Κυβέρνηση υπό πίεση: Υπουργικό τη Δευτέρα, στο τραπέζι μόνο η επιλογή της συζητήσης για προανακριτική
Μετά την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης με τις παραιτήσεις του Μάκη Βορίδη και των τριών υφυπουργών της κυβέρνησης το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του προκειμένου να αντιμετωπίσει όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται τις συνέπειες και τη φθορά από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η πιο σημαντική αλλαγή είναι αυτή στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου καθώς η χώρα βρίσκεται σε μία περίοδο με αυξημένες μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη στην Κρήτη και κατά πάσα πιθανότητα και ο επόμενος υπουργός θα πρέπει να έχει το ίδιο πολιτικό και ιδεολογικό πρόσημο όσον αφορά το μεταναστευτικό με αυτό του κ. Βορίδη.
Τα νέα ονόματα του υπουργού και των υφυπουργών θα ανακοινωθούν ή πριν το υπουργικό συμβούλιο ή αμέσως μετά.
Στο υπουργικό της Δευτέρας, ο κ. Μητσοτάκης στην τοποθέτηση του θα είναι πολύ αυστηρός όσον αφορά τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στις επισύνδεσης και στους διαλόγους που ακούστηκαν μεταξύ βουλευτών και στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Το μήνυμα, το ρουσφέτι και το πελατειακό σύστημα
Ο πρωθυπουργός θα στείλει σαφές μήνυμα σε υπουργούς και βουλευτές για την πολιτική τους συμπεριφορά, θα μιλήσει για τις παθογένειες του βαθέως κράτους που αρνείται να εγκαταλείψει το ρουσφέτι και το πελατειακό σύστημα, παθογένειες που κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη το επόμενο διάστημα για βαθιές μεταρρυθμίσεις και σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα αλλά θα επιτέθηκε στην αντιπολίτευση τόσο ως προς τις διαχρονικές ευθύνες για τον χειρισμό αγροτικών κοινοτικών κονδυλίων όσο και για την πρόθεσή της να μετατρέψει την πολιτική ζωή σε ένα απέραντο δικαστήριο.
Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις σε σχέση και με την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει αίτημα για προανακριτική επιτροπή κυβερνητικά στελέχη μέχρι και χθες το βράδυ ανέφεραν ότι από το τραπέζι των επιλογών της κυβέρνησης έχει φύγει η επιλογή της εξεταστικής.
Πρώτον γιατί είναι μια μακρόσυρτη διαδικασία που μόνο φθορά θα προκαλέσει στην κυβέρνηση και δεύτερον γιατί η εξεταστική αναζητεί πολιτικές ευθύνες που έτσι κι αλλιώς έχουν αναληφθεί με τις παραιτήσεις των υπουργών.
Επίσης δεν πρέπει να λησμονείται ότι οι εξεταστικές επιτροπές μεταδίδονται από το κανάλι της Βουλής και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιδίδονται σε καθημερινά σόου αντιπαραθέσεων σε μια προσπάθεια φθοράς της κυβέρνησης.
Άρα η επιλογή που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι είναι η συζήτηση επί του αιτήματος του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Η κυβέρνηση θα περιμένει το αίτημα του ΠΑΣΟΚ τις κατηγορίες που θα υπάρχουν σε αυτό και τα στοιχεία με τα οποία θα στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες.
Και αυτό γιατί η εκτίμηση που υπάρχει στα κυβερνητικά στελέχη μέχρι και αυτή τη στιγμή και με βάση τα όσα είναι γνωστά από τη δικογραφία είναι ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες κακουργηματικού χαρακτήρα για τους δύο υπουργούς.
Σε καμιά επισύνδεση δεν υπάρχουν συνομιλίες των ιδίων, στην περίπτωση του κ. Βορίδη η ενδεχόμενη ευθύνη συνδέεται με την απόφαση που υπέγραψε σε εισήγηση του τότε προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ ενώ για τον κ. Αυγενάκη ότι λέγεται λέγεται μέσω τρίτων και χωρίς να υπάρχει όπως λένε κυβερνητικά στελέχη αλλά και οι δικηγόροι του πρώην υπουργού συγκεκριμένη επιλήψιμη και αποδεδειγμένη ενέργεια του.
Το ΠΑΣΟΚ και η προανακριτική
Άρα αυτή τη στιγμή στο τραπέζι βρίσκεται η επιλογή για το αν η κυβέρνηση δεχθεί την προανακριτική του ΠΑΣΟΚ ή την απόρριψη λόγω έλλειψης ουσιαστικών στοιχείων που να εμπλέκουν τους δύο υπουργούς.
Σε περίπτωση πάντως αποδοχής της προανακριτικής δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για το αν ακολουθηθεί το μοντέλο Τριαντόπουλου ή μια πιο σφιχτή κλασική διαδικασία διενέργειας προκαταρκτικής.
Και αυτό γιατί τόσο αμέσως ο κ. Βορίδης όσο και ευθέως και ο κ. Αυγενάκης έχουν πει ότι διαφωνούν με μία προανακριτική που θα ακολουθήσει το μοντέλο Τριαντόπουλου και θα τους στείλει στο δικαστικό συμβούλιο χωρίς να έχει ελεγχθεί προηγουμένως αν οι κατηγορίες στοιχειοθετούνται ή όχι.
Σε κάθε περίπτωση απόφαση της κυβέρνησης είναι όλα να τρέξουν με τον γρηγορότερο δυνατό ρυθμό προκειμένου τίποτα να μη σέρνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα στη δημόσια συζήτηση και αντιπαράθεση.
Διαβάστε επίσης: