Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Κλιμακώνει η αντιπολίτευση την επίθεσή της στην κυβέρνηση για τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στη Βουλή, με την ψηφοφορία – «παρωδία» μέσω της οποίας απορρίφθηκαν οι προτάσεις για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους κ.κ. Βορίδη και Αυγενάκη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, ΚΚΕ και ίσως Πλεύση Ελευθερίας) θα ζητήσουν μετ’ επιτάσεως από τον πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, να συγκαλέσει άμεσα τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με το αίτημα να ακυρώθεί η ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, θέτοντας ζήτημα άρθρου 86 του Συντάγματος.
Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι παραβιάστηκε το άρθρο 3, το οποίο αναφέρει ότι «Πρόταση άσκησης δίωξης υποβάλλεται από τριάντα τουλάχιστον βουλευτές. Η Βουλή, με απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, συγκροτεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, διαφορετικά, η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Το πόρισμα της επιτροπής του προηγούμενου εδαφίου εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Με τη διαδικασία και την πλειοψηφία του πρώτου εδαφίου της παραγράφου αυτής η Βουλή μπορεί οποτεδήποτε να ανακαλεί την απόφασή της ή να αναστέλλει τη δίωξη, την προδικασία ή την κύρια διαδικασία».
Ήδη ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, με επιστολή προς τον Ν. Κακλαμάνη ζητά να συγκληθεί άμεσα έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων, για τη διαπίστωση των διαδικαστικών παραβάσεων που έλαβαν χώρα και να ζητηθεί από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής ειδική γνωμοδότηση επί της εγκυρότητας της εν λόγω συνεδρίασης και ψηφοφορίας.
Από την πλευρά του ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ουσιαστικά έθεσε το ίδιο θέμα, λέγοντας ότι «το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει αυτή την άκυρη ψηφοφορία και τα αποτέλεσματά της. […] Η ΝΔ είναι πολύ βαθιά εκτεθειμένη γιατί την με κάθε τρόπο προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου και αμνήστευσης των υπευθύνων. Για το ΚΚΕ παραμένει ανοιχτή η υπόθεση των ποινικών διώξεων όλων των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Συνεπώς θέτουμε επιτακτικά το ζήτημα της άμεσης, εντός της ημέρας, συνεδρίασης της διάσκεψης των προέδρων με αποκλειστικό θέμα την αναγνώριση της, ούτως ή άλλως, δεδομένης ακυρότητας της διάτρητης χθεσινής ψηφοφορίας και να παραμείνουν ανοιχτές οι διαδικασίες για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων διατάξεων».
Από την πλευρά της Κουμουνδούρου ανακοινώθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα προς τον Πρόεδρο της Βουλής για έκτακτη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων, προκειμένου να προγραμματιστεί η συνέχιση της συζήτησης και της ψήφισης επί των προτάσεων συγκρότησης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Είναι δεδομένο ότι, λόγω των χθεσινών μεθοδεύσεων της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η συζήτηση και η λήψη απόφασης επί των ανωτέρω προτάσεων εκκρεμεί και δεν έχει περαιωθεί», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, ταυτόχρονα, «καταγγέλλει ότι όσα συνέβησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας αποτελούν κοινοβουλευτικό εκφυλισμό και εκτροπή, με ευθύνη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. και του Προεδρεύοντα της Βουλής. Ένας τέτοιος εκφυλισμός του Ελληνικού Κοινοβουλίου, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε ήδη γνωστές τις προθέσεις του, λέγοντας σε δημοσιογράφους ότι «δεν θα κάνω έκτακτη διάσκεψη (σ.σ. των Προέδρων). Στο επιστημονικό συμβούλιο θα απευθυνθώ μόνο αν κάνει επανακατατεθεί πρόταση για προανακριτική», καθώς, όπως είπε, «η ΝΔ έμεινε μέχρι τέλους. Να πάω εγώ στην έδρα και να πω τι επί μιας εικαζόμενης αποχώρησης της ΝΔ; Ο Μαντζος έθεσε θέμα την ώρα που στην αίθουσα υπήρχαν 75 βουλευτές, άρα δεν υπήρχε θέμα. Οι 151 είναι για λήψη απόφασης, για έναρξη ψηφοφορίας σύμφωνα άρθρο 24 χρειάζονται 75 βουλευτές. Άρα δεν υπήρχε παρεμπίπτων θέμα».
Οι πληροφορίες, ωστόσο, από την πλευρά της αντιπολίτευσης λένε ότι τα κόμματα δεν προτίθενται να αφήσουν τα όσα έγιναν χθες να περάσουν αβρόχοις ποσί: μάλιστα, ενδέχεται να εξεταστεί και το ενδεχόμενο ακόμα και της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας κατά του Προέδρου της Βουλής. Μαλιστα, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, αν η Βουλή δεν έκλεινε αύριο, η πρόταση μομφής θα κατατίθετο άμεσα.
Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στην αντιπολίτευση ήταν οι αντιδράσεις των κοινοβουλευτικών τους εκπροσώπων στη Βουλή:
«Αυτά που έγιναν χθες από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και προσωπικά από τον κ. Μητσοτάκη, που επέβαλε την επιστολική ψήφο- φιάσκο για να ελεγχθούν οι βουλευτές του, αποτελούν μαύρη μέρα και στίγμα για την δημοκρατία», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης και συμπλήρωσε: «Ήταν ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα αυτό που έγινε. Ο τακτικισμός της ΝΔ δεν έχει όρια. Και θα έπρεπε και το προεδρείο της Βουλής να πάρει πρωτοβουλία. Το χθεσινό κατάντημα της ΝΔ δεν έχει προηγούμενο. Βάζετε νάρκη στο δημοκρατικό μας πολίτευμα, αλλά εμείς θα ασκήσουμε κάθε θεσμικό, συνταγματικό και κοινοβουλευτικό μέσον για να κηρυχθεί άκυρη η ψηφοφορία και να παραμείνει η δίωξη ανοιχτή των δύο υπουργών».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, έκανε λόγο για «ευτελισμό και παραβίαση κάθε δημοκρατικής και κοινοβουλευτικής δεοντολογίας», «καρναβαλίστικο φιάσκο με εργαλοποίηση της επιστολικής ψήφου» και «άκυρη ψηφοφορία» και τόνισε ότι το κόμμα του «θα ασκήσει με κάθε νομικό συνταγματικό τρόπο τα κοινοβουλευτικά μέσα, για να επαναφέρει τη δημοκρατική λειτουργία στη χώρα».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ζήτησε «την έκτακτη σύγκλιση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για να συζητηθεί η ακυρότητα του αποτελέσματος της ψηφοφορίας και να παραμείνει ανοιχτή η δίωξη κατά των δύο υπουργών», σημειώνοντας ότι «η χθεσινή τραγελαφική διαδικασία ήταν επιστέγασμα, χωρίς όρια, της προσπάθειας της κυβέρνησης να συγκαλύψει και να τους απαλλάξει από τις ευθύνες». «Εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα θεσμική, κοινοβουλευτική, για την άσκηση δίωξης των πολιτικών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, μίλησε για «απαράδεκτη πραξικοπηματική διαδικασία για να μπαζωθεί ένα ακόμα σκάνδαλο της κυβέρνησης, η οποία προσβάλει και τη Βουλή και τους ίδιους τους βουλευτές της».
«Για μαύρη μέρα του Κοινοβουλίου που δεν πρέπει να επαναληφθεί» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΙΚΗΣ, Σπύρος Τσιρώνης, τονίζοντας ότι η πίεση της συνείδησης των βουλευτών προσβάλει και τους ίδιους και τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, έκανε λόγο «για θεσμική εκτροπή» και πρόσθεσε ότι «ακόμα και το αποτέλεσμα της στημένης διαδικασίας και του μαγειρέματος, είναι ξεκάθαρη ήττα της κυβέρνησης, με τους μισούς, σχεδόν, βουλευτές της να μην θέλουν να ακολουθήσουν την γραμμή Μητσοτάκη».
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.