search
ΣΑΒΒΑΤΟ 19.07.2025 01:32
MENU CLOSE

Πάγος 1,5 εκατ. ετών «ξεκλειδώνει» ένα άλυτο μυστήριο

18.07.2025 20:12
antarktiki-456

Ένας πυρήνας πάγου που μπορεί να είναι πάνω από από 1,5 εκατομμύριων ετών έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι επιστήμονες θα τον λιώσουν για να «ξεκλειδώσουν» κρίσιμες πληροφορίες για το κλίμα της Γης.

Ο κρυστάλλινος κύλινδρος είναι ο αρχαιότερος πάγος του πλανήτη και εξορύχθηκε βαθιά μέσα από το στρώμα πάγου της Ανταρκτικής.

Στο εσωτερικό του… «παγώνει» η περιβαλλοντική ιστορία χιλιάδων ετών που, όπως λένε οι επιστήμονες, θα μπορούσε να φέρει «επανάσταση» σε ό,τι γνωρίζουμε για την κλιματική αλλαγή.

Το BBC News μπήκε μέσα στο δωμάτιο κατάψυξης στους -23 βαθμούς Κελσίου στο Κέιμπριτζ για να δει τα πολύτιμα κουτιά πάγου.

Για επτά εβδομάδες, η ομάδα θα λιώνει αργά τον πάγο, απελευθερώνοντας αρχαία σκόνη, ηφαιστειακή τέφρα, ακόμη και μικροσκοπικά θαλάσσια φύκη.

Από αυτά τα υλικά οι επιστήμονες θα ενημερωθούν για τα πρότυπα των ανέμων, τη θερμοκρασία και τα επίπεδα της θάλασσας πριν από περισσότερο από ένα εκατομμύριο χρόνια.

Ήταν μια τεράστια προσπάθεια για την εξόρυξη των πυρήνων πάγου στην Ανταρκτική, με κόστος εκατομμυρίων. Ο πάγος τεμαχίστηκε σε μπλοκ του 1 μέτρου και μεταφέρθηκε με πλοίο και στη συνέχεια με ένα φορτηγό στο Κέιμπριτζ.

Ο μηχανικός James Veale βοήθησε στην εξαγωγή του πάγου κοντά στη βάση Concordia στην ανατολική Ανταρκτική, «ήταν ένα εκπληκτικό συναίσθημα», λέει.

Δύο ιδρύματα στη Γερμανία και την Ελβετία έλαβαν επίσης διατομές του πυρήνα μήκους 2,8 χιλιομέτρων.

Οι ομάδες θα μπορούσαν να βρουν στοιχεία για μια χρονική περίοδο πριν από 800.000 και πλέον χρόνια, όταν οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να ήταν υψηλότερες από ό,τι είναι τώρα, σύμφωνα με τον Δρ Τόμας.

Αυτό θα μπορούσε να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τι θα συμβεί στο μέλλον, καθώς ο πλανήτης μας αντιδρά στην αύξηση της θερμοκρασίας των αερίων που είναι παγιδευμένα στην ατμόσφαιρά μας.

«Το κλιματικό μας σύστημα έχει περάσει από τόσες πολλές διαφορετικές αλλαγές που πρέπει πραγματικά να είμαστε σε θέση να πάμε πίσω στο χρόνο για να κατανοήσουμε αυτές τις διαφορετικές διαδικασίες και τα διαφορετικά σημεία καμπής», λέει.

Η μετάβαση από τις θερμότερες εποχές στις ψυχρότερες παγετώδεις εποχές, όταν οι πάγοι κάλυπταν πολύ μεγαλύτερο μέρος της Γης, γινόταν κάθε 41.000 χρόνια, αλλά ξαφνικά αυτό άλλαξε σε 100.000 χρόνια.

Η αιτία αυτής της αλλαγής είναι ένα από τα «πιο συναρπαστικά άλυτα ερωτήματα» στην επιστήμη του κλίματος, σύμφωνα με τον Δρ Τόμας.

Οι πυρήνες μπορεί να έχουν αποδείξεις για μια εποχή που η στάθμη της θάλασσας ήταν πολύ υψηλότερη από ό,τι τώρα και που τα τεράστια στρώματα πάγου της Ανταρκτικής ήταν μικρότερα.

Η παρουσία σκόνης στον πάγο θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν πώς τα στρώματα πάγου συρρικνώθηκαν και συνέβαλαν στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας – κάτι που αποτελεί μείζονα ανησυχία αυτόν τον αιώνα.

Διαβάστε επίσης:

Καύσωνες: Πιο συχνοί και πιο έντονοι – Για ζέστη 7 ημερών και τις νύχτες προειδοποιεί ο Λαγουβάρδος

«Βράζει» η Μεσόγειος: Ρεκόρ 30ετίας κατέγραψε η θερμοκρασία της επιφάνειας θάλασσας στις γαλλικές ακτές

Κάμερα «έπιασε» όρκες να «φιλιούνται» στη φύση – Τι μπορεί να σημαίνει η κίνησή τους σύμφωνα με ερευνητές (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 19.07.2025 00:55