Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό ότι 2,5 χρόνια μετά την τραγωδία των Τεμπών δεν υπάρχει καμία λογοδοσία εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης και προανήγγειλε την αποχώρηση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ από τη διαδικασία κάνοντας λόγο για τη μόνη επιλογή πολιτικής ηθικής και αξιοπρέπειας.
«Είστε επικίνδυνοι, προσβάλλετε τη νοημοσύνη του λαού και τη Δικαιοσύνη», είπε προς τα γαλάζια έδρανα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Μίλησε για «πολιτικό θίασο» και έθεσε προ των ευθυνών τους τους βουλευτές της ΝΔ, λέγοντας ότι είναι «υπόλογοι» γιατί «όπως τραγουδάει ο Μητσοτάκης χορεύετε και χρειάζονται αντανακλαστικά όταν η εξουσία γίνεται επικίνδυνη».
Στη Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για μία μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης, που καταλήγει σε ένα πόρισμα-παρωδία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί για απόδοση δικαιοσύνης, εργαλειοποιεί τους θεσμούς προς όφελος κομματικών και πολιτικών στελεχών, με βασικό στόχο την πολιτική «αθώωση» του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε ότι ο πρωθυπουργός «χρησιμοποιεί τη ΝΔ για να σφραγίσει τη συγκάλυψη» και πως οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας «υπηρετούν τυφλά έναν πρωθυπουργό που συγκαλύπτει, ευτελίζει και αποδρά από τις ευθύνες του».
«Το κράτος έχει μετατραπεί σε λάφυρο, η Βουλή λειτουργεί σαν πλυντήριο, ενώ οι θεσμοί όταν ασκούν κριτική χαρακτηρίζονται “κακοί” και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι για εσάς απλώς ένα… εξωτικό φρούτο», επεσήμανε χαρακτηριστικά, φέρνοντας ως παράδειγμα τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και την απόπειρα ελέγχου των ανεξάρτητων αρχών.
«Πού πάει η χώρα; Επενδύετε στην κόπωση της κοινής γνώμης. Θεωρείτε πως όλα θα ξεχαστούν, θα έρθει η ΔΕΘ, θα ρίξετε υπερπλεονάσματα και όλα καλά… Μια τόσο κυνική άσκηση εξουσίας δεν έχει προηγούμενο», υπογράμμισε.
Ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για «σπιράλ φθοράς και παρακμής» από το οποίο η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ξεφύγει. «Είπατε “είμαστε 151, δεν μας ελέγχει κανείς”, και νομίζετε ότι με αυτό το θράσος θα σας δώσει ο λαός ξανά πάνω από 151. Κάθε λεπτό που μένετε είναι επιζήμιο για το δημόσιο συμφέρον».
«Είστε επικίνδυνοι. Προσβάλλετε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Η ατιμωρησία δεν θα γίνει κανόνας. Η Δημοκρατία δεν συγκαλύπτει – λογοδοτεί», είπε, ενώ αναφερόμενος στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε κι εκείνος με τη σειρά του αναφορά σε κυβέρνηση «Καμόρα».
Κατηγόρησε δε, τη ΝΔ για απόπειρα συμψηφισμού με αφορμή την περίπτωση στελέχους του ΠΑΣΟΚ. «Τι πάτε να συμψηφίσετε; Τη γαλάζια συμμορία με μια επιδότηση στελέχους μας που επέστρεψε και αποπέμψαμε μέσα σε λίγες ώρες; Τι είδους ζυγαριά είναι αυτή;», διερωτήθηκε.
Νωρίτερα από τη διαδικασία είχαν αποχωρήσει ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Νίκη, ενώ την αποχώρηση και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την συνέχεια της συζήτησης ανακοίνωσε ο Χρήστος Γιαννούλης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος στην υψηλών τόνων ομιλία του χαρακτήρισε προσβολή στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών και την ελληνική κοινωνία τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, ενώ ήρθε σε σύγκρουση με τον Γιώργο Φλωρίδη με αφορμή τον χαρακτηρισμό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «κυβέρνηση Καμόρα» και «μαφία».
«Σήμερα πέφτει η αυλαία της ντροπής», ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης και επέκρινε την κυβέρνηση ότι συμπεριφέρθηκε ως «ένας κακός θίασος που μετέτρεψε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε θέατρο σκιών, σε ένα ακόμα έργο συγκάλυψης». Ανεβάζοντας τους τόνους ανέφερε ότι η κυβέρνηση μετατρέπει τη Βουλή σε όργανο αμνήστευσης των ευθυνών του κ. Καραμανλή.
«Δεν χωράμε στο κουκούλωμα. Είμαστε όρθιοι. Αποχωρούμε για να μην νομιμοποιήσουμε τη φαλκίδευση. Ντροπή, ντροπή, ντροπή για το κουκούλωμα των Τεμπών», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η επίθεση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης στον εκλιπόντα πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, αποκαλώντας τον «αρχιερέα της διαπλοκής». Ο κ. Βελόπουλος ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να αποκτήσει την κατοικία του πρώην πρωθυπουργού στο Κορακοχώρι.
Εξίσου αρνητική εντύπωση έκανε και η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη που δεν είπε τίποτα για την αήθη επίθεση Βελόπουλου στον Κώστα Σημίτη, σχολιάζοντας μόνον πως ο ισχυρισμός του για το σπίτι στο Κορακοχώρι είναι εξίσου αναληθής.
Το ίδιο συνέβη και με προηγούμενους ισχυρισμούς του, όπως για τους 53 επιβάτες που δήθεν εξαφανίστηκαν στα Τέμπη, τους 25 τόνους ξυλολίου ή τις υποτιθέμενες μονταρισμένες εικόνες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η φημολογούμενη αγορά της οικίας του πρώην πρωθυπουργού από την κυβέρνηση είναι άλλο ένα ανάλογο ψευδές αφήγημα.
Μετά την Ελληνική Λύση αποχώρησε και η Νίκη με τον Δημήτρη Νατσιό να κάνει λόγο για κυβέρνηση του μπαζώματος και της συγκάλυψης. «Το έγκλημα είναι μεγάλο και το χαλάκι είναι μικρό και εσείς θα καταρρεύσετε», είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα και πρόσθεσε ότι η Νίκη δεν θα συμμετέχει στη συμπαιγνία και την πλεκτάνη και γι αυτό αποχωρεί από τη διαδικασία.
Διαβάστε επίσης:
Βουλή – Τέμπη: Θύελλα και διακοπή στη συνεδρίαση – Σφοδρή σύγκρουση Κωνσταντοπούλου – Λαμπρούλη
Βουλή – Τέμπη: Αποχώρησαν Ελληνική Λύση και Νίκη – Αήθης επίθεση Βελόπουλου στον Κώστα Σημίτη
ΟΠΕΚΕΠΕ – Χρυσοχοΐδης: «Τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι δεσμεύσεις περιουσιών»
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.