search
ΠΕΜΠΤΗ 24.07.2025 06:42
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: Κάλεσμα στην αντιπολίτευση για απόσυρση των προτάσεων για προανακριτική για ΟΠΕΚΕΠΕ

23.07.2025 23:17
mitsotakis skai synenteyxi 88- new

Το μήνυμα ότι ο μόνος τρόπος να μείνει «ανοιχτό παράθυρο» για την απόδοση ποινικών ευθυνών για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η αντιπολίτευση να αποσύρει τις προτάσεις της για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, και να στηρίξει την πρόταση της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή έστειλε ο πρωθυπουργός, μέσω της συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς για πιθανή απόδοση ποινικών ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα για το σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων, είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτό που θα διευκόλυνε την ενδεχόμενη απόδοση, θα ήταν αυτή τη στιγμή να αποσυρθεί το αίτημα για προανακριτική επιτροπή από τα κόμματα τα οποία το έχουν καταθέσει. Γιατί το λέω αυτό; Διότι εμείς αυτή τη στιγμή, το λέμε ξεκάθαρα, δεν βλέπουμε ποινικές ευθύνες. Καλούμε τα κόμματα να συμμετέχουν στην εξεταστική και να αφήσουν ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο. Διότι εμείς αυτή τη στιγμή δεν θα συμμετέχουμε σε μια τέτοια διαδικασία απόδοσης ευθυνών για προανακριτική, γιατί ποινικές ευθύνες των υπουργών μας δεν βλέπουμε».

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας Έλληνας πολίτης ο οποίος να πιστεύει, ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, και για τον ΣΥΡΙΖΑ σε έναν βαθμό, ειδικά στην Κρήτη, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει στελέχη τα οποία είναι μπλεγμένα σε αυτή την ιστορία, όπως έχει στελέχη και η Νέα Δημοκρατία. Δεν το πιστεύει ούτε ένας. Ο μόνος που το πιστεύει είναι ο κ. Ανδρουλάκης. Αυτό κάπου υποτιμά και λίγο την νοημοσύνη των πολιτών», προσέθεσε, ενώ σημείωσε ότι «η εξεταστική πρέπει να γίνει, γιατί νομίζω ότι πρέπει να έρθουν κάποιοι άνθρωποι να μιλήσουν ανοιχτά και να εξηγήσουν τι ήταν αυτή η περιβόητη τεχνική λύση, πότε ξεκίνησε, γιατί διαιωνίστηκε, ποιος ήταν ο ρόλος των διαφόρων τεχνικών συμβούλων οι οποίοι είχαν στήσει όλα αυτά τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, τα οποία τελικά φαίνεται ότι ήταν η μήτρα του προβλήματος».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν είναι απλά διαχρονικό, είναι διακομματικό, είναι πολιτικό, τολμώ να πω είναι κοινωνικό, με την έννοια του ότι, δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι ότι επί 40 χρόνια, μία ολόκληρη γενιά, ενδεχομένως δύο γενιές αγροτών και κτηνοτρόφων, έμαθαν σε μία λογική να εξαρτούν ουσιαστικά το μέλλον τους μόνο από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Και αυτό δημιούργησε, δυστυχώς, και κυκλώματα και εξαρτήσεις οι οποίες οδήγησαν σε αυτό το οποίο είδαμε», ενώ τόνισε ότι «δεν περιμέναμε την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να μάθουμε ότι υπάρχει κάτι προβληματικό στον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Ελληνοτουρκικά

Από εκεί και πέρα, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «εάν η Τουρκία δεν αποστεί από κεντρικούς πυλώνες – άξονες της θεωρίας της “γαλάζιας πατρίδας”, παραδείγματος χάρη τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, είναι πολύ δύσκολο να σκεφτεί κανείς πώς θα μπορέσουμε να πετύχουμε μια συνολική λύση ως προς τη μόνη διαφορά που η Ελλάδα αναγνωρίζει με την Τουρκία, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, δηλαδή υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας, βέβαια, ότι «προσβλέπω πάντα σε ήρεμα νερά και σε ειρηνικές σχέσεις με την Τουρκία και πιστεύω ότι μέσα από ένα πλαίσιο συζητήσεων και καλής θέλησης, μπορούμε τουλάχιστον να αποφεύγουμε τις ακραίες εντάσεις […]. Αυτό ως ένα βαθμό το έχουμε πετύχει τα τελευταία δύο χρόνια, όπως έχουμε πετύχει και μία καλύτερη σχέση στη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού».

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «το πρόγραμμα SAFE συμφωνήθηκε ως πρόγραμμα με ειδική πλειοψηφία. Προκειμένου, όμως, μία χώρα να ξεκινήσει να διαπραγματεύεται με την ΕΕ, αν η χώρα αυτή μπορεί να συνάψει τέτοιου είδους σχέσεις, απαιτείται ομοφωνία. Η Τουρκία, λοιπόν, όσο επιμένει σε casus belli απέναντι στην Ελλάδα, όσο επιμένει να εγείρει ζητήματα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, δεν πρόκειται να μπει στο πρόγραμμα SAFE», αν και διευκρίνισε ότι «στις διακρατικές συμφωνίες αυτό δεν ισχύει. Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να πουλήσει οτιδήποτε θέλει σε μια άλλη χώρα. Όμως η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει ότι σε οποιαδήποτε συμφωνία πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία θα υπάρχουν ρήτρες,  που θα λένε ότι αυτός ο εξοπλισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά κράτους μέλους της ΕΕ, ή συμμάχου του ΝΑΤΟ».

Λιβύη – μεταναστευτικό

Όσον αφορά στα αλληλένδετα ζητήματα Λιβύης και μεταναστευτικού, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση της Ελλάδας ανέκαθεν επιχειρούσε να έχει επαφές και με τις δύο πλευρές της Λιβύης, και με την επίσημη κυβέρνηση και με την ανεπίσημη κυβέρνηση. Αυτή είναι η πολιτική της πατρίδας μας, αυτή είναι και η πολιτική την οποία ακολουθούν πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ίσως είδατε ότι παρέχουμε και στρατιωτική εκπαίδευση σε αξιωματικούς της πλευράς Χαφτάρ. Αντίστοιχη πρόταση μπορούμε να κάνουμε και στην περίπτωση της Τρίπολης, της δυτικής Λιβύης», προσθέτοντας ότι «η Λιβύη θα πρέπει να διαλέξει, και η μία και η άλλη πλευρά, εάν θέλει να συνταχθεί με τον άμεσο γείτονά της που είναι η Ελλάδα, που της προσφέρει πόρτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και πολύ καλές σχέσεις με τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο ή αν θέλει να είναι αποκλειστικό “άρμα” της Τουρκίας».

Ειδικά για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «πήραμε μια δύσκολη απόφαση, για αναστολή διαδικασιών εξέτασης ασύλου για όλους όσοι καταφθάνουν από τη βόρεια Αφρική. Το οποίο σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι, με το που πατάνε σε ελληνικό έδαφος, ουσιαστικά φυλακίζονται, μπαίνουν σε μια κλειστή δομή. Αυτό το κάνουμε γιατί; Γιατί θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους διακινητές αλλά και στους πελάτες τους ότι η άφιξη στην Ελλάδα δεν θα ισοδυναμεί με μία εύκολη είσοδο στην ΕΕ», εξηγώντας ότι «η χώρα μας χρησιμοποίησε μια νομική ορολογία προκειμένου να είναι απολύτως ασφαλής ότι η απόφαση την οποία πήρε δεν θα αμφισβητηθεί σε ανώτατα ευρωπαϊκά δικαιοδοτικά όργανα».

Εκλογές – Σαμαράς – Τσίπρας

Ερωτηθείς για τις εκλογές, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα γίνουν το 2027, ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά, σημείωσε ότι «ο κ. Σαμαράς δεν ανήκει πια στη Νέα Δημοκρατία, λυπάμαι γι’ αυτό. […]

Λυπάμαι γι’ αυτή την εξέλιξη. Δεν την προκάλεσα εγώ. Αλλά από εκεί και πέρα ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφραστεί με όποιον τρόπο νομίζει και όποιον τρόπο αισθάνεται».

Όσον αφορά, δε, σε ενδεχόμενη επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στο πολιτικό προσκήνιο, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «είναι δύσκολο να επιλέξω αντίπαλο έναν πολιτικό ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι ένας απλός βουλευτής, τέως πρωθυπουργός που δεν έχει μιλήσει ούτε μια φορά στη Βουλή τα τελευταία δύο χρόνια. Άρα για να του απαντήσω πρέπει καταρχάς να μιλήσει ή τουλάχιστον να μιλήσει με έναν τρόπο που να μπορώ και εγώ να απαντήσω», προσθέτοντας ότι «ο κ. Τσίπρας ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης πριν το 2015, εξαπάτησε τον ελληνικό λαό. Ήταν ένας κακός πρωθυπουργός που προκάλεσε ένα τρίτο μνημόνιο. Και πιστεύω ότι ήταν και ένας κακός αρχηγός της αντιπολίτευσης από το 2019 και μετά, διότι αν ήταν καλύτερος προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα πήγαινε από το 32% στο 17%».

Διαβάστε επίσης:

Αλλάζουν όλα στις Ένοπλες Δυνάμεις: Τέλος σε θητεία σε Ναυτικό και Αεροπορία – Έως 100 ευρώ το μήνα στους στρατιώτες

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας εξαπάτησε τον ελληνικό λαό και επιχειρεί να παραχαράξει την ιστορία

Τα συγχαρητήρια του πολιτικού κόσμου για τα «χρυσά» κορίτσια της εθνικής πόλο – «Μας γεμίσατε χαρά και υπερηφάνεια»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 24.07.2025 06:42