search
ΤΕΤΑΡΤΗ 13.08.2025 16:11
MENU CLOSE

Φωτιά στη Χίο: Χωρίς ενεργό μέτωπο – Συνεχείς αναζωπυρώσεις το βράδυ, σε επιφυλακή η Πυροσβεστική λόγω ισχυρών ανέμων (videos)

25.06.2025 08:22
xios_fotia_new
φωτογραφία αρχείου

Τη μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν για τέταρτη ημέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Χίο, όπου ήδη πάνω από 65.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρξαν αναζωπυρώσεις σε διάφορες περιοχές όπως στον Ζυφιά, προς Άγιο Γεώργιο Συκούση, αλλά αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Μάλιστα χθες ήχησε το «112» για την περιοχή κοντά στο χωριό Λιθί και το χωριό Βέσσα.

Αυτή την ώρα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν εστιάσει την προσοχή τους στην περιοχή Λιθί, όπου υπήρξε σοβαρή αναζωπύρωση σε δυσπρόσιτο για τις επίγειες δυνάμεις σημείο, οπότε επιχειρούν τα εναέρια μέσα που πραγματοποιούν ρίψεις νερού.

Στο νησί βρίσκονται 444 πυροσβέστες με 21 ομάδες πεζοπόρων και 85 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Συγκεκριμένα, συμμετέχουν 21 ομάδες δασοκομάντο, 85 πυροσβεστικά οχήματα, 30 εθελοντές σε πεζοπόρα τμήματα με 4 εθελοντικά οχήματα, ενώ στον αέρα επιχειρούν 8 εναέρια μέσα (2 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα). Στο έργο κατάσβεσης συνδράμουν επίσης υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με το πρώτο φως της ημέρας, τα εναέρια μέσα προχώρησαν σε συντονισμένες ρίψεις νερού, στοχεύοντας στην πλήρη κατάσβεση των μικροεστιών της φωτιάς και την εξάλειψη κάθε κινδύνου αναζωπύρωσης.

Παρότι η σημερινή εικόνα δημιουργεί αίσθημα ανακούφισης, οι αρχές παραμένουν σε απόλυτη επιφυλακή λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο νησί αλλά και του ανεξέλεγκτου χαρακτήρα της φωτιάς τις προηγούμενες ημέρες.

Ο στόχος πλέον είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να διασφαλιστεί η προστασία των πληγεισών περιοχών και να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης και ανασυγκρότησης.

Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος Χίου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας έως τις 22 Ιουλίου, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Νικολάου Παπαευσταθίου.

Το σχετικό αίτημα υπεβλήθη τη Δευτέρα από τον Δήμο Χίου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι έκτακτες ανάγκες που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στο νησί.

Υποψίες για εμπρησμό

Την ίδια ώρα, στο στόχαστρο του ανακριτικού της Πυροσβεστικής έχουν μπει δύο γυναίκες.

Σύμφωνα με τον Alpha, οι Αρχές φέρεται να έχουν ταυτοποιήσει και να αναζητούν μία γυναίκα από τη Γεωργία, η οποία φέρεται να εργαζόταν κοντά στο σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά.

Η γυναίκα αυτή, φαίνεται να έχει ταξιδέψει στην Αθήνα σε φιλικό της πρόσωπο.

Αναζητείται προκειμένου να οδηγηθεί εντός της ημέρας στην Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και να ληφθεί κατάθεση από εκείνη.

Οι Αρχές φέρεται να έφτασαν στα ίχνη της μέσα από καταθέσεις μαρτύρων.

Διαβάστε επίσης:

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 25 Ιουνίου

Απεργία πλοίων της Αδριατικής: Μαραθώνια σύσκεψη ΠΕΝΕΝ με τη διοίκηση της ATTICA GROUP – Πολύ κοντά σε οριστική συμφωνία

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εκτός λειτουργίας λόγω τεχνικού προβλήματος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 13.08.2025 16:10