Έρευνα δείχνει πως 1 στους τρεις μαθητές εθίζεται στο διαδίκτυο λόγω του αισθήματος μοναξιάς -Ανησυχεί η μελέτη στην Περιφέρεια Κρήτης
Τα αποτελέσματα της μελέτης με τίτλο «Εθισμός στο διαδίκτυο και συνήθειες υγείας σε μαθητές και μαθήτριες της Περιφέρειας Κρήτης» παρουσιάστηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.
Στόχος της μελέτης ήταν να διερευνήσει τις πεποιθήσεις και συμπεριφορές των εφήβων σε σχέση με τη χρήση του διαδικτύου, καθώς και τις αντιλήψεις των εκπαιδευτικών για τη χρήση του διαδικτύου.
Σε ό,τι αφορά τα ευρήματα της μελέτης, όπως ανέφερε ο επιστημονικά υπεύθυνος, Μανώλης Συμβουλάκης, το 21,5% δεν γνωρίζει τρόπους προστασίας από φαινόμενα υποκλοπής προσωπικών δεδομένων (phishing), το 70,2% χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ως διέξοδο όταν αισθάνεται πλήξη και το 33,6% δηλώνει πως συνδέεται στο διαδίκτυο λόγω αισθήματος μοναξιάς. Το 17,4% των αγοριών και 25,4% των κοριτσιών έχει εξάρτηση (μέτρια έως σοβαρή).
Επίσης, σχετικά με τις απόψεις των εκπαιδευτικών, το 82,5% θεωρεί ότι η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας μπορεί να συνδέεται με τον εθισμό στο διαδίκτυο, το 80,5% δίνει συστάσεις στους μαθητές για θέματα υγείας όπως ύπνος, διατροφή και άσκηση. Το 74,5% έχει συζητήσει με μαθητές σχετικά με τη λογική χρήση του διαδικτύου και το φαινόμενο του εθισμού.
Με βάση, πάντως, τα αποτελέσματα της μελέτης και τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν, δημιουργείται η ανάγκη για την εξέταση προτάσεων και πρακτικών, οι οποίες θα συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των νέων, όπως πρωτοβουλίες ενημέρωσης στο σχολικό περιβάλλον σχετικά με την υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου και τη διαμόρφωση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, εναρμόνιση δράσεων εκπαιδευτικών και επαγγελματιών υγείας σχετικά με τα θετικά και τα αρνητικά της χρήσης του διαδικτύου. Επίσης, είναι αναγκαία η φυσική άσκηση, η υψηλής ποιότητας διατροφή και η υιοθέτηση μη βλαπτικών συνηθειών.
Τέλος, πρέπει να δοθεί έμφαση στην κοινωνική δικτύωση και αλληλεπίδραση των νέων μέσω του αθλητισμού, της μουσικής, της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου και του εθελοντισμού, ενώ θα πρέπεθ να υπάρχει μέριμνα από την Πολιτεία για το φαινόμενο του διαδικτυακού εθισμού, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες, αλλά και παροχή συμβουλευτικής φροντίδας σε μαθητές και μαθήτριες, καθώς και τις οικογένειες τους, όταν παρατηρούνται φαινόμενα υπερέκθεσης ή δυσλειτουργικής χρήσης.
Διαβάστε επίσης:
Η στρατιωτική τεχνική που σε… κοιμίζει σε 2 λεπτά αν έχεις αϋπνία (Video)
Μάριος Θεμιστοκλέους: «Απολογισμός στο ΕΣΥ – Οι μεταρρυθμίσεις και τα έργα»