμε πολύ ακριβή όρια, αποτρέποντας συμπεριφορές που δεν είναι συμβατές με το αίσθημα των θεσμών μας και τον σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά».
Σε ένα παρόμοιο περιστατικό νωρίτερα αυτόν τον μήνα, τουρίστες προκάλεσαν ζημιές σε ένα έργο τέχνης στο Palazzo Maffei στη Βερόνα, ενώ προσπαθούσαν να ποζάρουν για μια φωτογραφία μαζί του. Το έργο τέχνης – μια καρέκλα στολισμένη με κρύσταλλα του καλλιτέχνη Nicola Bolla – «έσπασε μπροστά στα μάτια τους», ανέφερε το μουσείο σε ανακοίνωσή του.
«Θα ήταν γελοίο – αν δεν είχε συμβεί στην πραγματικότητα. Ο χειρότερος εφιάλτης ενός μουσείου», είχε δηλώσει τότε η διευθύντρια του μουσείου, Βανέσα Κάρλον. «Μερικές φορές χάνουμε το μυαλό μας για να βγάλουμε μια φωτογραφία και δεν σκεφτόμαστε τις συνέπειες».
Διαβάστε επίσης: