ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «Αναχρονιστική πρακτική η αναστολή των άυλων γνωματεύσεων για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα»
Την έντονη ανησυχία της για την επικείμενη κατάργηση της δυνατότητας έκδοσης άυλων γνωματεύσεων για ιατροτεχνολογικά προϊόντα, εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) με επιστολή προς τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ χαρακτηρίζει την επιστροφή στην έντυπη μορφή γνωματεύσεων «αναχρονιστική πρακτική» που αναιρεί την πρόοδο της ψηφιακής μετάβασης.
Η Ομοσπονδία ναι μεν χαιρετίζει την κατάργηση της υποχρεωτικής θεώρησης από ελεγκτή γιατρό, ωστόσο τονίζει ότι η αναστολή των άυλων γνωματεύσεων ακυρώνει το όφελος αυτής της αλλαγής.
Αναλυτικά η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εκτιμά ότι: «Η εν λόγω απόφαση, μας προβληματίζει έντονα, καθώς επιστρέφει τη διαδικασία στην έντυπη μορφή, πρακτική που θεωρούσαμε ότι είχε ξεπεραστεί οριστικά, ιδίως μετά την επιτυχημένη εφαρμογή της ψηφιακής συνταγογράφησης και των άυλων διαδικασιών, που υιοθετήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, βάσει της ΠΝΠ 68 Α /20.03.2020».
Επισημαίνει ακόμη ότι εκπροσωπεί χιλιάδες άτομα με διαβήτη, τα οποία εξαρτώνται από ιατροτεχνολογικά προϊόντα όπως:
- ταινίες μέτρησης,
- αισθητήρες
- αναλώσιμα αντλιών ινσουλίνης.
«Η δυνατότητα άυλης γνωμάτευσης είχε απλοποιήσει σημαντικά τη διαδικασία, εξοικονομώντας χρόνο και κόπο για ασθενείς και γιατρούς. Η επιστροφή στην έντυπη μορφή, σε μια εποχή ψηφιακής ωρίμανσης, δημιουργεί περιττή γραφειοκρατία και καθυστερήσεις», τονίζει.
Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδία τονίζει την αντίφαση: ενώ η εκτέλεση της συνταγής απαιτεί ψηφιακή ταυτοποίηση μέσω OTP, η ίδια η γνωμάτευση απαιτεί φυσική παρουσία και έντυπη μορφή. Το αποτέλεσμα είναι ένα υβριδικό, αναποτελεσματικό σύστημα που συνδυάζει ψηφιακά και αναλογικά στοιχεία, υπονομεύοντας την πλήρη ψηφιοποίηση του Συστήματος Υγείας.
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναγνωρίζει την πρόθεση του ΕΟΠΥΥ να επαναφέρει τις άυλες γνωματεύσεις μέσω νέας νομοθετικής ρύθμισης, ωστόσο τονίζει ότι η καθυστέρηση δημιουργεί αβεβαιότητα και πρακτικά προβλήματα. Για το λόγο αυτό καλεί τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να επιταχύνει τις διαδικασίες, ώστε να διασφαλιστεί η σύγχρονη, ασφαλής και απρόσκοπτη πρόσβαση των πασχόντων στα απαραίτητα προϊόντα για τη διαχείριση της νόσου τους.
Διαβάστε επίσης:
«Νόσος του Κολυμβητή»: Όταν το καλοκαίρι γίνεται επώδυνο για τα αυτιά
«Φρένο» στη φαρμακευτική δαπάνη με τα παράνομα ΑΜΚΑ και τον κόφτη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση