Eurofighter Typhoon: Πράσινο φως από το Βερολίνο για πώληση στην Τουρκία - Έπεσαν υπογραφές μεταξύ Χίλι και Γκιουλέρ - Αποστολάκης: Η ΕΕ δεν είναι αλληλέγγυα στην Ελλάδα
Η Γερμανία ενέκρινε την παράδοση 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την απόφαση και μίλησε στο Bloomberg.
Τα αεροσκάφη που θα παραλάβει η Τουρκία πρόκειται να κατασκευαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο με εξαρτήματα που θα προμηθεύονται από τη Γερμανία. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει, σημειώνοντας ότι οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι εμπιστευτικές. Η έγκριση της πώλησης αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το περιοδικό Der Spiegel.
Μνημόνιο Τουρκίας – Βρετανίας
Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και ο Βρετανός ομόλογός του Τζον Χίλι υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την πώληση των Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolou.
«Οι υπουργοί Άμυνας υπέγραψαν σήμερα από κοινού ένα μνημόνιο κατανόησης. Το έγγραφο αυτό κωδικοποιεί τις σχέσεις μεταξύ των χωρών, φέρνοντάς τις ένα βήμα πιο κοντά σε μια πλήρη συμφωνία για το Typhoon. Και οι δύο υπουργοί χαιρετίζουν την υπογραφή ως ένα θετικό βήμα προς την ένταξη της Τουρκίας στην οικογένεια του Typhoon και μοιράζονται την αμοιβαία φιλοδοξία να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις το συντομότερο δυνατόν» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας.
Αιχμές Αποστολάκη για τη στάση της ΕΕ
Η εν λόγω πώληση ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα, καθώς η Τουρκία επιδιώκει να εξοπλίσει τα Eurofighter Typhoon με τους περίφημους πυραύλους αέρος-αέρος Meteor, οι οποίοι κατασκευάζονται από γαλλοβρετανική κοινοπραξία και τους οποίους ήδη διαθέτουν τα Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας. Μάλιστα, η Αθήνα είχε πιέσει το Παρίσι να μην επιτρέψει την πώληση των Meteor, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν πέτυχε και πολλά πράγματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή στον ρ/σ Παραπολίτικά FM, σημείωσε με νόημα ότι «η ΕΕ και γενικώς οι ευρωπαϊκές χώρες και ειδικά οι μεγάλες χώρες δεν είναι αλληλέγγυες με την Ελλάδα. Δεν μπορείς να πιέσεις καμία χώρα να μην υλοποιήσει την παραγωγή των αμυντικών της προϊόντων».
Διαβάστε επίσης
ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία με δασμούς 15%
Ανεπιθύμητο στη Ρωσία το γερμανικό Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ