search
ΤΕΤΑΡΤΗ 16.07.2025 11:45
MENU CLOSE

SOS για το Δημογραφικό: Η σιωπηλή απειλή της υπογονιμότητας, η ΑΜΗ και οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού – Το παράδειγμα της Λήμνου και του Αι Στράτη

07.07.2025 12:09
ypogennitikotita 4 new

«Το δημογραφικό πρόβλημα δεν είναι απλώς στατιστικά νούμερα. Είναι άδεια σχολεία. Είναι λιγότερες οικογένειες. Είναι ερημωμένα χωριά.

Είναι μια κοινωνία που γερνά, χωρίς να ανανεώνεται. Και αυτό, για εμάς εδώ στα νησιά, σημαίνει ακόμα περισσότερα: σημαίνει ότι απειλείται η ίδια η βιωσιμότητα της τοπικής μας κοινωνίας».

Τα παραπάνω επεσήμανε ο Έπαρχος της ακριτικής Λήμνου, Απόστολος Κουτσογιάννης σε ειδική εκδήλωση για την υπογονημότητα, την σιωπηλή απειλή της συρρίκνωσης του Ελληνικού πληθυσμού, που αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα της χώρας.

Η ενδιαφέρουσα Επιστημονική Ημερίδα που παρακολούθησε το topontiki.gr είχε θέμα : «Η πρόληψη στην Αναπαραγωγική Υγεία και την Γονιμότητα» και «Πρόληψη – Διαφύλαξη Γονιμότητας – ΑΜΗ  (Αντιμυλλέριος Ορμόνη), ένας αξιόπιστος δείκτης Γονιμότητας» και πραγματοποίησε το Σάββατο 5 Ιουλίου στη Λήμνο και στον ακριτικό Αι Στράτη, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) σε συνεργασία με την Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής και υπο τη αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της υπογονημότητας είναι ότι στη Λήμνο με 16.000 κατοίκους, το 2024 καταγράφηκαν 100 γεννήσεις και 200 θάνατοι.

Στο Αι Στρατή ανάμεσα στους 180 κάτοικους όπου στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνω των 60 ετών, υπάρχουν 16 παιδιά ενώ ελάχιστες είναι οι γυναίκες κάτω των 35 ετών.

Ενδεικτικό της υπογονιμότητας είναι ότι το νηπιαγωγείο είναι κλειστό εδώ και τρία χρόνια, μόλις δυο παιδιά πάνε στο Δημοτικό και τα υπόλοιπα στο Γυμνάσιο.

Η διαδοχή κατάσταση είναι μόνο 2 παιδιά σε προ νηπιακή ηλικία. Μια επικίνδυνη κατάσταση που ομολογουμένως υπάρχει σε όλα τα νησιά και χωριά της χώρας μας. Τα μέτρα πρόληψης και η ΑΜΗ

Είναι γεγονός ότι η υπογεννητικότητα είναι μια σύνθετη κρίση με ευρείες κοινωνικές, οικονομικές, ασφαλιστικές και πολιτισμικές συνέπειες.

Αγγίζει άμεσα το μέλλον της κοινωνίας μας, την ποιότητα ζωής των πολιτών, τη βιωσιμότητα αλλά και την ασφάλεια της χώρας μας.

Και το μέγα ερώτημα είναι: Μπορεί να αντιστραφεί η δραματική μείωση των γεννήσεων στη χώρα μας που εξελίσσεται σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα;

Η απάντηση των επιστημόνων είναι ότι μπορεί με την εφαρμογή μέτρων πρόληψης όπως είναι η μέτρηση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης που αποτελεί ένα σημαντικό δείκτη γονιμότητας, καθώς παρέχει πληροφορίες για την ποσότητα των ωαρίων που διαθέτει μια γυναίκα τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Στο Πλαίσιο αυτό το ΕΔΔΥΠΠΥ πρωτοπορεί και χαράσσει στρατηγική για την πρόληψη και ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με την αναγκαιότητα της Αντιμυλλέριου Ορμόνης (AMH), με επιστημονικές ημερίδες σε όλη τη χώρα.

« Η σημαντικότητα της αντιμυλλέριου ορμόνης έγκειται στην ικανότητά της να προβλέπει τη μελλοντική ωοθηκική εφεδρεία πριν αυτή εμφανιστεί. Έτσι, οι γυναίκες γνωρίζουν τον δείκτη γονιμότητάς τους και μπορούν να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις που αφορούν την αναπαραγωγή τους» τόνισε στην ομιλία του ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Το παράδειγμα της Πορτογαλίας

Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής Κωνσταντίνος Πάντος, στην ομιλία του αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας όπου εφαρμόστηκε η συγκεκριμένη εξέταση στο πλαίσιο ενός εθνικού ελέγχου για το μειωμένο Ωοθηκικό Απόθεμα, σε έναν πληθυσμό γυναικών ηλικίας 25–30 ετών.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά καθώς έδειξαν ότι όταν οι γυναίκες διαπίστωσαν ότι είχαν ελαττωμένα επίπεδα AMH, το 83% δήλωσε ότι θα άλλαζε τα αναπαραγωγικά τους σχέδια, με το 35,9% να σκέφτεται να επιταχύνει την πρώτη τους εγκυμοσύνη και ένα σημαντικό ποσοστό 27,5% θα εξέταζε την κρυοσυντήρηση ωαρίων».

Επίσης επιτεύχθηκε μια εξοικονόμηση πόρων της τάξεως των 9,4 εκατομμυρίων ευρώ αφού ο αντίστοιχος Πορτογαλικός ΕΟΠΥΥ  …δεν χρειάζεται πλέον να χρηματοδοτεί τις εξωσωματικές γονιμοποιήσεις.. Σύμφωνα με τον κ. Πάντο η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, η παύση της λειτουργίας των ωοθηκών πριν από την ηλικία των 40 ετών, αυξάνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την ΑΜΗ

Η υπογονιμότητα στην Ελλάδα αγγίζει το 18% ανάμεσα στα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί παράλληλα συνεχίζεται και η φθίνουσα πορεία των γεννήσεων, η οποία έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1980.

Ταυτόχρονα ο αριθμός των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας μειώθηκε κατά 450.000 μεταξύ 2008-2022.

Με βάση αυτά τα δυσοίωνα στοιχεία ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανάμεσα στα μέτρα πρόληψης , που εξήγγειλε πέρυσι από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, ήταν ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας για τις Ελληνίδες 30 έως 35 ετών και η απλοποίηση των διαδικασιών για την κάλυψη των προσπαθειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από τον ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο ένα χρόνο μετά οι εξαγγελίες παραμένουν στα χαρτιά και ο πληθυσμός της χώρας εξακολουθεί να μειώνεται.

Ενδεικτικό παράδειγμα ότι το 2024 καταγράφηκαν 126.000 θάνατοι. Όσον αφορά τις γεννήσεις το 2023 ήταν 71.455.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δεν έχει δημοσιεύσει ακόμα τα οριστικά στοιχεία για το 2024 γεννήσεις.

Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι οι αναμένεται να είναι χαμηλότερες από το 2023, με πιθανότητα να πέσουν κάτω από τις 70.000 για πρώτη φορά...

Το ρολόι χτυπά και ο χρόνος για την έκρηξη της «ωρολογιακή βόμβας» που λέγεται δημογραφικό τελειώνουν

Διαβάστε επίσης

Βόλος: Σήμερα το δικαστήριο για τον δημοσιογράφο που κατηγορείται ότι εκβίαζε την βουλευτή Ζέττα Μακρή

Χανιά: Νεαρός υπέστη ηλεκτροπληξία και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο

Τροχαίο στην Εύβοια: Περιπολικό καρφώθηκε σε κολόνα βενζινάδικου στη Χαλκίδα (video/photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 16.07.2025 11:44