Γαλατόπιτα τάρτα (Φλαν αλά παριζιέν)
Είτε το πείτε φλαν ζαχαροπλαστικής παριζιέν, παστέλ ντε νάτα (Πορτογαλία), τάρτα κρέμας (Αγγλία), γαλατόπιτα με βάση (Ελλάδα), η παρασκευή της και τα υλικά είναι τα ίδια, με λίγες μόνο παραλλαγές.
Υλικά για τη Συνταγή
Για την τραγανή βάση
250 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.
125 γραμμάρια ζάχαρη
1 πρέζα μπέικιν πάουντερ
125 γραμμάρια βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 αυγό
Για τη γέμιση φλαν
800 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
2 λοβούς βανίλιας
160 γραμμάρια ζάχαρη
4 αυγά
90 γραμμάρια κορν φλάουρ
200 ml κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
1. Αρχικά ετοιμάστε την τραγανή βάση τάρτας. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τη ζάχαρη, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέστε τα κομμάτια βουτύρου και ανακατέψτε, θρυμματίζοντας το μίγμα με τις άκρες των δακτύλων σας. Όταν η ζύμη αποκτήσει μια αμμώδη υφή, προσθέστε το αυγό και πλάστε μια μπάλα. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
2. Ανοίξτε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας με τη βοήθεια ενός πλάστη. Πάρτε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση και ψηλά τοιχώματα (περίπου 22 εκατοστών με 8 εκατοστά ύψος) και τοποθετήστε έναν δίσκο ζύμης στον πάτο, κόψτε μια μακριά λωρίδα για την άκρη και σφραγίστε την ένωση μεταξύ των δύο όσο το δυνατόν καλύτερα πιέζοντας τις ενώσεις. Τοποθετήστε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
3. Ετοιμάστε τη γέμιση φλαν. Βάλτε το γάλα και τη μισή ζάχαρη σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέστε τους λοβούς βανίλιας που έχετε χαράξει στη μέση μαζί με τους σπόρους που έχετε ξύσει. Φέρτε σε βρασμό και μόλις κοχλάσει, αφαιρέστε τους λοβούς βανίλιας και αφήστε το μίγμα στην άκρη.
4. Χτυπήστε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και το κορν φλάουρ σε ένα μπολ, προσθέστε την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε καλά. Τέλος, προσθέστε το ζεστό, αρωματισμένο με βανίλια, γάλα και ανακατέψτε καλά. Ρίξτε το μίγμα πίσω στην κατσαρόλα και επαναφέρετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις είναι έτοιμη, αφήστε την να κρυώσει για 30 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά για να μην στερεοποιηθεί στην επιφάνεια και σχηματίσει κρούστα.
5. Στο μεταξύ προθερμάνετε τον φούρνο στους 210° C. Αδειάστε την κρέμα πάνω από την ζύμη και ισιώστε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
6. Ψήστε για 20 λεπτά αρχικά και στη συνέχεια συνεχίστε το ψήσιμο για 10 ακόμα λεπτά, αυξάνοντας τη θερμοκρασία στους 240° C.
7. Αφήστε το φλαν να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, στη συνέχεια βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες και ιδανικά για όλη τη νύχτα.
Διαβάστε επίσης:
Μπριζόλες χοιρινές (λαιμού) με σκόρδο, λεμόνι και δεντρολίβανο, στο τηγάνι
Ρυζόγαλο με στρώσεις καραμελωμένου ζαχαρούχου (dulce de leche)